Kausiennakko: Kovia menetyksiä kokenut Sharks tarvitsee tähtiään nyt enemmän kuin koskaan − Martin Jonesin on nostettava tasoaan

NHL / Artikkeli
Sharks tarvitsee jatkossakin tehoja kolmikolta Burns, Thornton ja Hertl.
Kuva © Getty Images
Sharks koki kesän aikana isoja menetyksiä eikä haalinut markkinoilta pelaajia kalifornialaisorganisaatioon kuin jatkosopimusten muodossa. San Jose Sharksin Stanley Cup -ikkuna lähestyy sulkeutumistaan. Alkavalla kaudella haiparven on menestyttävä.

San Jose Sharksin viime kausi päättyi pettymykseen, kun joukkue ei marssinut Stanley Cup -finaaleihin vaan hävisi konferenssifinaaleissa tulevalle mestarille St. Louis Bluesille otteluvoitoin 2−4. Mikäli organisaatiolle on pettymys edetä aina konferenssifinaaleihin asti häviten siellä, on vaatimustaso todella kova.

Sharks on yrittänyt jo usean kauden ajan voittaa Stanley Cupia omalle seuralegendalleen Joe Thorntonille, joka on jatkanut uraansa kausi kaudelta mestaruus mielessään. Tuleva kausi on Thorntonin viimeinen varteenotettava mahdollisuus voittaa tuo himoittu pokaali − ainakin Sharks-paidassa.

Maalivahtiosasto

Kanadalaiskaksikko Martin Jones ja Aaron Dell jatkavat joukkueen maalivahtitandemina viime kauden tapaan. Peluutus on näiden kahden maalivahdin välillä jo tiedossa. Jones pelaa yli 60 ottelua runkosarjassa ja Dell astuu tolppien väliin aina Jonesin tarvitessa lepoa. Pudotuspeleissä Jones pelaa kaikki ottelut.

Martin Jonesilta vaaditaan tasonnostoa.
Kuva © Getty Images

Mikäli Sharks mielii ensi kaudella pitkälle pudotuspeleissä, on Jonesin nostettava tasoaan huimasti. Sharksin olisi pitänyt päästä Stanley Cup -finaaleihin saakka lähes kaikkien joukkuetilastojen siivittämänä, koska joukkue oli niissä järjestäen NHL:n keskiarvoa edellä.

Jonesin torjuntaprosentti runkosarjassa oli 89,6 ja päästettyjen maalien keskiarvo puolestaan 2,94. Pudotuspeleissä vastaavat lukemat olivat 89,8 ja 3,02. Jonesin estettyjen maalien tilasto (GSAA) oli surullista luettavaa, kun se näytti viime kauden runkosarjassa lukemaa −22,87.

GSAA tarkoittaa estettyjen maalien määrää verrattuna liigan keskiarvoon. Lukema lasketaan kertomalla liigan maalivahtien torjuntaprosentin keskiarvo maalivahdille ammuttujen laukausten määrällä ja vähentämällä tuloksesta maalivahdin päästämien maalien määrä.

Heikosta maalivahtitoiminnasta huolimatta hailauma keräsi 101 pistettä runkosarjassa, oli kivenkovan Läntisen konferenssin toiseksi paras joukkue ja eteni aina konferenssifinaaleihin asti pudotuspeleissä.

Maalivahtipelin parantuessa joukkueella on saumat edetä päätyyn asti.

Puolustus

San Josen puolustuksen ydin pysyy koskemattomana, mikä on elintärkeää edelleen Stanley Cupia jahtaavalle haiparvelle. Erik Karlsson, Brent Burns ja Marc-Édouard Vlasic takaavat mahdollisuuden menestykseen jälleen ensi kaudella.

Sharksin puolustuspää on harvinaisen tulivoimainen, kun esimerkiksi samaan ylivoimaan on heittää yllä mainitut nimet Karlsson ja Burns. Burns operoi runkosarjassa piste per peli -tahdilla takoen 82 otteluun 83 tehopistettä.

Karlsson pelasi loukkaantumisten vuoksi vain 53 kamppailua, mutta iski 45 tehopistettä. Kaksikko on aika ajoin ongelmissa omalla puolustusalueellaan, mutta he kompensoivat virheitään hyökkäyspäässä.

Vlasic on Sharksin monikäyttöisin puolustaja. Kanadalainen ei kykene samoihin pistemääriin kuin Burns ja Karlsson, mutta hoitaa puolustusvelvoitteet edellä mainittuja paljon laadukkaammin. Vlasic kykenee myös tuottamaan tulosta hyökkäyspäässä. Tästä todisteena on 67 otteluun kaudella 2015−2016 isketyt ennätyspisteet 8+31=39.

Marc-Édouard Vlasic on Sharksin puolustuksen hiljainen johtaja.
Kuva © Getty Images

Joukkueen alakerrasta poistui laatua Joakim Ryanin ja Justin Braunin muodossa. He olivat tärkeitä palasia Sharksin palapelissä. Menetyksistä huolimatta haiparven takalinjoille syvyyttä tuovat muun muassa Radim Simek, Brenden Dillon ja Tim Heed.

Seuran huippulupauksesta Ryan Merkleystä on kuulunut paljon positiivissävytteisiä lauseita. Ei olisi ihme, mikäli tämä vasta 20-vuotias oikealta laukova nuorukainen murtautuisi Sharksin kaventuneeseen puolustukseen.

Yliopistosarjoissa kiekkoillut Sharks-lupaus Mario Ferraro nähdään myös mahdollisesti NHL-kokoonpanossa kauden aikana. Pudotuspeleissä menestymään tottuneen joukkueen voittaminen ei siis tälläkään kaudella jää puolustajista vajaaksi.

Hyökkäys

Hailauma menetti myös paljon hyökkäysosaamista kesän aikana. Kovimmat menetykset olivat Joonas Donskoin, Gustav Nyquistin sekä pitkäaikaisen Sharks-kapteenin Joe Pavelskin siirtymiset uusiin maisemiin.

Tulijoiden joukossa ei ollut edellä mainittujen saappaiden täyttäjiä, mutta Sharksin kesän ykkösprioriteetit, eli jatkosopimukset, täyttyivät. Sharks sai sorvattua todella tärkeät jatkosopimukset seuran tähtien Timo Meierin ja Kevin Labancin kanssa.

Etenkin Labancin sopimus oli niin kutsuttu "vastaantulo" pelaajan puolelta. Viime kaudella loistavasti kokonaisvaltaisesti esiintynyt ja tehot 17+39 iskenyt jenkki olisi ansainnut paljon enemmän kuin hänen allekirjoittamansa yhden vuoden ja yhden miljoonan sopimuksen.

Joe Thornton aloittaa todennäköisesti viimeisen kautensa NHL:ssä.
Kuva © Getty Images

Myös Sharks-legenda Thorntonin jatko oli iso sopimus seuran kannalta. 40-vuotias Thornton ei kykene tuottamaan tulosta kaukalossa vanhaan malliin, mutta sopimus oli iso näyttö muille pelaajille ja kannattajille, että mestaruus on ainoa tavoite.

Evander Kane, Tomas Hertl, Logan Couture ja jatkosopimuksen sorvannut Labanc kantavat todella isoa tuloksellista vastuuta kaudella 2019−2020. Marcus Sörensenin, Dylan Gambrellin, Antti Suomelan ja Melker Karlssonin on onnistuttava alemmissa kentissä myös pisteiden teossa ja oltava esillä otteluiden ratkaisuhetkillä.

Nuorista pelaajista peliaikaa isoilla areenoilla kärkkyvät muun muassa viime kaudella juniorisarjoissa yli 100 pistettä tahkonnut tanskalainen Joachim Blichfeld, hurjasti junioreissa maaleja mättänyt Noah Gregor sekä kaksikkoa varttuneempi, NHL:ssäkin pelejä vyölleen saanut Jonny Brodzinski.

Keskeiset kehityskohteet viime kaudesta

Uuteen kauteen lähdettäessä joukkueen supertähtien on suoriuduttava varmemmin ja laadukkaammin kuin aikaisemmin. Kaventunut materiaali ei etenkään pudotuspeleissä salli joukkueen ykköstähdille kuten Hertlille ja Couturelle niin kutsuttuja ohi-iltoja. Mikäli näillä herroilla oli viime kaudella heikompi ilta, esiin saattoi astua juurikin lähtenyt kippari Pavelski tai suomalainen Donskoi.

Valmennus on toiminut Sharksissa hyvin viimeiset vuodet, mutta viime kausi ja pudotuspelit nostattivat kysymyksiä myös Peter DeBoerin suuntaan − tai oikeastaan kaksi viimeistä pudotuspeliottelua St. Louis Bluesia vastaan.

Kun kauden kaksi tärkeintä ottelua päättyvät joukkuetta vastaan 1−10, ei valmentajakaan saa puhtaita papereita. DeBoer peluutti selvästi vaivaista Karlssonia väkisin ja liikaa, vaikka laadukas Heed olisi ollut valmis hyppäämään kaukaloon valmistautuneena ja ennen kaikkea terveenä.

Sharks teki paljon maaleja, mutta myös päästi paljon maaleja viime kaudella. Puolustus- ja maalivahtipelin tason noustessa astetta korkeammalle on haiparvi tälläkin kaudella jahtaamassa Stanley Cupia.

Sharks taistelee Tyynenmeren divisioonan sijoista 1−2.

» Lähetä palautetta toimitukselle