Seikola ja Loikas kovan paikan edessä

LIIGA / Haastattelu
Hämeenlinnan Pallokerhon koettua täydellisen muodonmuutoksen tälle kaudelle odotetaan muutamalta pelaajalta nousua uudenlaisiin rooleihin. Onko Markus Seikolasta ja Juha-Pekka Loikaksesta kantamaan johtajapelaajan viittaa?

Markus Seikola on vakuuttanut kauden alla pelatuissa harjoitusotteluissa varmoilla otteillaan. Puolitoista kautta Frölundassa vaikuttaa jättäneen 25-vuotiaaseen puolustajaan jälkensä.

- Ruotsiin lähtö oli hyvä ratkaisu. Turussa ehdin pelata jo niin kauan ilman kunnon onnistumisia. Taidot ovat aina olleet olemassa, mutta Ruotsissa sain itseluottamuksen takaisin, Seikola kertoo.

Jo TPS:ssä peliaikaa ja vastuuta tuli paljon, mutta Seikola ei onnistunut nousemaan sille tasolle, mitä häneltä odotettiin. Pohjanlahden toiselle puolelle matkaa näyttää olleen riittävästi, jotta nuoruuden ailahtelut pelaamisessa on saatu ravisteltua harteilta.

- Siellä valmennuskulttuuri on erilainen kuin täällä; sai toteuttaa itseään, kun Turussa sanomista tuli välittömästi. Lisäksi toisessa maassa joutui ajattelemaan muutakin kuin jääkiekkoa, kun oli hoidettava niin paljon asioita, Seikola kertoo.

Seikola ei kuitenkaan muistele Turun vuosiaan pahalla. Taitavallekin pelaajalle läpimurto ympäristössä, jossa menestystä odotetaan ja virheitä ei juuri suvaita, on suuren työn takana. Kun pelaaja keskittyy välttämään virheitä, on seurauksena joukko adjektiiveja, jotka Seikolaankin on ehditty Turussa liittää: flegmaattinen, poissaoleva, virhealtis.

Selvästi onnistuneen ulkomaan keikan jälkeen ei siten yllätä, että Seikola päätyi Suomeen palattuaan uuteen joukkueeseen. Olisiko vanhoissa ympyröissä ollut edessä taantumisen vaara?

- Nythän Turussakin ovat kuviot muuttuneet, enkä sano ettenkö haluaisi vielä pelata siellä. Olen ennen kaikkea kiitollinen Tepsille, enkä ilman heitä en pelaisi liigassa. HPK kuitenkin halusi juuri minut tänne.

Kovia odotuksia

Jukka Jalosen valmennuskauden menestyksen jälkeen koko HPK:n joukkue on uusiutunut täysin. Paperilla joukkue vaikuttaa tähänkin kauteen lähtiessä heikentyneen, mutta samalla lihavien vuosien odotetaan kaupungissa yhä jatkuvan. Seikolan mukaan tämä lähtöasetelma ei vaikuta joukkueen tekemiseen millään tavalla.

- Hämeenlinnassa en ole huomannut minkäänlaisia paineita, täällä on rento meininki. Valmentajakin on samantyylinen kuin Ruotsissa, keskusteleva. Tietysti, kun on tullut vasta mukaan, ei voi sanoa onko jotain erilailla kuin aiemmin.

On odotettavissa, että toimitusjohtajaa myöten uusiutunut nippu näyttää todellisen kykynsä vasta kauden vanhetessa. Jos kauden alussa pisteitä ei kerry, tarvitaan ennen kaikkea niiden pelaajien vastuunkantoa, joiden potentiaali on tähän saakka jäänyt lunastamatta.

- Kun joukkue on uusiutunut ja mukana on paljon nuoria, on pelissä vielä hakemista. Loukkaantumisiakin on ollut paljon, ja siksi harjoitusotteluissa pakkiparit ovat vaihtuneet.

Harjoituskauden näytöillä pakkiparien hakemisessa on ollut lähinnä kyse siitä, kuka nousee kiekollisena vahvan Seikolan rinnalle ykköspariin. Vaikka mies itse esittääkin yllättynyttä toimittajan arviosta, antavat Seikolan odotukset tulevasta kaudesta hyvän kuvan miehen itseluottamuksesta.

- Pysyn terveenä ja pelaan helvetin hyvin!

Loikas tahtoo ylivoima-aikaa

Juha-Pekka Loikas aloittaa HPK:ssa jo viidennen kautensa. Tähän saakka Loikas on pelannut Hämeenlinnassa kolmos-nelosketjuissa puolustavassa roolissa. Hämeenlinnaan tuloa edelsi pistetehtailu Hyvinkään Ahmoissa, joten hyökkäävämpi roolikin on miehelle tuttu.

Koko HPK:n sentterikaarti koostuu alkavalla kaudella ennen kaikkea kahden suunnan pelaajista. Paljonko kukin kolmikosta Loikas, Aki Uusikartano ja Emil Lundberg kerää pisteitä, riippuu paljolti siitä miten laiturit onnistuvat.

Lähtöasetelma on Loikaksen kannalta mielenkiintoinen. Paras kausi on tähän mennessä tuonut vain 12 pistettä, ja tarjolla on paikka kakkosketjussa. Onko nyt aika nousta uuteen rooliin Kerhossa?

- Onhan siihen mahdollisuudet. Hyökkäävä rooli ja ylivoima-aika ovat tietysti haussa, mutta en ajattele asiaa liikaa vaan haluan ensisijaisesti parantaa omaa peliäni, Loikas kertoo.

Tyypillistä jääkiekkoilijan vastausta täytyy kuitenkin peilata odotuksiin, jotka Loikakseen on asetettu. Toimitusjohtaja Kai Tervonen nimesi hänet kysyttäessä yhdeksi suurimmista tason nostajista alkavalla kaudella. Oikeat laiturit, paljon kiekollista vastuuta ja mieheltä jo tutuksi tulleita suuria maaleja voivat todella nostaa Loikaksen yleisön tietoisuuteen. HPK:n sentterijoukolla näin on myös käytävä, mikäli menestystä aiotaan saada.

HPK:n koko organisaatio on yhteen ääneen toitottanut, että pelissä ei mikään ole muuttunut. Kun valmentaja, kolme kentällistä pelaajia ja toimitusjohtaja on kesän aikana korvattu uusilla, kai tämä jotekin näkyy katsomoonkin asti?

- Pelissä on pitkälti samat linjat kuin aiemminkin, ja harjoituksissa on samat päämäärät ja perusidea. Harjoitusmuodot ovat vain hieman erilaiset, Loikas kertoo.

Mitä se ero tarkoittaa tuloksissa?

- Tavoitteet asetetaan vasta kauden edetessä. Me emme sitä paitsi ole vielä edes nähneet kaikkia tämän kauden liigajoukkueita. Kaikki saumat menestymiseen tälläkin kaudella on kuitenkin olemassa, uskoo Loikas.

Seikolan tavoin Loikas on varovainen arvioidessaan, missä vaiheessa kautta peli on valmista. Alkukierroksista voi siten tulla hankalia.

- Loukkaantumiset ovat sotkeneet tulokkaiden uuden tyylin oppimista, ja varmasti menee aikaa ennen kuin joukkuepeli saadaan toimimaan. Minullakin laiturit ovat vaihtuneet joka pelissä. Olen ehtinyt pelata kaikkien muiden paitsi Kai Nurmisen ja Jonas Anderssonin kanssa.

Mitalivuosien jälkeen yleisö Hämeenlinnassa haluaa killuttimia edelleenkin. Luulisi luovan paineita pelaajille, joiden pitää nousta uudelle tasolle.

- Ei minkäänlaisia, virnistää HPK:n toinen varakapteeni ja lähtee valmistautumaan liigaristeilylle.

» Lähetä palautetta toimitukselle