Pelicansin pelillinen identiteetti ei muutu Yli-Junnilan vahtivuorolla – hyökkäyspelistä löytyy pyrkimyksiä uuteen

LIIGA / Haastattelu
Juhamatti Yli-Junnilalla on pitkä Pelicans-historia.
Kuva © Timo Savela
Neljän vuoden sopimuksen keväällä allekirjoittanut Juhamatti Yli-Junnila on Pelicansin uusi pääkäskijä.

Juhamatti Yli-Junnila toimi edelliset kaksi kautta apuvalmentajana Pelicansissa. Määrätietoisesti edennyt valmentajaura on pitänyt sisällään muun muassa Pelicansin U16-, U18- sekä U20-joukkueiden valmentamisen.

Päävalmentajapesti onkin hyvin looginen jatkumo niin seuran kuin hänen itsensäkin kannalta.

Kauteen valmistautuminen ei Yli-Junnilan mukaan eronnut juurikaan nyt verrattuna aikaan apuvalmentajana.

− Eipä se sinänsä eronnut pahemmin aikaisemmasta. Tietysti tietyt asiat olivat erilaisia, mutta niin kauan kuin olen Pelicansin Liiga-joukkueen mukana ollut, niin asiat on tehty yhdessä ja nyt taas tänä kesänä tehtiin yhdessä. Totta kai se on ollut isoin ero, että meiltähän puuttui kesän aikana yksi valmentaja. Virran Toni tuli vasta elokuun alussa mukaan. Siinä mielessä työtä jaettiin pienemmälle porukalle tehtäväksi, mutta muuten hyvin samalla kaavalla.

Pelicansin päävalmentajaksi nouseminen on iso askel Yli-Junnilan uralla, mutta kesän aikana ajatukset pysyivät myös poissa jääkiekosta.

− Kyllä maltoin lomaillakin. Ei pidä ihan joka ikinen päivä aamusta iltaan miettiä peliä.

Peli-identiteetti

Tommi Niemelän aikana Pelicansille muodostui hyvin tunnistettava tapa pelata, jota dominoivat vahva kiekollinen pelaaminen sekä jatkopainepelaaminen. Soihdun kantajan vaihtuessa isoja muutoksia ei kaukalotuotteeseen ole tulossa.

− Pelin virtausta halutaan kontrolloida sillä, että kiekko on meidän hallussa. Sehän tietysti vaatii tarkat rakenteet, yhteiset rytmit ja on tärkeää, että meillä puolustusvalmius säilyy.

Hyökkäyspelin osalta katsojat voivat kuitenkin odottaa pieniä uusia mausteita Pelicansin pelissä.

− Mutta kyllä meillä sellainen kunnianhimoinen ajatus on, että pystyttäisiin tietyissä tilanteissa rikkomaan vähän sitä kiekkokontrollipelin kaavaa ja rakennetta, ja sehän on tosi kunnianhimoinen ajatus sinänsä. Se on jopa hieman ristiriidassa sitä meidän pelitapaa kohden, että tietyssä tilanteessa päästettäisiin vähän siitä rakenteesta tietyllä tavalla irti.

− Se on kunnianhimoinen tavoite ja mielenkiintoista nähdä, miten me siinä onnistutaan. Uskomme, että se toisi tietynlaista yllätyksellisyyttä varsinkin meidän hyökkäyspeliin, Yli-Junnila jatkaa.

Elias Viléniltä odotetaan tulosta.

Vaikka Pelicansin kiekotonta pelaamista käsiteltiin viime kaudella lähinnä jatkopainepelaamisen kannalta, pelasi se tarvittaessa myös hyvin konservatiivisesti keskialuetta puolustaen. Alkavallakin kaudella on lupa odottaa kaikkia rytmejä kiekottomaan peliin.

− Totta kai me halutaan mahdollisimman läheltä puolustaa, mutta se on aina sitten käsi kädessä meidän hyökkäyspelin suhteen. Jos meidän hyökkäyspeli sakkaa ja emme pääse hyvästä rytmistä tai läheltä alottamaan puolustamista, niin totta kai me halutaan, että kaikki rytmit ovat käytössä.

Yli-Junnila nojautuu valmentajafilosofiassaan vahvasti pelivälineen hallintaan.

− Kyllä mun usko on siihen, että pitkässä juoksussa lähtökohtaisesti invaasiopallopelissä pelejä voitetaan enemmän sillä, että hallitaan pelivälinettä. Jos mietitään seuran identiteettiä ja tapaa pelata, niin uskon että välinehallinta on se keino.

Vaikka loukkaantumisia ja poissaoloja on ollut, niin pääsääntöisesti joukkue on päässyt harjoittelemaan hyvin ja neljä harjoitusottelua on tuonut kolme voittoa. Kausi on kuitenkin vasta alkamassa ja Yli-Junnila näkee viikonlopun CHL-pelien olevan hyvä mittari.

− Genève- ja Färjestad-ottelut tulevat varmasti paljon näyttämään suuntaa, että missä meidän peli menee sillä hetkellä.

Pelin osalta on lähdetty perusasioiden kanssa liikkeelle, joita pyritään saamaan kuntoon ennen Liiga-kauden alkua.

− Kyllä isoin juttu on ollut tietysti, että me saadaan se pelin tasapaino ja puolustusvalmius. Sehän on aina se, että jos kiekolla halutaan pelata, niin silloin myös se puolustusvalmius pitää olla, että saadaan meidän viisikko kasaan ja pelaajat lähelle.

Monipuolinen kokoonpano

Pelicansin kokoonpanosta löytyy hyvin erilaisessa uravaiheessa olevia pelaajia, mikä muodostaa mielenkiintoisen ryhmädynamiikan joukkueen sisälle. Yli-Junnila kuvailee pelaajamateriaalia hyvähenkiseksi ja tasapainoiseksi ryhmäksi.

− Meillä on pelaajia, jotka hakevat paikkaansa Liigassa ja sitä läpimurtoa miesten peleihin. Sitten on niitä pelaajia, jotka on tällä hetkellä siinä vaiheessa uraa, että he haluavat maksimoida oman suorituksensa. Olemme alusta asti puhuneet siitä joukkueellekin, että meidän pitää ymmärtää toinen toisiamme.

Iso teema Pelicansissa on tälläkin kaudella se, että jokainen saa olla kopissa oma itsensä.

Kaksi edellistä kautta ovat päätyneet finaaleihin ja odotukset ovat sitä kautta nousseet Pelicansille korkeaksi. Yli-Junnila ei kuitenkaan ota näistä tuloksista paineita omaan tekemiseensä.

− Aikoinaan silloin joskus kun pelasi niin tuli välillä ajateltua asioita eteenpäin, mietittyä ja murehdittua tulevia. Päätin silloin kun aloin valmentamaan, että päivä kerrallaan valmennan ja nautin siitä ja toivon että pystyn pysymään siinä kiinni. Uskon myös siihen, että sitten kun työmme mahdollisimman hyvin tehdään täällä näin, niin saamme sen lopputuloksen, minkä ansaitsemme.

» Lähetä palautetta toimitukselle