Onko liigajumbo silkka läpihuutojuttu?

LIIGA / Haastattelu
Ilveksen ensimmäinen peli joulukuun maaottelutauon jälkeen jäi SaiPaa vastaan heikkotasoiseksi. SaiPa kaatoi Ilveksen luvuin 3-2.
Kuva © Markus Ilves
Sarjataulukon viimeinen tila, pistekeskiarvo ei edes yhtä per peli ja tehtyjäkin maaleja vain hädin tuskin kaksi per kamppailu. Siinä Tampereen Ilveksen tilastolukuja. Voiko tällaisesta joukkueesta olla varteenotettavaksi vastukseksi millekään toiselle liigaseuralle?

HPK:n maalivahtivalmentaja Kari Lehtosen mielestä voi. Kerho saa vieraakseen Rinkelinmäelle torstaina nimenomaan Ilveksen ja Lehtonen painottaa, ettei hämeenlinnalaiset voi lähteä tupsukorvia vastaan vähättelevällä asenteella kaukaloon.  

– Me emme voi eikä mielestäni kukaan muukaan voi Ilvestä vastaan lähteä takki auki heilumaan ja odottamaan, että tästä tulee helppo suupala. Kyllä se on tasan päinvastoin, Lehtonen sanelee.  

– Kyllä me ainakin joudumme napittamaan haalarit ylös asti ja tekemään joka osa-alueella töitä täysillä voittaaksemme Ilveksen.

Tehtyjen osumien keskiarvo vähän yli kaksi per peli kertoo ainakin siitä, ettei Ilveksen maalinteko ole kovin hyvin luistanut kuluneella kaudella. Eikä olekaan, Ilveksen tehtyjen maalien määrä on liigajoukkueiden surkein. Se, kun on 64. Koitoksia Ilves on kiekkoillut tällä kaudella 31 kappaletta.  

"Ilves on fyysinen joukkue"

Mitkä sitten ovat tupsukorvien aseet? Kari Lehtosen mielestä ne ovat liike, fyysisyys ja hyvä puolustus.

Ilveksen rivistöstä löytyy voimahyökkääjä Kai Kantolan kaltaisia nimiä, jotka tuovat tamperelaisten miehistöön fyysisyyttä.

Pirkanmaalaisten takalinjoilla häärii puolestaan Martti Järventien ja Ville Koistisen tasoisia miehiä, jotka osaavat hommansa sekä puolustuspäässä että viivamiehinä tamperelaisten hyökkäysalueella.  

– Ilves on liikkuva ja fyysinen joukkue. Se on selvä asia. Kyllä siellä taklausvoimaa on joka sektorilla. Siellä on Kai Kantolaa ja montaa muutakin äijää, Lehtonen näkee.  

– Ja sitten siellä on suht hyvä pakisto. Jos luettelemme, niin Martti Järventie, Ville Koistinen ja Jyrki Jokipakka. Kyllä sieltä viivastakin löytyy tulivoimaa.

Pirkanmaalaisten kunniaksi on myös mainittava, ettei tupsukorvienkaan kausi täysin penkin alle ole mennyt.

Tiistaina Ilves sai kyllä turpiinsa heikon esityksensä jälkeen SaiPalta, mutta maaottelutauolle tamperelaiset lähtivät orastavassa lentokelissä. Sikermä keräsi ainakin yhden pisteen jokaisessa neljässä viimeisessä kamppailussaan ennen taukoa.

HPK ei voi liirailla kentällä

Tauolta sekä Ilves että HPK palasivat tositoimiin tiistaina. Ilves sai silloin kuonoonsa SaiPalta ja Kerho Pelicansilta.

Tiistaina Pallokerho näki, kuinka kovalla sykkeellä sarjataulukon viimeisillä tiloilla majaileva ja jo liki pitäen selkä seinää vasten pelaava joukkue asettuu vastaan. HPK:n silloinen vastustaja Pelicans, kun on SM-liigan toiseksi viimeinen seura.

– Sekä Ilves että Pelicans pelaavat selkä seinää vasten näitä pelejä ja ovat vaarallisia. Niillä ei ole mitään menetettävää. Ne tulevat kovalla höökillä päälle, Lehtonen kommentoi.

– Me emme voi todellakaan millään lailla liirailla kentällä (Ilves-pelissä), meidän on tehtävä 60 minuuttia töitä. Ne kuuluisat työhaalarit kiinni joka osa-alueella ja joka äijältä. Näin sen näkisin.

Eikä Kerholla ole oikein omastakaan näkövinkkelistä katsottuna varaa lähteä mitään joukkuetta vastaan pelaamaan tällä hetkellä heikolla asenteella. Joukkueen kurssi, kun on ollut laskusuuntainen hienosti sujuneen syksyn jälkeen.

HPK on hävinnyt jo kolme kertaa peräkkäin. Tiistaina Pallokerho kärsi karvaan häviön Pelicansille. Hämeenlinnalaiset johtivat koitosta viisi minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppumista lukemin 2-0, mutta päästi Pelicansin etenkin omien virheiden vuoksi tasoihin.

Lahdessa mitelty koitos venyi lopulta aina voittomaalikilpailuun asti. Tuon kisan ja sen myötä koko pelin voiton vei nimiiinsä Pelicans.

Intohimo korostuu

Kerhon maalivahtivalmentajan Kari Lehtosen mielestä joukkueensa esitys Pelicansia vastaan oli suurelta osin hyvätasoinen, mutta oranssipaitaisille sattui tiimellyksen aikana mustia hetkiä, joista lahtelaiset rankaisivat.

HPK:n onkin torstaina kyettävä pelaamaan tasapainoisesti koko ottelun ajan.  

– Meidän on selkeästi lähdettävä parantamaan omaa pelaamistamme ja 60 minuutin osaamistamme. Meidän on osattava pelata johtoasemassa, Lehtonen sanoo.

– Pelasimme tiistainakin pelillisesti hyvin. Meillä oli monta, hyvää pitkää pelillistä jaksoa, mutta sitten tuli black outeja, joista Pelicans rankaisi.

Lehtonen kaipaa HPK-pelaajilta myös intohimoa Ilves-ottelussa. Se, kun näyttelee jääkiekkoilussa suurta roolia monella eri sektorilla.

– Intohimo on yksi juttu, joka korostuu. Ja se näkyy monessa eri tilanteessa tuolla kentällä, Lehtonen näkee.  

– Yksinkertaisimmillaan se näkyy laukausten blokkaamisessa. Onko sinulla intohimoa lyödä kroppa sen kaverin ampuman kiekon eteen.

» Lähetä palautetta toimitukselle