Lisette Täks siirtyi maalipörssin kärkeen, Emilia Kyrkkö palasi pitkän loukkaantumisen jälkeen − "Olen ollut joka päivä joukkueen arjessa mukana"

Auroraliiga / Artikkeli
Emilia Kyrkkö nähtiin pitkästä aikaa tositoimissa. Arkistokuva.
Kuva © Aleksi Koskinen
Altavastaajat onnistuivat osaltaan pitämään suosikit tiukoilla Naisten Liigan sunnuntaikierroksella. Huippuveskari Emilia Kyrkön paluu pitkältä tauolta ei aivan riittänyt Kuortaneelle. Kiekko-Espoo selvisi kuivin jaloin Kärppien piinasta ja Lisette Täks siirtyi yksin maalipörssin kärkeen. KalPa kylvetti RoKia toistamiseen.

Naisten Liigan sunnuntaikierroksen neljässä ottelussa asetelmat olivat ennakkoon perin selvät. KalPa vieraissa ja muiden matsien kotijoukkueet lähtivät kinkereihin suosikkien asemista.

KalPa onnistui paukuttamaan RoKia vastaan vakuuttavat voittolukemat, mutta niin HPK:lla kuin Kiekko-Espoollakin oli omat mutkansa haastajien kynsissä.

RoKi−KalPa 3−8

Viikonlopun toisessa keskinäisessä kohtaamisessa Rovaniemellä KalPa lähti viemään peliä alusta asti. RoKi-veskari Alexandra Väyryselle kirjattiin avauserässä tymäkät 18 torjuntaa, kun taas KalPan Tiina Ranne selvisi kahdella kopilla. Lukemat olivat ensimmäisellä erätauolla vieraille 2−0.

Jo ensimmäisessä erässä iskenyt Elisa Holopainen lisäsi välittömästi toisen erän alkuun kuopiolaisten maalimäärän kolmeen. RoKin ahdinko syveni vielä entisestään, kun Johanna Juutilainen ja hattutempun täydentänyt sekä myöhemmin neljäntensä tehnyt Holopainen maalasivat.

KalPa pyyhälsi yli RoKin. Elisa Holopainen (keskellä) teki jälleen hurjan kasan maaleja.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Viivi Hihnala pilasi Ranteen unelman toisesta peräkkäisestä nollapelistä, mutta ottelussa myös kolme maalia syöttänyt Tilli Keränen viimeisteli kuopiolaisten seitsemännen kihauksen. Päätöserässä KalPalta maalinteossa onnistui vielä kertaalleen kapteeni Juutilainen. RoKin värejä pitivät yllä Jemina Lepola ja Anna Kalová, jotka maaleillaan sievensivät numeroita hivenen. Voittajasta ei kuitenkaan jäänyt epäselvyyttä.

HPK−Kuortane 4−2

Kuortane sai otteluun mieluisan palaajan kokoonpanoon, kun huippumaalivahti Emilia Kyrkkö asettui tolppien väliin kauden toiseen torjuntavuoroonsa. Tasaisen avauserän loppupuolella HPK iski pelin ensimmäisen maalin, kun Jutta Stoltenberg osui b-pisteeltä.

− Syksyllä oli pientä vammaa, joka on nyt kuntoutettu ja olen taas täysillä mukana, totesi Kyrkkö ensimmäisen matsinsa jälkeen sitten syyskuun.

Vierailijat eivät kuitenkaan luovuttaneet, vaan pelin virtauksen vastaisesti Peppi Virtanen toi Kuortaneen tasoihin toisen erän alussa. Kosto oli kuitenkin suloinen, kun Júlia Matejková peippaili itsensä tekopaikkaan ja nosti kumilätkän ohi Kyrkön. Tapahtuma tarkistettiin vielä videolta.

Vielä ennen toista erätaukoa Oona Koukkula heitti lepakkokiekon kohti Kuortaneen maalia. Peliväline päätyi vieraiden maaliin, joten kotijohto kasvoi kahteen osumaan. Erika Kankkunen toi kuitenkin Kuortaneen jälleen hajuraon päähän. HPK-vahti Eline Gabrielen maalilla riitti vilskettä, mutta Kuortane ei onnistunut enää tasoittamaan lukemia ennen päätössummeria. Sen sijaan Kiti Seikkula vippasi kiekon vielä tyhjään vierasmaaliin.

− Vähän normaalia enemmän jännitti, mutta joukkue teki tämän helpoksi. Pelasimme tosi hyvin ja kiitos siitä menee joukkueelle, paluun syyskuun jälkeen askiin tehnyt Kyrkkö analysoi.

− Olen ollut joka päivä joukkueen arjessa mukana, vaikken ole pelaamaan pystynyt. Onhan se vähän erilaista, kun ei itse voi vaikuttaa tapahtumiin jäällä, Kyrkkö puheli.

19-vuotiaalla veräjänvartijalla on potentiaalia vaikka kuinka. Onhan hänet nähty Naisleijonissa asti. Loppukauden suunnitelmat ovat Kyrkölle selvät.

− Haluan auttaa joukkuetta voittamaan. Niin yksinkertaista se on, tähtiveskari naulasi.

Kiekko-Espoo−Kärpät 4−2

Espoolaiset saivat peliin haluamansa lähdön, kun Naisten Liigan maalipörssin kärkipaikoilla huiteleva Lisette Täks napautti limpun kärppämaaliin avauserän puolivälissä ja siirtyi yksin maalipörssin kärkeen ohi HIFK:n Michaela Pejzlován. Nyt Kiekko-Espoo-tähdellä on kasassa 23 maalia, HIFK:n Pejzloválla on tilillään 21 täyosumaa.

− Enpä tiennyt, mutta hyvältähän tuo tuntuu! Ensimmäinen kerta elämäni aikana näin. Eihän mikään tule ilman treeniä, eli tämän eteen on tehty kyllä töitä. Jaksan jäällä paremmin tehdä hommia, pohti Täks syitä tykkikaudelleen.

Täksin edellinen yhden kauden maaliennätys oli viime kaudelta − 12 kihausta.

Kiekko-Espoon Lisette Täks on nyt yksin Naisten Liigan maalipörssin kärki.

Täks jakoi kiitosta saavutuksestaan sinne, minne hän sen kokee kuuluvan.

− On (päävalmentaja Sami) Haapanenkin pistänyt hyvin potkua persuksille ja puskee eteenpäin. Hän on tässä jutussa hyvin mukana ja joukkueessa on rento olla. Kiitos kuuluu tietysti myös joukkueelle, maalitykki hehkutti.

Täks teki ottelun toisen maalinsa, kun peli oli pyörähtänyt toiselle puolikkaalleen. Kamppailu oli läpi erien tiukkaa, mutta rehtiä. Ennen toista erätaukoa kummallekin joukkueelle vihellettiin vain yhdet kaksiminuuttiset. Hyvää kautta pelaava kärppähyökkääjä Jasmine Ylitalo toi oululaiset maalin päähän, joten kolmanteen erään jäi kerrakseen jännitystä.

Kärppätähti Anna-Kaisa Antti-Roiko toi oululaiset tasoihin ylivoimalla ja pakotti emäntäjoukkueen pinnistelemään toden teolla pisteiden eteen. Julia Zielinska kuitenkin vastasi tiukasti espoolaisten puolesta ja iski ensin ylivoimalla johtomaalin ja lopussa vielä puttasi kiekon tyhjään rysään.

− Ei mitään Kärpiltä pois, mutta menimme itse heidän vauhtiinsa ja teimme pelistä itsellemme hankalan. Olimme laiskoja puolustamaan ja he rokottivat meitä siitä, summasi Täks sunnuntain kamppailun.

HIFK−TPS 3−1

Vaikka HIFK pelasi yhä ilman tähtiään Michaela Pejzlováa ja Julia Liikalaa, lähti joukkue silti suurena ennakkosuosikkina TPS-otteluun. Helsinkiläiset mylläsivätkin alituiseen loistavasti pelanneen Suvi Saarisen vartioimalla maalilla, mutta pelin puoliväliin tultaessa Stadin Gimmojen johto oli vain yhden maalin verran. Clara Rozier oli venyttänyt maaliverkkoa avauserässä.

Paikkansa oli TPS:lläkin ja hallitseva mestari ei vaikuttanut kaukalossa yhtään niin ylivoimaiselta kuin ennakkoasetelma saattoi antaa ymmärtää. Toisessa erässä turkulaiset joutuivat tosin tyytymään puolustavan joukkueen rooliin. 2009 syntynyt Aino Lehikoinen survoi lähietäisyydeltä 2−0-maalin.

Rozier aloitti maalinteon HIFK:n ja TPS:n ottelussa.
Kuva © Timo Savela

TPS ei päästänyt HIFK-pelaajia maalinedustalleen helposti. Turkulaisleirissä annettiin tarvittaessa vaikka vaivihkaa kyynärpäätä, jotta Stadin Gimmat pysyisivät poissa pahanteosta. Sen sijaan toisessa päässä tapahtui, kun Iiris Falck pääsi puikkelehtimaan Kiia Lahtisen veräjälle ja tuikkaamaan TPS:lle ison kavennusmaalin. Ilo oli vierasleirissä kuitenkin lyhytaikainen, kun turkulaislähtöinen Pauliina Salonen kävi runnomassa HIFK:lle kolmannen maalin ja palautti järjestyksen kenttätapahtumiin.

Salosen kova taklaus TPS-pelaajaan lämmitti tunteita ottelun viimeisiksi hetkiksi, mutta ylilyönneiltä vältyttiin. Turkulaiset eivät saaneet enää ilman maalivahtia pelatessaankaan vaaraa luotua Lahtisen maalille, joten näin HIFK vei pisteet – vaikkakin niukalla marginaalilla.

» Lähetä palautetta toimitukselle