Connor McDavid on maailman paras jääkiekkoilija. Tästä lienee koko kiekkomaailma viimeistään nyt samaa mieltä.
Tämän kauden runkosarjassa McDavid teki 82 otteluun huimat 153 tehopistettä voittaen pistepörssin 25 pisteen erolla toiseksi sijoittuneeseen joukkuetoveriinsa Leon Draisaitliin.
McDavidia on pidetty aiempina vuosina heikompana maalintekijänä kuin pelinrakentajana, mutta tänä vuonna hän osoitti kuitenkin ylivoimaisuutensa voittaen myös maalipörssin.
Runkosarja on kuitenkin vain runkosarja, eikä sille kannata antaa liikaa painoarvoa. Varsinkaan, kun Oilers pelaa Tyynenmeren divisioonassa, jossa McDavid pääsee nakuttamaan pisteitä Anaheim Ducksin ja San Jose Sharksin kaltaisia joukkueita vastaan.
Pelaahan Draisaitl luonnollisesti samoissa otteluissa, mutta McDavidin henkilökohtainen taito pääsee parhaiten esiin näitä joukkueita vastaan.
Keväällä asetelma muuttuu, kun vain parhaat 16 joukkuetta pääsevät kapinoimaan Stanley Cupista. Panosten koventuessa yhden pelaajan henkilökohtainen lajitaito ei ole niin merkittävä tekijä. Pudotuspeleissä tärkeintä on ratkaisukyky sekä oman runkosarjassa vakiintuneen tason nosto tosipeleihin. Tässä on astunut esiin saksalaisjätti Draisaitl.
Draisaitl on tänä keväänä kymmenessä pelaamassaan ottelussa tehnyt jo 13 maalia, mikä on vain kuusi maalia perässä NHL:n yksien pudotuspelien maaliennätyksestä. Ennätyslukemaan 19 ovat yltäneet Jari Kurri vuonna 1985 ja Reggie Leach vuonna 1976.
Pudotuspeleissä tärkeintä on ratkaisukyky sekä oman runkosarjassa vakiintuneen tason nosto tosipeleihin.
Ja otettakoon huomioon se, että tällä hetkellä Draisaitlilla on jopa apina selässä, koska viimeiseen kahteen otteluun hän on saalistanut vain yhden syöttöpisteen.
McDavidia ja Draisaitlia vertaillessa kannattaa kiinnittää huomiota pistekeskiarvoihin.
Saksalaisen uran pistekeskiarvo ottelua kohden on runkosarjassa 1,17 pistettä. Kun katsotaan samaa tilastoa pudotuspeleissä, lukema on häkellyttävä 1,64. McDavid puolestaan on operoinut uransa runkosarjaottelut 1,49 pisteen keskiarvolla. Parannus pudotuspeleihin on puolestaan huomattavasti pienempi, 1,53.
Yleinen konsensus Draisaitlista puhuttaessa on se, että hän on tasakentällisin miinusmerkkinen pelaaja, joka tekee pisteensä vain ylivoimalla.
Tänä keväänä Draisaitl on kuitenkin tasakentällisin pelattaessaan tehnyt kymmenessä ottelussa kymmenen pistettä (7+3) teholukemalla +4. McDavidin vastaavat lukemat samoissa otteluissa on kuusi pistettä (1+5) teholukemalla -1.
Paljon Draisaitlin merkityksestä joukkueelleen kertoo myös se, että edellisyön Golden Knights -ottelun jo ratkettua vastustajajoukkueen ykköspakki Alex Pietrangelo lähti metsästämään juuri Draisaitlin käsiä törkyisellä viikateiskullaan.
Sekä McDavidia että Draisaitlia kuitenkin yhdistää yksi iso kysymysmerkki. Kumpikin on tunnettu toisinaan turhautuvana pelaajana. McDavidilla turhautuminen ilmenee hetkittäin turhana väkisinpuskemisena, kun taas Draisaitl saattaa hankalassa tilanteessa ottaa tyhmiä jäähyjä.
Nyt käynnissä olevan ottelusarjan kolmas ottelu oli tästä hyvä esimerkki. Kyseisen kaksikon suuruudesta kertoo kuitenkin se, millä ilmeellä he johdattivat joukkueensa sarjan neljänteen otteluun, jonka Oilers voitti.
Jääkiekkoilijana Draisaitl on tietyllä tavalla jopa hullunkurinen. Hän on isokokoinen ja hieman kulmikkaasti luisteleva mutta siitä huolimatta yllättävän nopea suoraluistelija. Ketteryydessä hän antaa reilusti tasoitusta, mutta sen hän paikkaa loistavalla kiekonsuojaamiskyvyllään.
Hän tekee maaleja välillä mitä oudommista paikoista ja asennoista, eikä sarjasta löydy ehkä ainoatakaan Draisaitlia parempaa syöttäjää.
Omaperäisen pelityylinsä lisäksi Draisaitl näyttää kiekkoilijana erikoiselta. Todella alas teipatut sukat, leveät hartiasuojat ja roikkuvat hammassuojat luovat yhdessä pitkän ja suoran lavan kanssa kaukaloiden mörököllin vaikutelman.