Nuorten Leijonien penkin takana seisoo valmentajana keltanokka. Tuomo Ruutu tunnetaan pitkästä ja menestyksekkäästä peliurastaan ja muistetaan esimerkiksi MM-kultaa voittaneesta miesten maajoukkueesta keväältä 2011.
Nyt Ruutu valmentaa ensimmäistä turnaustaan. Paikka on Nuorten Leijonien penkin takana ja rooli on apuvalmentaja.
Hän kuitenkin haluaisi pitää Nuorten Leijonien pelaajat ja pelin, eikä niinkään itseään, puheen keskiössä.
– Ei tarvitse minusta tehdä niin isoa numeroa. Pelaajathan tuolla pelaavat, Ruutu naurahtaa.
Peliura on siis Ruudulla katkolla. Hän pelasi viimeksi kaudella 2016–17 Sveitsissä HC Davosissa 26 ottelua, mutta sen jälkeen ei ole pelejä kertynyt kaukalon puolella.
Se, että jatkuuko 35-vuotiaan Ruudun peliura, jää vielä arvoitukseksi.
– Elän tässä hetkessä. Tulevaisuus näyttää, mitä tulee, hän sanoo.
Mitä valmentajana vielä kokematon Tuomo Ruutu tuo Nuorten Leijonien joukkueeseen?
– Sitä pitää varmaan kysyä pelaajilta, Ruutu toteaa.
– Olen oma itseni ja tuon omaa kokemusta pitkältä ajalta.
Valmennustiimin rooleja ja hänen omaa rooliaan Ruutu kommentoi ytimekkäästi.
– Olen apuvalmentaja ja osa valmennustiimiä, Ruutu sanoo.
"Olen ollut tällaisissa turnauksissa monta kertaa"
Nimenomaan peliuralta kertynyttä tietotaitoa ja kokemusta Ruutu haluaa jakaa Suomen nuorille. Pelaajana Ruudulla on takanaan 12 kautta ja yli 700 peliä NHL:ssä sekä lukuisia arvoturnauksia.
Rento valmentaja esiintyy hymyssä suin Suomen aamujäillä ja pyrkii omalta osaltaan vaikuttamaan hyvän ilmapiirin luomiseen.
– Yritän kannustaa ja olla positiivinen. Sen tietää omalta peliuralta, että silloin kun asiat menee hyvin, kaikki toimii ja tuntuu hyvältä.
Ruutu nostaa esiin sen, kuinka tärkeää positiivinen ilmapiiri ja kannustaminen on lyhyissä turnauksissa.
– Olen ollut tällaisissa turnauksissa monta kertaa. On niitä vastoinkäymisiä tullut. Totta kai silloinkin halusi kuulla muistutuksia, kuinka hyvä pelaaja on ja muistutetaan niistä vahvuuksista, joita pelaajilla on.
Nimenomaan jokaisen pelaajan vahvuuksia on pystyttävä tuomaan esiin.
– Kaikkihan haluaisivat, että pelaaja on iso, nopea ja vahva. Kaikilla on kuitenkin niitä omia vahvuuksia. Ne pitää tulla esiin, ja niistä pitää muistuttaa jatkuvasti.
Myös pienen kaukalon peli on asia, jossa Ruutu pystyy pelaajia auttamaan. Suomen joukkueessa valtaosa pelaajista pelaa Suomessa isossa kaukalossa.
– Pienessä kaukalossa on tullut itse pitkään pelattua. Onhan se eri peliä. Meillä on kuitenkin joukkueessa hyviä pelaajia. He pystyvät sopeutumaan isoon tai pieneen kaukaloon.
Omaa rooliaan valmennustiimissä tai yleisesti valmentamista Ruutu ei lähde tarkemmin analysoimaan. Siihen, mitkä asiat korostuvat ja mitkä ovat haastavia valmentamisessa, hän kommentoi lyhyesti ja ytimekkäästi.
– Siinähän on vaikka mitä.
Ruutu sanoo, että hän on saanut paljon oppia pelistä oman peliuransa aikana kaikilta valmentajiltaan. Heistä hän nostaa esiin Paul Mauricen, joka valmensi häntä usean kauden ajan Carolina Hurricanesissa.
– Minulla on ollut aivan loistavia valmentajia. Hän on sellainen valmentaja, jota arvostan todella korkealle, Ruutu sanoo.
Jääkiekko on jo alle 20-vuotiaiden tasolla varsin taktista. Suomessakin viisikkopelilliset asiat ovat isossa roolissa julkisessa keskustelussa. Valmentajilta vaaditaan taktista valveutuneisuutta.
Ruutu kertoo opiskelleensa viisikkopelaamista ja suomalaista peli-identiteettiä Meidän peliä.
– Olen kokenut erilaisia tapoja tehdä ja nähnyt, mitä muut joukkueet tekevät. Aina olen ollut kiinnostunut pelistä ja laittanut kaikki siihen, että opin niin paljon kuin mahdollista.