Härkäviikot jatkuvat

LIIGA / Ennakko
Jääkiekon SM-liiga jatkuu Oulussa todellisella huippuottelulla, kun kärkimatsissa Kärppien vieraaksi saapuu iso, paha IFK. Sarjan ottelutahdissa ei katsojatkaan meinaa mukana pysyä. Näistä otteluista pisteet saa vain se, joka kykenee tasaiseen suoritukseen illasta toiseen.

Kärppien viime viikko oli täydellinen. Kolmesta ottelusta tilille puhtaat voitot maalierolla 15-1. Kotona kaatuivat nollapeleillä Lukko ja Ilves, vieraissa hyvin vastaan taistellut JYP. Viikon ottelujen sankareiksi voi huoletta nostaa huippuvireisen maalivahti Niklas Bäckströmin sekä uudelleen vauhtinsa löytäneen Petr Tenkratin.

Mutta ennen kaikkea Kärpät pelasi joukkueena. Joukkueen valmennuksen kurinpalautus säälittävän Ässä-räpellyksen jälkeen meni kaikille perille ja joukkue esiintyi vakuuttavasti. Viisikkopuolustus saatiin kuntoon ja erikoistilanteissa oltiin astetta aikaisempaa aktiivisia. JYP- ja Ilves-otteluissa vastustajilla oli omat etsikkoaikansa, mutta Kärpät kesti ne taistellen. Eritoten alivoima- sekä puolustuspelaaminen oli viikolla erittäin aktiivista. Jyväskylässä yhtenä voiton avaimena oli Kärppien nopea suunnanmuutospeli, jonka ansiosta Kärpät karkasi vastustajalta.

Kärppien peli on hyvässä kunnossa, kun se saa pelata ilman loukkaantumisia. Kaikki neljä kentällistä kykenevät iskemään paineen vastustajan päätyyn. Ketjukoostumukset on rauhoitettu nykyiseen muotoonsa, enkä usko niitä kovinkaan paljon enää muutettavan. Ainoastaan siinä tapauksessa, jos joukkueeseen hankitaan vielä lisää pelaajia. Kärpissä olisi tilaa vielä yhdelle romuluiselle laiturille, joka kykenisi myös maalintekoon. Mutta niin taitaa olla jokaisessa liigajoukkueessa. Kärpät pääsee otteluun lähestulkoon parhaalla kokoonpanolla. Sivussa on puolustaja Oskari Korpikari ja maalivahti Pekka Rinne hakee pelituntumaa Kajaanista.

Ailahteleva IFK

IFK:n peli ei ole ollut joulutauon jälkeen aivan balanssissa. Neljästä pelaamastaan ottelusta se on voittanut vaivoin Ässät ja JYPin sekä hävinnyt Bluesille ja TPS:lle. Viime viikko toi 2-0-kotivoiton JYPistä ja samoilla numeroilla kärsityn vierastappion Turusta.

IFK-leirissä huolestuneisuutta aiheuttaa se, että tauon jälkeen joukkue on hukannut tehonsa täydellisesti. Neljässä ottelussa se on viimeistellyt kahdeksan maalia, mikä ei ole millään tapaa tarpeeksi tuollaisen materiaalin omaavalle joukkueelle. Syyskaudella koko sarjaa pelon alla pitänyt ykköskenttä ei ole enää loistanut, eikä muita vastuunkantajia ole esiin noussut. IFK:n on nopeasti saatava maalintekonsa kuntoon, mikäli se meinaa pysyä liigakärjen vauhdissa. Ensimmäisenä liipasimella oli Martin Spanhel, joka ei kummoisia esittänyt. Hän saakin nyt etsiä toista työpaikkaa.

Positiivistakin toki löytyy. IFK:n oman pään pelaamisessa näyttää tapahtuneen selkeää kehitystä. Puolustuksessa löytyy sarjan kovin viisikko: Toni Söderholm-Jarno Kultanen-Ladislav Benysek-Pasi Saarinen-Jere Karalahti. Heidän takanaan pelaava Dave Stathos on myöskin esiintynyt kiitettävästi. Ihmetellä täytyykin, mikä idea IFK:lla oli hommata kiekkokaukaloiden kiertäjä Jan Lundell sekoittamaan maalivahtipakkaa? Kevään ratkaisuotteluissa vahvoilla on se, joka kykenee puolustamaan kurinalaisesti. IFK:lla on siihen erittäin hyvät mahdollisuudet, sillä materiaalista ei menestyksen luulisi jäävän kiinni.

Joukkueiden aiemmissa kohtaamisissa on voitot menneet tasan. IFK voitti Oulussa lokakuussa värikkään ottelun 2-3 ja Kärpät puolestaan joulukuussa Helsingissä ehkä kauden parhaalla esityksellään 2-4. IFK on ollut Kärpille erittäin paha vastus ja etenkin Oulussa IFK on viihtynyt erittäin hyvin.

Sanomattakin on selvää, että Kärppien pitää pystyä parhaimpaansa, jos se aikoo IFK:n lyödä. Tämä viikko on Kärpille eräänlainen mini-playoffs, kun se kohtaa torstaina vieraissa sarjakärki TPS:n. Se, miten joukkue kykenee näistä otteluista selviytymään, näyttää pitkälti suuntaa kevättä kohden. Maalivahtipeli on kunnossa, mutta puolustuksen fyysisempi ilme ei olisi pahitteeksi. Jäähymäärät pitää ehdottomasti saada pienemmiksi, sillä joukkue joutuu tappamaan jokaisessa ottelussa suuren määrän rangaistuksia.

IFK:n pitää kyetä pelaamaan omilla vahvuuksilla eli fyysisyydellä ottamaan tilaa pois kotijoukkueelta. Jos IFK sortuu luistelukilpailuun, tulee sille varmasti ennen pitkää hätä käteen. Nyt on korkea aika jokaisen pelaajan nostaa omaa tasoaan. IFK:lla ylivoima on vaarallinen, joten nyt Kärppien alivoimapelaaminen joutuu todelliseen testiin. Raksilan halli tulee olemaan varmasti lähestulkoon täynnä, joten tunnetta ja latausta ei hallista luulisi puuttuvan.

» Lähetä palautetta toimitukselle