Pystysuunnan kärkikamppailu

LIIGA / Ennakko
Viimeksi Jyväskylässä Saipa jäi kotijoukkueen jyrän alle.
Kuva © Turo Ulvinen - www.thudesign.com
Perjantai lupaa suoraviivaisuutta kun kaksi kovaan karvaukseen ja vahvaan laitapeliin nojaavaa joukkuetta kohtaa Jyväskylässä. Eikä enemmässä tai vähemmässä kuin kierroksen toisessa kärkikamppailuista.

Ennen kauden alkua kukaan tuskin olisi osannut veikata, että kauden taittuessa puoleen väliin JYP ja SaiPa kohtaavat sarjan kärkikamppailussa, taistelevat sijoituksista kotiedusta ja jahtaavat muutaman pisteen perässä sarjakärki Jokereita. JYP on viime vuosina totuttu näkemään kärkipaikoilla, mutta SaiPa puolestaan on monesti jäänyt jo huomattavasti jälkeen. Huonot ennustukset sikseen, koska sarjatilanne kertoo kaiken oleellisen. Sekä suuria muutoksia kokenut kotijoukkue kuin lappeenrantalaisvierailija voidaan laskea kauden ensimmäisen puoliskon onnistujien joukkoon.

Molemmat ovat napsineet voittoja viime aikoina hyvällä tahdilla, ja vaikka molemmille on sattunut syksyn mittaan pieni notkahdus, tämä ei ole vaikuttanut negatiivisella tavalla kokonaisuuteen. JYP on voittanut viimeisestä viidestä pelistään neljä peliä ja SaiPan saldo on muutoin sama, mutta yksi voitoista on tullut jatkoajalla.

JYPin NHL-apujen pysäyttäminen avainasemassa

Merkittävä tekijä JYPin viime aikojen hyviin otteisiin on ollut NHL-pelaajien Rich Peverleyn sekä Lars Ellerin selkeä tasonnosto. Varsinkin ensin mainittu on parantanut otteitaan merkittävästi ja ollut parhaimmillaan suorastaan dominoiva. Keskiviikon pelissä Peverley aloitti mainiosti ja loi muutaman loistopaikan, mutta huitomisesta otettu pelirangaistus päätti illan lyhyeen ja sotki samalla koko joukkueen pelin.

Max Wärnin tervehtyminen tarjoaa Jyrki Aholle lisää mahdollisuuksia hyökkäyspelin osalta ja myös perjantaina JYP tulee tarvitsemaan useamman kuin yhden ketjun onnistumista hyökkäyspäässä.

SaiPalla ei ole marssittaa kehiin samanlaisia nimiä, mutta lappeenrantalaisryhmä on onnistunut syksyn aikana nimenomaan joukkueena. Viime vuosina valitettavan tutuiksi tulleet maalin tappiot ovat kääntyneet maalin voitoiksi ja päävalmentaja Pekka Tirkkonen on löytänyt miehistön vahvuuksia tukevan pelitavan.

Kumpikaan joukkueista ei ole mikään Meidän Pelin mallioppilas, sillä molemmat pyrkivät nopeaan ja suoraviivaiseen kiekkoon. Pelivälinettä pyritään toimittamaan maalia kohti ja voittamaan tilaa ja aikaa päädyissä. Pelitavat sanelevat pitkälti myös sen, että perjantaina parempi joukkue on se, joka hallitsee maalinedustaistelut paremmin.

Virheet hyödynnettävä

Joukkueet ovat kohdanneet kahdesti kauden mittaan ja JYP on vienyt molemmat kohtaamiset. Lappeenrannassa peli oli tasainen, mutta ratkesi pariin jyväskyläläisten hyvään yksilösuoritukseen. Lokakuun lopussa SaiPa puolestaan romahti täysin Jyväskylässä ottelun lopputuloksen ollessa 7-2. Vaikka numerot eivät täyttä totuutta kerrokaan, lähti lappeenrantalaisten peli väärille urille heti ottelun alussa tulleesta kiekonmenetyksestä ja takaiskumaalista.

Vastaavia mokia on sattunut JYPille pitkin kautta, mutta kahden kovaa karvaavan joukkueen kohtaamisessa näihin ei ole varaa, sikäli jos sitä on ketään vastaan. Kotijoukkueelle on viime aikojen voitoista huolimatta näitä sattunut kohtuullisen paljon, ja vallankin konkaripuolustaja Jyrki Välivaaralle on tullut helppoja virheitä aivan liikaa. Välivaara on lähtökohtaisesti Kristian Näkyvän ohella JYPin puolustuksen kiekollisia liidereitä, joten hänen otteensa terävöityminen olisi vähintään suotavaa.

Ottelun ennakkosuosikkia on vaikea ennustaa, mutta kovin suurimaalista peliä ei ole odotettavissa. Kumpikin taistelee ja tukkii keskustaa omalla alueella hyvin, joten ilman täyttä romahdusta kolme tehtyä maalia vie jo pitkälle. JYP on erikoistilanteissa aavistuksen edellä, mutta toisaalta SaiPa on paha vastus kelle tahansa taistelutahtonsa vuoksi. Vierasjoukkueessa ei vapaamatkustajia ole ja edellisvierailu tahdotaan varmasti kuitata työtapaturmaksi.

Seuraa Heitä

Ossi Louhivaara #23 |

Laitahyökkääjä

Ei ole osunut kauden aikana kovin kaksisesti, mutta SaiPaa vastaan tuntuu onnistuvat aina. Työmoraaliltaan laitahyökkääjä on esimerkillinen, mutta hyökkäyspelaaminen on syystä tai toisesta lukossa. Tarvitsisi vapauttavia onnistumisia.

Markus Poukkula # | Wild Wings

Laitahyökkääjä

Useamman vuoden JYP-organisaatiossa viettänyt laituri lähti hakemaan uusia suuntia uralleen ja päätyi SaiPaan. Peliaikaa on herunut huomattavasti JYP-aikaa paremmin, mutta lopullinen askel A-nuorissa hyviä tehoja tehneestä pelaajasta liigaratkaisijaksi edelleen ottamatta. Teki kauniin maalin edellisellä Jyväskylän visiitillään ja näytti, että osaamista löytyy kun kaikki naksahtaa kohdalleen.

» Lähetä palautetta toimitukselle