Mielipide

Jarno Pikkaraisen Ässien on parannettava tehokkuutta ja erikoistilannepelaamista

LIIGA / Kolumni
Ässien uudella päävalmentajalla Jarno Pikkaraisella on tehtävänään nostaa porilaiset uudestaan pudotuspelien maailmaan.

Ässien päävalmentaja Jarno Pikkarainen aloitti tehtävänsä Porissa maaliskuussa, kun Jere Härkälä vapautettiin päävalmentajan tehtävistään huonon kauden päätteeksi. Nyt Pikkaraisen tehtävä on nostaa Ässät uudestaan raiteille pudotuspeleihin.

Pikkarainen on kokenut valmentaja, joka tuo Ässien organisaatioon hyvää johtajuutta ja vaatimustasoa. Pikkarainen on toiminut Liigassa päävalmentajana sekä apuvalmentajana. 

Ässillä on kasassa joukkue, jolta ei kokemusta puutu. Joukkueessa on myös nuoria lupaavia pelaajia, kuten Nestor Noiva ja Patrik Juhola. Noiva pelasi viime kaudella Liigaa 17 ottelua ja loisti U20-sarjan pudotuspeleissä ja teki 15 otteluun tehot 10+7=17. Juhola taas pelasi Liigaa 22 ottelua ja Mestistä 24 ottelua Ketterän paidassa lainalla tehoilla 9+12=21. Kauden päätteeksi Juhola juhli Noivan kanssa U20-sarjan mestaruutta iskien pudostuspeleissä tehot 9+7=16.

Maalilla jatkaa viime kausien aikana porilaisten luoton hankkinut Niklas Rubin, joka on tarjonnut usein mahdollisuuden voittoon. Rubinin torjuntaprosentit kahden viimeisen kauden ajalta ovat mainiot 92,2 % ja 91,6 %. Molemmilla kausilla Rubin aloitti maalilla yli 45 runkosarjaottelussa ja päästettyjä maaleja keskimäärin hänelle tuli 2,14 ottelua kohden kummallakin kaudella. Monipuolinen joukkue takaa, että kokeneella Pikkaraisella on oivat avaimet käsissään saada joukkue pudotuspeleihin.

Härkälän pelitapa oli liian usein passiivista eikä peli kehittynyt kauden edetessä. Ässien haastattelussa Pikkarainen kommentoi, että aloitteellisuus on hänen pelitavassa ykkösjuttu riippumatta siitä, kumpi joukkue hyökkää. Jotta peli olisi aloitteellista ja rohkeaa, täytyy pelaajien itsevarmuuden olla kunnossa. Etenkin maalintekotilanteissa korostuu pelaajan itsevarmuus sen perusteella, minkälaisia ratkaisuja hän tekee. Pelaajien täytyy siis olla samoilla linjoilla Pikkaraisen kanssa, jotta aloitteellinen pelitapa onnistuu ja pysyy. 

Pikkaraisen aloitteellinen pelitapa on hyvä tapa nostaa tehokkuutta. Viime kaudella Ässät teki kolmanneksi vähiten maaleja kaikista joukkueista, joten tehokkuutta vaaditaan lisää. Maalien tekemisen pitäisi jakautua tasaisemmin jokaisen ketjun välille, etteivät kaikki maalit ole ykkösketjun varassa. Maaleja odotetaan muun muassa Olli Palolalta ja Roope Talajalta, jonka viime kausi oli heikompi. Ranskalainen Dylan Fabre ja viime kauden pistemies Jan-Mikael Järvinen ovat hyviä esimerkkejä liikkuvaan peliin. Molemmilta löytyy nopeutta ja viisaita ratkaisuja. 

Erikoistilanteissa Ässillä on myös parannettavaa, etenkin ylivoimassa. Ässillä ei ole viime kausien aikana ollut toimivia ylivoimakokoonpanoja. Tällä kaudella Ässiin siirtyneet puolustajat Valtteri Viljanen ja Kasper Puutio voisivat olla avaimet ylivoiman korjaamiseen Järvisen ja Palolan kanssa. Kaksikko pelasi yhdessä Tapparassa kymmenen vuotta sitten. Järvinen syötti, ja Palola teki maaleja voittaen Liigan maalikuninkuuden kahdesti peräkkäin. Jos yhteinen sävel löytyisi vielä, Ässien ylivoima saataisiin korjattua. 

Aloitteellisen pelitavan lisäksi Pikkarainen on nostanut esiin kyvyn psyykata pelaajia ja saada heistä tunnepuoli esiin. Pikkarainen ei tyydy vähään, vaan vaatii joukkueelta huolellisuutta. Varmuutta pelaajistossa luo Pikkaraisen nimeämä pelaajien johtoryhmä.

Johtoryhmään kapteeniston lisäksi kuuluvat Roope Talaja, Olli Palola, Niklas Rubin, Valtteri Viljanen ja Peter Tiivola. Johtoryhmän tavoite on kasvattaa johtajuutta joukkueessa. Ässien kapteeniksi valittiin Jan-Mikael Järvinen ja varakapteenien viittaa kantavat Rami Määttä ja viime kaudellakin A-kirjain rinnassa pelannut Tuomas Salmela.

Viime kauden selvimpiä ongelmia oli tehottomuus ja erikoistilannepelaaminen. Ässien pelitavan täytyy muuttua passiivisesta aktiivisemmaksi, jotta saadaan liikettä peliin ja enemmän mahdollisia maalintekotilanteita. Näin myös hyökkääjistä saadaan enemmän tehoja irti. Monella on viime kaudesta kehitettävää, ja parannus on välttämätön, mikäli Ässät haluaa taistella tällä kaudella pudotuspeleissä. 

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös