Pelaajakartta: Ässien kapea keskusta ja tylsä puolustus kaipaa nuoria yllättäjiä

LIIGA / Artikkeli
Jan-Mikael Järvinen on edelleen arvokas pala Ässille.
Porin Ässien kausi päättyi karuun pettymykseen pudotuspelipaikan jäätyä vain kahden pisteen päähän. Joukkueen merkittävin muutos tapahtui penkin takana, mutta myös kenttäpelaajisto uusiutui erityisesti puolustuksen osalta.

Ässien maalin suulla jatkaa viime kaudelta tuttu tähti, kun Niklas Rubinilla on päävastuu porilaisten veräjästä. Rubin on ollut kahden viime kauden aikana Liigan ehdotonta parhaimmistoa. Viime kaudeksi saapunut Karolus Kaarlehto ei onnistunut odotuksien tasolla ja ura jatkuu muualla kahden vuoden sopimuksesta huolimatta. Kakkosvahdiksi nousee viime kaudeksi Ässien U20-joukkueeseen siirtynyt Topias Rovio.

Alakerta kokee suuremman muutoksen, kun Martin Lefebvre, Aleksi Heimosalmi, Libor Zábranský ja Aleksi Matinmikko vaihtavat maisemaa.

Lefebvre ja Matinmikko olivat viime kaudella joukkueen peliaikakuninkaat sekä tehokkaimmat pakit, joten tulijoille on suuria saappaita tarjolla. Katseet kohdistuvat erityisesti HC Kometa Brnosta siirtyneeseen Radek Kučeříkiin sekä Pelicansissa ajoittain oivia näyttöjä antaneeseen Kasper Puutioon.

Sen enempää Kučeřík kuin Puutio eivät ole kuitenkaan urallaan pisteillä mälläilleet, vaikka varsinkin Puutio on osoittanut potentiaalia myös viivalla. Ässien takalinjoilla on tarjolla myös vastuuta, mikäli Puutio kauden alkuhetkillä vastaa huutoon. Kaksikko on myös vahvasti tarjolla ylivoiman viivamiehiksi. 

Kahden SHL:ssä vietetyn vuoden jälkeen Liigaan palannut Valtteri Viljanen teki parhaalla Sport-kaudellaan 29 tehopistettä, mutta huippukaudesta on aikaa jo kuusi vuotta. Hankinnoista Aleksi Anttalaiseen ei kohdistu suuria pisteodotuksia, joten joukkueen takalinjoilta kaivataan kauttaaltaan tason nostoa.

Suurimmaksi ongelmaksi voi povata tehtaan takuulla toimittavan ylivoiman viivamoottorin puutetta. Ässien ylivoima oli jo viime kaudella Liigan heikointa, eikä tilanteeseen suoraan nimilistan perusteella ole luvassa helpotusta. 

Hankintojen lisäksi puolustuksen ydinseitsikon täydentävät viime vuodelta tutut Tuomas Salmela, Rami Määttä sekä Joonas Riekkinen. Puolustus ei ole myöskään järin leveä. Potentiaalisimmat nimet loukkaantumisia paikkaamaan ovat viime kaudella debytoinut Verneri Hellman tai harjoituskaudella ringissä mukana ollut Lasse Boelius.

Ässien pelaajakartta

VLH

Eemil Erholtz
Dylan Fabre
Jonne Tammela
Roope Talaja
Lassi Vanhatalo

KH

Jan-Mikael Järvinen
Peter Tiivola
Patrik Juhola
Kasperi Ojantakanen
Feetu Knihti

OLH

Lenni Hämeenaho
Olli Palola
Nestor Noiva
Valtteri Lipiäinen
Leevi Viitala

P

Kasper Puutio
Radek Kučeřík
Valtteri Viljanen
Tuomas Salmela
Joona Riekkinen
Rami Määttä
Aleksi Anttalainen

MV

Niklas Rubin
Topias Rovio

Valmentaja

Jarno Pikkarainen

Hyökkäyspäässä muutokset olivat maltillisempia. Marcus ja Jonathan Davidssonien lisäksi riveistä poistuivat Will Graber sekä uransa lopettanut Jesse Joensuu. Ulkomaalaistriosta jokaiseen kohdistui suuret odotukset, jotka jäivät kuitenkin ulosmittaamatta Porissa, joskaan varsinaisiksi flopeiksi heitä ei voi kutsua. 

Tulopuolella on pelaajia, joilla on kyllä näyttöjä, mutta ympärillä leijailee myös kysymysmerkkejä. Liigan kaksinkertainen maalikuningas Olli Palola on edelleen sopivan roolin löytäessään tehokas täsmäase mille tahansa joukkueelle, joten uuden päävalmentajan Jarno Pikkaraisen ratkaistavaksi asiaksi jää sen oikean roolin löytäminen. 

Jonne Tammela on jo vuosia väläytellyt ja pystynyt hyviin suorituksiin, mutta tasaisuus on puuttunut. Ässissä Tammelalle on luvassa tulosvastuuta.

Jopa joukkueen suurin yksittäinen kysymysmerkki on Peter Tiivola. Sentteri nousi Ässissä tähtitasolle ja kipusi aina MM-kisajoukkueen matkaan keväällä 2021, mutta alla on heikoin kausi lähes vuosikymmeneen. Porilaisten keskusta on verrattain kapea, joten Tiivolalta odotetaan paluuta aiemman Porin viisitin tasolle. 

Mikäli Tiivola ei onnistu nousemaan lähemmäs parasta tasoaan, sentterihierarkiassa seuraavana vuoroaan odottaa 20-vuotias Patrik Juhola, joka on esiintynyt harjoituspeleissä lupaavasti. Neljännen ketjun keskushyökkääjän paikasta kamppailevat Kasperi Ojantakanen sekä Feetu Knihti, joista jälkimmäinen on nähty harjoituskaudella myös laitahyökkääjänä. 

Itseoikeutettuna ykkössentterinä on Jan-Mikael Järvinen, jonka arvo korostuu erityisesti ylivoimapelissä.

Laidoilla on uusien hankintojen lisäksi tuttuja vastuunkantajia. Järvisen laidoille ovat vahvimmin tarjolla jo viime kaudelta tutut Eemil Erholtz ja Lenni Hämeenaho. Tammelan ja Palolan lisäksi tulosvastuuta on luvassa Dylan Fabrelle, Roope Talajalle sekä lupaavalle Nestor Noivalle. Neljäs uusi hankinta Valtteri Lipiäinen pystyy myös nappaamaan paikan ylemmistä ketjuista.

Paras laukoja: Lenni Hämeenaho
Nopein luistelija: Eemil Erholtz
Kovin taklaaja: Aleksi Anttalainen
Henkinen johtaja: Roope Talaja
Flopin ainekset: Olli Palola
Tärkein pelaaja: Niklas Rubin

» Lähetä palautetta toimitukselle