Karim Kerbouche syntyi alkuvuodesta 1982 eurooppalaisessa suurkaupungissa. Vaikka hän nykyään on Algerian jääkiekkoliiton presidentti, mikään hänen lapsuudessaan ei varsinaisesti viitannut kansainväliseen jääkiekkoon vaikuttaviin käänteisiin ennen yksittäistä sattumusta ystäväpiirissä.
− Vartuin Lontoossa ja Iso-Britannia ei ole järin iso kiekkomaa, vaikka he pärjäävätkin tällä hetkellä varsin hyvin. Lontoo ei ole samalla tavalla jääkiekkokaupunki kuin esimerkiksi pohjoisen Sheffield, Nottingham ja Cardiff. Ystäväni antoi minulle NHL-videopelin. Ennen sitä olin pelannut lähinnä FIFAa.
− Rakastuin NHL-peliin, vaikka aluksi luulin jääkiekkoa fantasiapeliksi, jossa voi luistella ympäriinsä ja törmäillä ihmisiin sekä tehdä maaleja. Se vaikutti tosi oudolta, kertoo Kerbouche ajasta, jolloin hän oli noin 11-vuotias.
Kun jääkiekon syvempi olemus ja todellisuus selvisi nuorelle Kerbouchelle, halusi hän nähdä lajia omin silmin.
− 12-vuotiaana pyysin äitiäni viemään minut jääkiekko-otteluun syntymäpäivänäni. Hän vei minut jääkiekkokaukalolle itä-Lontoossa ja rakastuin lajiin heti. Se vauhti ja intensiteetti tempasivat mukaansa. Siitä lähtien halusin mennä katsomaan lätkää joka viikonloppu ja sain ystäviä lajin parista.
Kerbouche alkoi viettää aikaa kentällä ja lopulta peli on tuonut miehen lähtökohdat huomioon ottaen pitkälle.
− 13-vuotiaana sain jotkut halvat varusteet ja aloin pelata paikallisella kentällä. Olen omalla urallani pelannut Englannin kolmanneksi korkeimmalla tasolla, joten minulla on kokemusta sarjalätkästä. Minulla on myös valmentajan pätevyys ja olenkin valmentanut jonkun verran junioreita.
Pienen jääkiekkomaan suurella miehellä on tietysti myös oma unelmansa.
− Olen aina katsonut myös paljon jalkapalloa, joka on Algerian suurin laji ja pärjäämme siinä ihan hyvin. Nähtyäni kymmenien tuhansien ihmisten hurraavan jalkapallojoukkueellemme, aloin unelmoida maamme jääkiekkojoukkueesta ja siitä, että nämä ihmiset hurraisivat meillekin.
Urheilusta algerialaiset siis todellakin ymmärtävät ja rakastavat seurata omiensa suorituksia. Kenties tulevaisuudessa myös Algerian jääkiekkomaajoukkue pääsee ihailevan kotiyleisön eteen.
Tuttu nimi yön pimeydessä: Boumedienne!
Tarina siitä, miten Algerian jääkiekkomaajoukkue alkoi kasaantua vaati Kerbouchen oman jääkiekkoinnostuksen tavoin ihmeellisen sattuman.
− Kerran katsoin yöllä NHL:ää, se oli Capitalsin ottelu. Kuulin nimen Boumedienne. En keskittynyt niin paljon otteluun, mutta tuon tutun algerialaisen nimen kuuleminen herätti. Meillä on siis myös lentokenttä nimettynä Boumediennen mukaan, ei toki jääkiekkoilija Josef Boumediennen vaan entisen presidentin mukaan.
Boumediennen isä on algerialainen ja äiti suomalainen, vaikka mies itse on syntynyt Ruotsissa. Hän on pelannut Suomessa niin Tapparassa kuin Kärpissäkin. NHL-jäillä hänet nähtiin vuosina 2001−2004 Washington Capitalsin, New Jersey Devilsin sekä Tampa Bay Lightningin riveissä.
− Kun kuulin hänen nimensä hihkaisin, että "herranen aika, maailmassa on toinenkin algerialainen pelaaja". Isossa-Britanniassa jääkiekko on pitkälti valkoisten laji. Jääkiekon parissa ei ole juuri mustia, arabeja tai muita vähemmistöjä. Se on sama muissa lajeissa, kuten esimerkiksi koripallossa musta väestö on enemmistössä. Siinä on osansa pelissä myös maantieteellä, Kerbouche järkeilee.
Algerialaistaustaisen NHL-pelaajan bongaaminen aiheutti Kerbouchessa innon alkaa selvittää asioita lisää.
− Kuultuani Boumediennen nimen aloin tutkia erilaisia lähteitä. Tajusin, että algerialaisia pelaajia on itse asiassa aika paljon. Etenkin Ranskassa oli suuri määrä algerialaistaustaisia kiekkoilijoita. Meitä on myös Suomessa ja Ruotsissa, Saksassa ja Kanadan Montrealissa. Lopulta löysin yli 50 jätkää!
Kerbouche pisti hösseliksi. Hän otti löytämiinsä algerialaispelaajiin yhteyttä ja yllättyi positiivisesti.
− Aloin ottaa näihin tyyppeihin yhteyttä ja he tunsivat samoin kuin minä. Kaikki jakoivat näkemyksen siitä, että Algerialla pitäisi olla oma maajoukkue. Monet halusivat edustaa synnyinmaataan. Itseni tavoin hekin olivat luulleet olevansa ainoita. Näin matka alkoi ja päädyin Algerian jääkiekkoliiton presidentiksi.
Vain vaivoin olemassa
Kansainvälisen jääkiekkoliiton verkkosivujen mukaan Algeriassa on 80 miestä, 15 junioria ja kaksi naista, jotka ovat rekisteröityneitä jääkiekkoilijoita. 43 miljoonan asukkaan kansassa luku on häviävän pieni.
Koko Afrikan maanosassa on Algerian lisäksi vain kolme muuta IIHF:n jäsentä: Marokko, Tunisia ja Etelä-Afrikka.
− Juuri nyt jääkiekko on hädin tuskin olemassa täällä. Se johtuu enemmän koronaviruksesta kuin Algerian aktiivisuudesta lajia kohtaan. Ennen pandemiaa me edistyimme, sillä hallitus suostui rahoittamaan jääkiekkokoulun. Pandemia pysäytti senkin ja siihen oli mennyt kuitenkin vuosia aikaa.
Pohjoisessa Afrikassa ollaan kärryillä ison maailman menosta.
− Algerian nuoriso on avoimin mielin uusia lajeja kohtaan, sillä he seuraavat trendejä myös musiikista ja muodista ulkomaita ja sosiaalisesta mediasta. He ovat kiinnostuneita länsimaisesta kulttuurista. Saamme paljon kyselyitä siitä, miten nuoret voisivat aloittaa jääkiekon pelaamisen. Myös tytöt kysyvät paljon jääkiekosta.
Vaikka jääkiekolla ei ole määrällisesti paljon harrastajia Algeriassa, kiinnostusta lajia kohtaan riittää Kerbouchen mukaan.
− Sosiaalisen median kanaviamme seurataan paljon. Facebook-sivullamme on yli 100 000 seuraajaa ja Twitterissäkin 12 000. Monet näistä ihmisistä ovat algerialaisia, eivätkä esimerkiksi kanadalaisia tai pohjoismaalaisia seuraajia. Toivottavasti pääsemme hallituksen kanssa kiinni keskusteluihin, joita meillä oli aiemmin ja saamme kiekkokoulun käyntiin.
Historia on tuo omat haasteensa Algerian jääkiekon ja muiden maiden väliseen yhteistyöhön, vaikka maantieteellisesti hyviä kiekkomaita on lähelläkin. Ja kansainvälisiä kontakteja on jo luotu.
− Todennäköisin yhteistyökumppani meille olisi Ranskan jääkiekkoliitto, koska puhumme samaa kieltä. Emme kuitenkaan poliittisesti ole Ranskan kanssa parhaissa mahdollisissa väleissä, vaikka jaamme kielen ja algerialaisia asuu Ranskassa paljon. Algeria oli historiassa Ranskan siirtomaana, Kerbouche muistuttaa.
Hän kuitenkin kertoo aikovansa tavata Ranskan jääkiekkoliiton johtoa pian ja painotti, ettei mailla tarvitse olla poliittisesti erinomaisia välejä voidakseen tehdä jääkiekkoyhteistyötä.
− Olen keskustellut myös Saksan jääkiekkoliiton pomon kanssa ja hän on ollut meille arvokas kontakti siitä asti, kun liityimme IIHF:ään. Puhuin myös juuri eläköityneen Kanadan jääkiekkoliiton päällikön Tom Renneyn kanssa. Hänkin on aina ollut avulias. Toivottavasti pääsemme puheyhteyteen myös uuden puheenjohtajan kanssa.
Kansainvälisen kiekkoperheen tämän hetken ongelmatapaus Venäjä on myös ollut yhteydessä Kerboucheen.
− Meillä on ollut myös yhteistyötä Venäjän kanssa. He haluaisivat järjestää Kazanissa islamilaisten maiden jääkiekkoturnauksen. Se näytti pitkään hyvältä, kunnes Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Meidän piti mennä viime kuussa tapaamiseen Venäjälle muun muassa Arabiemiraattien ja Kuwaitin edustajien kanssa.
− Minulla ei olisi ongelmaa työskennellä venäläisten kanssa, ellei poliittinen tilanne olisi muuttunut ja sota olisi alkanut. Venäjä on jääkiekon suurvalta, joten miksi emme tekisi heidän kanssaan asioita, Kerbouche aprikoi.
Kansainvälistyminen mielessä
Kerbouche osallistui miesten MM-kisojen aikana järjestettyyn IIHF:n kongressiin. Tampereelle mies ei kuitenkaan matkustanut, vaan osallistui tilaisuuteen etäyhteydellä.
Hän kehui kongressin antia ja oli tyytyväinen erityisesti yhteen muutokseen kansainvälisen jääkiekkoliiton organisaatiossa, kattojärjestön kehitysjohtajaksi nimitettiin suomalainen Kalle Väliaho.
− On Algerian kannalta hyvä asia, että kehitysjohtajan tehtävään tulee uusi henkilö. Odotan pääseväni pian puhumaan hänen kanssaan kahden kesken. Edellinen kehitysjohtaja ei keskittynyt kovinkaan paljon Afrikkaan, mikä oli tietysti pettymys meille.
− Olemme käyneet vuoropuhelua IIHF:n kanssa, mutta tulimme liiton jäseniksi 2019 ja pian sen jälkeen koronapandemia puhkesi. Kaikki pysähtyi sekä Algeriassa että maailmassa. Emme ole päässeet niin pitkälle tässä ajassa kuin olisimme voineet ja halunneet esimerkiksi valmennuksen ja fasiliteettien osalta.
Myös itse peliin liittyvistä puheenaiheista IIHF:n kongressissa Kerbouche sai ammennettua paljon.
− Keskustelu kolmella kolmea vastaan -pelitavasta oli kiinnostava, sillä meillä Algeriassa on vain pienoiskokoinen kaukalo. Se sopisi tähän tarkoitukseen ja se olisi myös lapsille hyvää tekemistä. Kaukalo ei kuitenkaan ole pääkaupungissa ja niin kauan kuin meillä ei pääkaupungissa ole kunnon kaukaloa, lajin on vaikea saada tukea.
Pohjois-Afrikassa sijaitseva Algeria ei ole sijaintinsa puolesta järin hedelmällinen jääkiekkoympäristö. Pienellä luovuudella maassa kuitenkin riittää potentiaalisia luontaisia pelialustoja.
− Meillä on myös muita mahdollisuuksia, esimerkiksi vuoristossa on jäätä talvisin. Voimme siis pelata järvien jäällä, mutta ei siten pysty pelaamaan kunnon jääkiekkoa. Sillä tavalla saamme kuitenkin ihmisiä luistimille ja tarttumaan mailoihin. Myös rullakiekko on suosittua ja pystymme pelaamaan sitä joka puolella.
Venäjää tai Valko-Venäjää ei nähty tämän vuoden MM-jäillä. Kerbouch kertoo, että Venäjän Ukrainassa aloittama sota vesitti paljon Algerian jääkiekon tulevaisuudensuunnitelmia.
− Saimme paljon sähköposteja Venäjältä ja myös entiseltä jääkiekkoliiton presidentiltä. Homma meni aika poliittiseksi ottaen huomioon, kuinka pieni kiekkomaa olemme. Emme halua liikaa sekaantua politiikkaan. Algerialla on maana hyvät suhteet Venäjään ja meillä oli jotain suunnitelmia heidän kanssaan. Pitää katsoa, miten tilanne maailmalla kehittyy ennen kuin lähdemme heidän kanssaan yhteistyöhön.
Toiveissa täysimittainen kaukalo
Nykyiseen tehtäväänsä Kerbouche eteni oikeastaan siksi, että hän oli se, joka tarttui toimeen.
− En ole tässä asemassa siksi, että olisin erityisen kokenut pelaaja. On paljon pelaajia, jotka ovat pelanneet muun muassa Ranskan pääsarjassa ja muilla korkeammilla tasoilla. Tarvitsimme vain jonkun, joka kokosi kaikki yhteen ja organisoi toiminnan.
Vaikka Kerbouche on 40-vuotiaana aktiivikiekkoilijaksi melko iäkäs kokee, hän pystyvänsä vielä pelihommiin.
− Viimeksi taisin pelata 2019 Kuwaitissa arabialaisten seurajoukkueiden mestaruuskisoissa. Menin paikan päälle liiton presidenttinä. Olin ottanut kuitenkin luistimeni mukaan ja minut kutsuttiin Saudi-Arabian joukkueeseen pelaajien vähäisen määrän takia. Olen ollut vähän laiska paluun kanssa, vaikka maailma on alkanut aueta jälleen.
− Minulla on vielä muutama pelivuosi jäljellä. En aio ottaa liian tosissani, mutta voisin pelata hauskuuden vuoksi vielä jokusen vuoden. Kroppani toimii yhä, joten miksi ei.
Jääkiekkopresidentti tuntee kansansa hyvin. Häntä on myös ohjeistettu pitämään lajin tietyt ominaispiirteet poissa paikallisten jääkiekkoilijoiden tiedosta.
− Algerialaiset tykkäävät pelata aggressiivisesti ja ovat tunnettuja lyhyestä pinnastaan. Meidän täytyy ottaa se huomioon. Urheiluministeriössä tiedetään jääkiekosta ja he sanoivatkin minulle, etten voi näyttää pelaajillemme, että jääkiekossa saa tapella. Emme voi ottaa oppia NHL-tyylisestä lätkästä, jossa voi taklata rajusti ja pudottaa hanskansa tapellakseen.
Kerbouche haluaa, että algerialaisille opetetaan peliä, jossa luistellaan paljon. Sikäläiset pelaajat ovat hyviä liikkumaan ja he ovat oppineet itse luistelemaan melko taitavasti.
− Heillä ei ole koskaan ollut valmentajia kertomassa heille siitä. Pelaajamme ovat nopeita ja luonnollisesti urheilullisia. He voivat yllättää monet eurooppalaiset sillä, miten hyviä luistelijoita pienestä kaukalosta Afrikasta tulevat pelaajat voivat olla.
Ranskan jääkiekkokulttuuri sopii Kerbouchen mukaan algerialaisille parhaiten, sillä se on lähellä pohjoisamerikkalaista peliä, mutta kuitenkin eurooppalaista.
− Isossa-Britanniassa liigat ovat kuin pienempiä versoita Pohjois-Amerikan sarjoista. Siellä pelataan kovaa ja he rakastavat taklaamista ja tappelemista. Sveitsi, Suomi ja Ruotsi ovat Ranskaa taitotasossa edellä, Kerbouche tietää.
Kun koronapandemia alkaa toivon mukaan pikkuhiljaa väistyä, voidaan Algeriassakin tehdä toimenpiteitä tulevaisuuden varalle.
− Teemme viisivuotissuunnitelmaa. Myös IIHF:n puheenjohtaja Luc Tardif odottaa sitä meiltä niin kuin hän odottaa sitä kaikilta mailta, jotka osallistuivat Development Cupiin. IIHF:n budjetti meitä koskien kasvaa ensi vuodeksi noin nelinkertaiseksi. He haluavat meidän käyttävän rahat kehittämiseen ja kehittymiseen.
Kerbouchella on selvä näkemys siitä, mitä maan jääkiekkoympyröissä on tapahduttava ensitilassa.
− Tärkein asia on saada täysikokoinen kaukalo. Se muuttaisi kaiken, eikä sen tarvitsisi olla missään isossa NHL-tyylisessä areenassa, vaan tavallinen areena pääkaupungin liepeilä kohtuullisella katsojakapasiteetilla riittäisi. Näin saisimme suuren määrän lapsia lajin pariin ja ihmiset katsomoon seuraamaan lajia paikan päällä.
− Haluamme myös jatkaa kiekkokoulua ja saada sitä kautta enemmän hyviä varusteita Algeriaan. Se antaisi mahdollisuuden lapsille kokeilla peliä. Siitä määrästä, jonka saisimme testaamaan lajia varmasti muutama jäisi sen pariin.
Yhä tuoreena IIHF:n jäsenenä Algeria uskaltaa kuitenkin varovaisesti unelmoida kansainvälisistä pelikentistä.
− Kun nämä asiat täyttyvät, pääsemme osallistumaan MM-kisojen divisioonien kilpailuihin. Viisivuotissuunnitelman lopputavoitteena on päästä karsimaan paikasta olympiakisoihin. Tietysti lienee epärealistista luulla, että Algeria pääsisi olympialaisiin seuraavaan sataan vuoteen, mutta MM-kisadivisioonissa pelaaminen on selvä tavoitteemme, Kerbouche lupaa.