Sveitsi kaatui vasta jatkoajalla ja Tšekkikin roikkui pitkään mukana. Ruotsin turnaus ei ole edennyt täydellisellä tavalla, mutta hankalista paikoista otteluiden kääntäminen on vahvistanut joukkuetta. Runsaslukuisen kotiyleisön luoma paine on ajoittain näkynyt otteissa enemmän kuin tarpeeksi, mutta finaalissa yleisö on se kuuluisa kuudes kenttäpelaaja.
Ruotsissa kotiturnaus on ympyröity punakynällä jo kauan aikaa sitten. Edellisen kerran maassa pelattiin samainen turnaus vuonna 2014, jolloin Ruotsi eteni niin ikään finaaliin. Suomalaisittain tuo ottelu on kuitenkin ikimuistoinen, kun Rasmus Ristolainen pilasi Ruotsin jo ennen finaalia suunnittelemat juhlat.
Taskussa aiemmilta vuosilta vain kaksi mestaruutta
Nyt toivottua unelmafinaalia ei nähdä, kun Yhdysvallat kaatoi Suomen välieräottelussa, mutta Ruotsi on siitä huolimatta valmis karistamaan pettymyksen tomut jaloistaan. Sitä paitsi joukkueen edellisestä kultamitalista on aikaa peräti 12 vuotta. Vuonna 2012 esimerkiksi Ruotsin nykyinen ykköstähti Jonathan Lekkerimäki oli vasta 7-vuotias.
Menestys on kiertänyt huippumaan kaukaa, vaikka Ruotsi on tehtaillut kovia tuloksia alkusarjoissa. Finaaliin joukkue on yltänyt 2010-luvun jälkeen neljä kertaa, mutta ainoastaan vuonna 2012 mukaan tarttui kirkkain pokaali. Sekä 2013 että 2018 Ruotsi hävisi finaaliottelut maalein 1–3, ja vuonna 2014 Ristolaisen ikimuistoinen maali nähtiin vasta jatkoajalla.
Nykyisellä joukkueella ei ainakaan maalimäärän pitäisi jäädä vain yhteen täysosumaan, sillä esimerkiksi välierässä Ruotsi iski viisi maalia. Vastassa on eniten maaleja koko turnauksessa iskenyt Yhdysvallat, mutta toisaalta Ruotsin veräjänvartijana kiekkoja pysäyttää turnauksen tähän mennessä vakuuttavin maalivahti Hugo Hävelid.
Lekkerimäki pelätty laukaisu-uhka ylivoimalla
Ruotsi pystyy vastaamaan Yhdysvaltojen nopeaan suunnanmuutospelaamiseen Suomea paremmin. Joukkueessa on taitavia luistelijoita sekä pelaajia, jotka pystyvät niin ikään iskemään nopeista vastaiskuista ja suorahyökkäyksistä. Välierässä esimerkiksi Noah Östlund nakkasi kiekon läpiajosta verkkoon ja koko Ruotsin joukkue, etenkin sen nimekäs ykkösketju, saa nopeasti aikaan vaarallisia maalipaikkoja.
Sinikeltaisten puolustus pystyy myös siivoamaan tehokkaasti kiekkoja pois alueelta. Tästä hyvänä esimerkkinä oli alkusarjan Kanada-ottelu, jossa Ruotsi nollasi vastustajansa, eikä päästänyt kolmannessa erässä Kanadaa edes käynnistämään kiriään.
Ahkeran blokkaamisen lisäksi puolustajat pitävät hyvin miehensä kiinni, ja Axel Sandin-Pellikan ja Theo Lindsteinin kaltaiset puolustajat hoitavat velvoitteensa sekä puolustus- että hyökkäysalueella. Lindstein johtaa muun muassa koko turnauksen tehotilastoa, kun sarakkeessa on lukema +11.
Yhdysvalloilla on enemmän yksilötaitoa ja NHL-varauksen statuksella operoivia pelaajia, mutta momentumin saadessaan Ruotsi on ollut yksi turnauksen vahvimmista joukkueista. Välieräottelussa joukkue iski kaksi maalia 62 sekunnin sisään ja Sveitsi-ottelussakin se kykeni ensimmäisen erän momentumin aikana iskemään kaksi maalia ja laukomaan kolmesti tolppaan.
Ylivoimallakin joukkue on ollut omaa luokkaansa, kun kiekkoa pelataan jatkuvasti kovaa laukovan Lekkerimäen lapaan. Lekkerimäki on päässyt viimeistelemään kolmessa edellisessä ottelussa ylivoimaosuman lähes samalta paikalta, ja koko turnauksessa Ruotsin ylivoima on tehokkainta (45,0 %), kun Yhdysvaltojen samainen lukema on 38,1 %.
Carle tietää joukkueensa vahvuudet ja osaa taktiikat
Ruotsilla on vastassaan kovin mahdollinen vastustaja. Yhdysvallat on iskenyt eniten maaleja, joukkueen alivoima on toiseksi tehokkainta, laukaisuprosentti on huimat 16,74 ja maalivahtipelikin on hyvällä tasolla Trey Augustinen päästyä hyvään vireeseen sairastelujen jälkeen.
Yhdysvaltalaispelaajat ovat myös miehittäneet pistepörssin kaksi ensimmäistä sijaa. Cutter Gauthier kirjautti Suomi-ottelussa jo kymmenennen tehopisteensä ja Gavin Brindley on iskenyt tehot 6+3.
Joukkueessa pelaa myös useampi sellainen kaksikko tai jopa kolmikko, jotka ovat pelanneet aiemmin yhdessä maajoukkueissa tai seurajoukkuetasolla. Heillä on yhteisiä onnistumisia ja kokemuksia takataskussaan, mikä saattaa olla kova isku jopa Ruotsin tiiviille viisikkopelille.
Puolustajista esiin on nostettava etenkin Lane Hutson, joka pelasi Gauthierin tapaan jo viime keväänä aikuisten MM-turnauksessa. Hutson on erityisen taitava kiekon kanssa ja häntä voitaisiin kutsua jopa neljänneksi hyökkääjäksi. Nuoren puolustajan heikkoudet tulevat esille käännyttäessä puolustussuuntaan, ja Ruotsi varmasti osaa lyödä painetta ja karvata kiekkoa jopa kahdella pelaajalla.
Jo kymmenen vuoden ajan menestyksekkäästi yliopistotasolla valmentaneen David Carlen taktinen osaaminen tuli esille Suomi-ottelussa. Hän sai joukkueen tulemaan vahvalla jalalla toiseen erään, mikä käytännössä ratkaisi koko ottelun. Hän tietää, miten nuoria tulee peluuttaa ja keitä heittää kaukaloon samaan aikaan.
Ruotsi haluaa kokea saman kuin Suomi vuonna 2016
Yhdysvallat on Ruotsille kova pala purtavaksi, mutta kotijoukkueen nälkä, kotiyleisön tuoma tuki, lepoetu sekä pelaajien maaliahneus johdattavat Ruotsin kolmanteen mestaruuteen alle 20-vuotiaiden MM-turnauksessa.
Edellisestä kerrasta on jo aikaa, ja kaikilla putkilla on tapana katketa ennemmin tai myöhemmin. Ruotsi on oppinut virheistään, oppinut pelaamaan painekattilassa ja saanut turnauksen aiemmissa otteluissa tärkeää oppia siitä, että aina ei voi johtaa eikä aina kaikki suju täydellisesti.
Ruotsi on valmis kokemaan saman kuin me suomalaiset koimme tammikuussa 2016, eikä Mika Zibanejad enää ole perjantain jälkeen viimeisin Ruotsille MM-kullan U20-kisoissa ratkaissut pelaaja.