Mielenterveyspäivän koonti jääkiekkoilijoiden ulostuloista: stigman purkua ja kohtalotovereiden auttamista

LIIGA, MESTIS, Auroraliiga, Muut Sarjat / Artikkeli
Marko Jantunen on päihderiippuvuudesta toivuttuaan tehnyt auttamisesta ammatin.
Mielenterveydestä, sen ongelmista ja niiden hoidosta on alettu jääkiekkoilijoiden keskuudessa puhua avoimesti.

10. lokakuuta vietetään maailman mielenterveyspäivää. Vuodesta 1992 asti vietetyn mielenterveyspäivän kansainvälinen teema on tänä vuonna työelämän mielenterveys.

Myös jääkiekossa työ voi aiheuttaa kuormitusta ja lisätä mielenterveyden haasteita – toisaalta työ voi antaa myös merkityksen tunnetta elämälle ja erityisesti työyhteisö on merkittävä voimavara.

Esimerkiksi Linnea Melotindos korosti joukkuekavereiden säännöllisen tapaamisen tärkeyttä ollessaan loukkaantumisen vuoksi pitkään sivussa.

Avoimesti mielenterveydestä ovat puhuneet myös esimerkiksi entinen maalivahti ja myöhemmin valmentajana työskennellyt Jonathan Iilahti sekä Marianne Lassila, erityisesti jaksamisen ja uupumisen kanssa tasapainoilusta.

Toisaalta mielenterveyteen kuuluu myös diagnosoituja sairauksia. Taavi Vartiainen on puhunut julkisesti kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä ja paluusta pelaavaan kokoonpanoon akuutin oireilun jälkeen.

Samu Markkula puolestaan avasi vuosiaan syömishäiriön kanssa ja myös paluuta kaukaloon ammattiapua saatuaan.

Riippuvuussairaudesta toipuneita kiekkoilijoita on useita. Marko Jantunen muuntautui amfetamiiniaddiktista auttajaksiWiljami Myllylä raitistui peliuransa aikana, ja tulevaisuuden haaveena on päihdetyö.

Niko Hovinen oli peliuransa aikana riippuvainen unilääkkeistä, mutta hän onnistui päihdehoidon jälkeen vielä jatkamaan uraansa menestyksekkäästi – ja palasi jopa pelaamaan kertaalleen lopetettuaan.

Jarkko A. Immonen puolestaan kertoi rahapeliriippuvuudestaan julkisesti erityisesti auttaakseen muita saman ongelman kanssa kamppailevia.

Mielenterveys- ja riippuvuusongelmiin on pitkään liittynyt häpeäleima, jonka purkamisessa edellä mainitut puheenvuorot ovat tehneet ansiokasta työtä. Valitettavasti aiheen ympärillä on nähty myös epäonnistuneempia lähestymistapoja.

Avun hakemisen vaikeudesta on kertonut muun muassa kanadalaismaalivahti Ben Meisner, joka peliuransa päätyttyä jatkoi mielenterveydestä puhumista julkisesti.

Mielenterveysongelmien äärimmäinen ilmenemismuoto on itsemurha, eikä siitä ole syytä vaieta nytkään. Kansainvälisen mielenterveyspäivän pyrkimys on nimenomaan herättää keskustelua mielenterveydestä, henkisen hyvinvoinnin edistämisestä ja ongelmien ehkäisemisestä sekä hoidosta.

Hyvää mielenterveyttä meille kaikille!

» Lähetä palautetta toimitukselle