Draamaa isolla Draalla

LIIGA / Ennakko
Nyt se ratkeaa! Oulun Kärppien ja Helsingin IFK:n välinen välieräsarja on tarjonnut jääkiekon ystäville huikeaa draamaa, jossa palloa on pomputeltu puolelta toiselle. Nyt molemmat lähtevät samalta viivalta ja illan tulos ratkaisee sen, kumpi pääsee finaaliin TPS:n seuraksi.

Final countdown, momentum, kulminaatiopiste ja niin edelleen - tässä pelissä ei armoa tunneta. Kärppä-valmentaja Kari Heikkilän sanoin: toinen lähtee kotiin ja toinen jatkaa. Ei sentään kotiin, mutta pronssipeliin joutuminen on jommallekummalle suuri pettymys – varsinkin kun sarja on edennyt viidenteen otteluun asti.

Avaimet olivat edellisessä ottelussa IFK:n käsissä, mutta joukkue ei kyennyt ratkaisemaan aina niin vaikeaa katkaisupeliä. IFK johti ottelua jo 2-0 Jere Karalahden ja Joonas Vihkon maaleilla, mutta joukkueelle kävi ns. ”kärpät” ja punapaidat menettivät johtoaseman. Brett Lieversin ja Jussi Jokisen maaleilla Kärpät nousi tasoihin ja jatkoerässä J-P Haatajan maalilla makeaan voittoon.

Toinen jalka haudassa

Koko Kärppien playoff-kevät on lähes identtinen edellisen vuoden otteluihin. Viime kaudella joukkuetta kiusasi puolivälierissä JYP ja tänä vuonna Jokerit. Jyväskyläläisiä vastaan Kärpät nousi uskomattoman takaa-ajon päätteeksi haudasta aina finaaleihin asti. Tosin ensin se sai rämpiä viisi ottelua Jokereita vastaan, kunnes Helsingissä ratkaisijaksi nousi Petr Tenkrat kahdella maalillaan. Jälleen Kärpät on samassa tilanteessa, kun ottelusarja IFK:ta vastaan on venynyt kuoleman kamppailuun.

Kari Heikkilän valmennuskausilla joukkue ei ole kaatunut ainakaan uskon puutteeseen. Jostain kummasta se repii selkä seinää vasten –tilanteessa aina itsestään ne viimeiset hikipisarat. Kapasiteettiä on ja se tulee käyttää. Jatkoajan kolumnissa käsiteltiin Kärppien tilaa edellisen Raksilan ottelun jälkeen. Joukkue pystyi tarttumaan viimeiseen oljenkorteen.

Ratkaisijoita on löytynyt aina neljännestä kentästä asti. Ensin Topi Jaakola lurautti kiekon IFK-maaliin ja jatkoerässä Juha-Pekka Haataja näytti hauista. Kärpät joutuu kuitenkin tekemään valtaisan määrän työtä yhden maalin eteen: paikkoja on, mutta niitä tuhlataan.

Hannu Aravirta on päässyt edellisissä Raksilan otteluissa viemään Kari Heikkilää vaihto-oikeuksissa kuin pässiä narussa. Kärppien tuleekin pystyä peluuttamaan Palsolan trioa IFK:n ykkösviisikkoa vastaan. Helsingissä tämä onnistui oivallisesti ja joukkue pystyi pitämään tasakentällisin Harkinsit kurissa.

Kärppien kannalta ratkaisuksi nousee jälleen hermokontrolli: kestääkö pää ja tuleeko töppäyksiä?

Mitään ei ole menetetty

IFK-leirissä edellinen tappio otti varmasti koville, mutta joukkue ei ole menettänyt vielä mitään. Etenkin Raksilan isolla jäällä se on pystynyt hyödyntämään pelätyn ykkösviisikon taitoa loistavasti hyödykseen.

Tilan ja ajan hyväksikäytöstä kielii vahvasti IFK:n maaginen ylivoimaprosentti – vieraissa 47,7! Prosentti on millä mittarilla tahansa huikea. Kärppien alivoima on vastaavasti kotona 65,38. Ottelu tulee taas pitkälti ratkeamaan siihen, miten Kärpät pysyy poissa jäähyaitiosta. Jos IFK pystyy pitämään ylivoimansa yhtä tehokkaana, on se ottelussa vahvoilla.

Joukkueen tuskin tarvitsee muuttaa edellisestä tappiosta huolimatta mitään. IFK:lla oli omat paikkansa ratkaista sarja, mutta tällä kertaa ei onnikaan potkinut.

Tässä se siis ratkeaa. Kaikki taajuuksille, sillä luvassa on huikea kiekkokamppailu. Ratkaisu tapahtuu legendaarisesti a) maalivahtipelissä tai b) erikoistilannepelissä.

Luvassa on toisen suurta riemua ja toisen surua. Joka tapauksessa, voittaja menee finaaliin.

» Lähetä palautetta toimitukselle