Stanley Cup -voitto on edelleen suomalaiskiekkoilijoille harvinaista herkkua, vaikka kuluvalla vuosikymmenellä onkin jo neljä suomalaista saanut tuoda Lordi Stanleyn maljan kotimaahansa.
Yhteensä kuitenkin vasta 11 suomalaista on voittanut Stanley Cupin, ja ainoastaan Jari Kurri, Esa Tikkanen ja Reijo Ruotsalainen ovat voittaneet useammin kuin kerran. 1980- ja -90-luvuilla kyseinen kolmikko saavutti yhteensä 12 mestaruutta. Sittemmin vain seitsemällä kaudella on suomalaispelaaja päässyt juhlimaan Stanley Cup -voittoa.
Uusi suomalaismestari nähdään kuluvan kauden päätteeksi, kun mestaruudesta taistelevat Olli Määttä ja Joonas Donskoi.
Donskoi on ehkä hieman yllättäen Määttää isommassa roolissa. Lupaavasti NHL-uransa aloittanut 21-vuotias puolustaja on kärsinyt loukkaantumisista ja kuluvana keväänä pudonnut myös kokoonpanon ulkopuolelle. Määttä onkin Penguinsin huonoin puolustaja edistyneillä tilastoilla mitattuna.
Hyvää tulokaskautta pelaava Donskoi sen sijaan hyökkää Sharksin kärkiketjuissa ja on pudotuspeleissä iskenyt jo viisi maalia, joista yksi oli voittomaali. Lisäksi Donskoi on joukkueensa eliittiä edistyneissä tilastoissa.
Määtän ja Donskoin taistellessa Stanley Cup -voitosta riittää Suomessa jännitettävää, että saapuuko pokaali tulevana kesänä Jyväskylään, Ouluun vai kenties Raaheen.
Kaikki alkoi Jari Kurrista
Edmonton Oilers hallitsi 1980-luvun NHL:ää, ja edellä mainitun suomalaiskolmikon lisäksi myös Raimo Summanen ja Kari Jalonen kuuluivat mestaruusmiehistöihin, mutta vähäisen pelimäärän vuoksi kaksikkoa ei lasketa virallisiin Stanley Cup -voittajiin.
Kurri oli vuonna 1984 ensimmäinen suomalainen Stanley Cup -voittaja ja saavutti kymmenellä Oilers-kaudellaan viidesti mestaruuden. Tikkanen pääsi vuotta myöhemmin Stanley Cupin makuun lähdettyään vielä liigakauden jälkeen NHL:n pudotuspeleihin.
Tikkanen on edelleen nuorin suomalainen Stanley Cup -voittaja ja ainoa, joka on voittanut kahdessa eri joukkueessa. Tikkanen oli ratkaisupelaajia Rangersin mestaruusvuonna 1994.
Erinomainen hyökkäävä puolustaja Ruotsalainen oli kirjaimellisesti oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Kärppäkasvatti pelasi Oilersissa vain kahdella kaudella, mutta molemmat päättyivät mestaruusjuhliin. Ruotsalainen oli pitkään ainoa Stanley Cupin voittanut suomalaispuolustaja, kunnes Kimmo Timonen päätti 2015 uransa mestaruuteen.
90-luvulla saatiin vielä uusi suomalaisvoittaja, kun Jere Lehtinen ja Dallas Stars päihittivät finaaleissa Buffalo Sabresin.
Tahti kiihtyi, ja maalivahditkin pääsivät mestaruuden makuun
2000-luvulla kolme suomalaispelaajaa pääsi nostamaan kannua kauden päätteeksi. Ville Nieminen aloitti 2001, kun Colorado Avalanche voitti historiansa toisen mestaruuden. Teemu Selänne juhli Anaheim Ducksin kanssa 2007. Vuotta myöhemmin oli Detroit Red Wingsin ja Valtteri Filppulan vuoro.
Finaalien häviävänä osapuolena 2000-luvulla oli suomalaisista muun muassa Miikka Kiprusoff. Penguinsin voittaessa mestaruuden 2009 taas Janne Pesonen kuului joukkueeseen, mutta pelasi enimmäkseen farmissa eikä hyökkääjää laskettu Stanley Cup -voittajaksi.
2010 nähtiin ensimmäinen suomalaismaalivahti mestaruusjuhlissa, kun Antti Niemi torjui Blackhawksin Stanley Cup -voittoon asti. Toinenkin suomalaismaalivahti Hannu Toivonen kuului kyseisenä keväänä Blackhawks-organisaatioon, mutta ei pelannut kauden aikana peliäkään NHL:ssä.
Heti seuraavana vuonna 2011 oli seuraavan maalivahdin vuoro, kun Tuukka Rask sai nostella kannua Boston Bruinsin oltua NHL:n paras. Vuonna 2015 Blackhawksin voittaessa oli mestaruusjoukkueessa ensimmäistä kertaa sitten 80-luvun Oilersin mukana enemmän kuin yksi suomalainen.
Pitkän uransa mestaruusjuhliin päättäneen Timosen lisäksi Teuvo Teräväinen sai nimensä Stanley Cupin kylkeen. Joukkueeseen kuulunut Antti Raanta sen sijaan jäi pois kaiverrettavien nimien joukosta, mutta maalivahti sai kuitenkin Stanley Cup -sormuksen ja pokaalin päiväksi Suomeen.
Määtän ja Donskoin taistellessa Stanley Cup -voitosta riittää Suomessa jännitettävää, että saapuuko pokaali tulevana kesänä Jyväskylään, Ouluun vai kenties Raaheen.