Team Kuortane on Suomen jääkiekkoliiton valmennuskeskusjoukkue, jonka tehtävänä on kehittää tyttölupauksista pelaajia naisten maajoukkueeseen. Kyseessä on liiton, olympiakomitean, Kuortaneen urheiluopiston ja Kuortaneen lukion yhteisprojekti.
Kymmenen vuotta Naisten Liigassa taivaltanut Team Kuortane ei ole poikkeuksellisista resursseista huolimatta onnistunut painavassa tavoitteessaan, ainakaan muita sarjaan osallistuvia joukkueita paremmin. Pelaajakehitys jää pitkälti mainospuheiden varaan ja taustalla oleva ajattelumalli nakertaa kotimaista naisten pääsarjaa.
Liitto vastaa jääkiekkotoiminnasta yhteistyössä urheiluopiston kanssa. Urheiluopisto ja lukio puolestaan vastaavat pelaajien toisen asteen opintojen eli lukion tai ammatillisen koulutuksen toteutuksesta.
Käytännössä Team Kuortane on alle 18-vuotiaista koostuva juniorijoukkue, joka pelaa naisten pääsarjassa. Toimintansa se aloitti kaudella 2010–11, kun joukkue luotiin tyhjästä silloiseen Naisten SM-sarjaan. Alun perin joukkue tunnettiin nimellä Team Finland Kuortane.
Liiton joukkueen päämääränä on kehittää nuorista pelaajista huippu-urheilijoita eli naisten maajoukkueen runkopelaajia arvokisoihin. Toisin sanoen joukkueen on ensisijaisesti tarkoitus palvella liiton maajoukkuetoimintaa, ei naisten pääsarjakiekkoilua eikä naiskiekkoa muissa sarjoissa.
– Tavoitteena on saada maan parhaat lukioikäiset pelaajat ammattimaiseen ympäristöön ja ammattivalmennukseen, olympiakomitean asiantuntija Ilkka Palomäki tiivistää asian (Suomen olympiakomitea, 28.10.2021).
– Se on ollut meille tärkeä pala Naisleijonapolkua, ja sieltä on tullut iso osa pelaajia MM- ja olympiajoukkueisiin vuosien saatossa. Ja tulee varmasti myös tulevaisuudessa, toteaa Palomäen haastattelema silloinen naisten maajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen.
Puitteet kuntoon liiton rahoilla
Kuortaneen kunta esittelee joukkueen toimintaa verkkosivuillaan korostaen, että kyseessä on pitkäjänteinen toiminta, joka tähtää huippu-urheiluun. Viikkotasolla harjoittelu koostuu 3–4 aamuharjoituksesta, 3–4 oheisharjoituksesta, sekä 3–4 joukkueharjoituksesta.
Kunta mainostaa toimintaa huippuolosuhteilla, jossa pelaajien on mahdollista käyttää veloituksetta valmennuskeskuksen kaikkia tukipalveluita, kuten testejä, kartoituksia, hierontaa, palautumista, tiloja ja välineitä.
– Projekti mahdollistaa huipulle tähtäävien tyttökiekkoilijoiden täysipainoisen harjoittelun ja pelaamisen opiskeluiden ohessa, totesi silloinen liiton naisten valmennuspäälikkö, nykyinen Kuortaneen urheiluopiston valmennuspäälikkö Arto Sieppi ennen kautta 2010–11 (MTV Uutiset, 10.9.2010).
– Täällä on kaikki lähellä, jäähalli, koulu, ruokala ja se missä asutaan. On paljon osaavia valmentajia ja jään ulkopuolellakin on fysiikkavalmentajaa, ravintovalmentajaa, psyykkistä valmentajaa. Tosi paljon olen saanut apua kaikilta, kommentoi joukkueen pelaaja Sofianna Sundelin (Suomen olympiakomitea, 29.10.2021).
"Kyllähän me pyritään tänne kokoamaan kaikki joko lukioon tai sitten 9-luokalle tulevat lahjakkaimmat -- pelaajat" – Mira Kuisma
Kuortaneen kunta mainitsee sivuillaan myös, että paketti maksaa lukiolaiselle 370 euroa kuukaudessa, johon on mahdollista saada opintoihin liittyviä tukia. Paketti kattaa opetuksen, muttei kirjoja, majoituksen kahden hengen huoneessa, kolme ruokailua, kaikki jääkiekkoon liittyvät kustannukset, sekä valmennuskeskuksen tukipalvelut. Ammatillisen koulutuksen kustannuksia ei ole eritelty.
Pelaajille liiton paketti on varmasti houkutteleva, sillä puitteet ovat kunnossa ja muista paikkakunnista poiketen harjoitteluaikaa jäällä on tarjolla käytännössä loputtomasti.
– Jäällä ei ole arkisin juuri muita käyttäjiä, niin pystyn menemään sinne omalla ajalla yksinäni harjoittelemaan tai valmentajan kanssa kahdestaan treenaamaan sellaisia juttuja, mitä ei muuten ehkä ehdi, totesi Kuortanetta kaudella 2021–22 yli-ikäisenä edustanut Jenna Kaila.
Jääkiekkoliitto vastaa joukkueen muista kustannuksista. Summaa on vaikea arvioida, sillä kustannuksia ei ole eritelty missään, vaikka liitto linjaa verkkosivuillaan, että sen toiminta on läpinäkyvää. Tiettävästi liitto kattaa suurimman osan kuluista, kuten kansainvälisen jääkiekkoliiton eli IIHF:n sivuilla todetaan.
Mallia haettu muualta
Inspiraatiota toimintaan on haettu muiden maiden keskitetystä maajoukkuetoiminnasta. Tavoitteena on ollut kerätä pelaajat yhteen paikkaan, jotta saataisiin kilpailullista etua muihin maajoukkueisiin nähden.
Tyyppiesimerkkinä voidaan pitää Kanadan jääkiekkoliiton vuonna 1963 luomaa mallia, jossa maajoukkuetasoiset pojat keskitettiin yhteen joukkueeseen, ensin Vancouveriin, jossa he opiskelivat samalla Brittiläisen Kolumbian yliopistossa. Sieltä toiminta siirtyi myöhemmin Winnipegiin, Manitoban yliopiston yhteyteen.
Kaikki eivät suinkaan katsoneet keskitettyä mallia hyvällä. Albertan yliopiston urheilutoiminnanjohtaja Maury Van Vliet kritisoi mallia, koska sen turvin yksi yliopistosarjaan osallistuva joukkue pääsee rekrytoimaan maan parhaat nuoret pelaajat joukkueeseensa maajoukkuestatuksella.
– CAHA [Kanadan jääkiekkoliitto] on varmasti ajatellut, että kyseessä on [David] Bauerin ruohonjuuritasolta ponnistava joukkue, kun se antoi hänen koota yliopiston alaisuuteen tähdistöjoukkueen, joka ei omista kaukaloaan, alueelle, josta ei ole ponnistanut yksikään jääkiekkoilija, ilman yhtäkään aiempaa voittoa, summasi toimittaja Trent Frayne Van Vlietin kritiikin (MacLean's Reviews, 10.6.1962).
Toisena tyyppiesimerkkinä voidaan pitää Neuvostoliiton jääkiekkoliiton tapaa keskittää lahjakkaimmat kiekkoilijat armeijan joukkueisiin, joista huiput ohjattiin armeijan keskusjoukkueeseen Moskovaan. Myös muiden joukkueiden parhaat haalittiin keskusjoukkueeseen eli TsSKA:han.
– Neuvostoliiton jääkiekkoliitto tiedostaa, että pelaajien keskittäminen yhteen tai muutamaan joukkueesen pääsarjatasolla palvelee neuvostokiekkoilun intressejä, tai ainakin osaa niistä, kommentoi neuvostokiekkoilua tutkinut Robert F. Baumann vuonna 1988 julkaistussa tutkimuksessaan.
Kuten Kanadassa, Neuvostoliiton malli vaikutti negatiivisesti sarjatoimintaan, sillä muiden joukkueiden lupaavien nuorten pelaajien rekrytointi vei näiltä joukkueilta mahdollisuudet kehittää toimintaansa omaehtoisesti. Muiden joukkueiden tehtäväksi jäi toimia sparraajina nykyisille ja tuleville maajoukkuepelaajille, jotta maajoukkue pärjäisi kansainvälisissä turnauksissa.
– Tämän käytännön yksi valitettava seuraus on ollut pääsarjajoukkueiden välinen epätasapaino, mainitsee Baumann.
Mikään virallinen taho ei uskaltanut kyseenalaistaa toimintamallia, sillä järjestelmän osana toimijat harvemmin voivat kääntyä sitä vastaan. Harva lajia tai urheilua ylipäätään seurannut kuitenkaan katsoi hyvällä TsSKA:n olemassaoloa.
– Moskovassa on tapana sanoa: "Kukaan Venäjällä, eikä kukaan Moskovassa pidä TsSKA:sta", huomauttaa Baumann.
Vastaavasti, naiskiekkoiluun osallistuvat kotimaiset seurat ja niiden edustajat eivät kritisoi Team Kuortanetta, ainakaan julkisesti. Harvassa ovat myös joukkuetta kannattavat, siinä missä perinteiset seurat saattavat nauttia jopa vieraspaikkakuntalaisten arvostuksesta, sarjatasosta riippumatta.
Toiminnan kannalta kuvaavaa on myös se, ettei joukkueella ole edes kotisivuja.
Kuortaneelle mallia on tiettävästi haettu erityisesti Yhdysvaltain jääkiekkoliitolta, joka on pyörittänyt alle 17-vuotiaiden ja alle 18-vuotiaiden poikien joukkueita Ann Arborissa ja Plymouthissa vuodesta 1996 saakka. Kotimainen malli on lentopallon puolelta, sillä Kuortaneella toimivat myös lentopalloliiton alaiset kehitysjoukkueet.
Ajatuksena on ollut kloonata sama keskitetty toimintamalli, sillä se on tuottanut menestystä Yhdysvalloille alle 18-vuotiaiden poikien arvokisoissa. Yhdysvallat on voittanut maailmanmestaruuden kymmenen kertaa joukkueiden perustamisen jälkeen. Lisäksi se on ollut hopeasijalla neljä kertaa ja pronssilla kolme kertaa.
– Ohjelmien tavoite on sama. Tarkoitus on koota lupaavat pelaajat samaan paikkaan harjoittelemaan ja pelaamaan pelaajien aiempaa sarjatasoa kovemmalle sarjatasolle parempia vastustajia vastaan heidän kehityksensä kiihdyttämiksi, samalla kun heille tarjotaan koulutus, kuvailee IIHF:n sisällöntuottaja Martin Merk (IIHF, 17.7.2014).
"Niitä resursseja voitaisiin käyttää suuremman joukon kuin 40 nuorukaisen kehittämiseen kansallisen kehitysohjelman alaisuudessa." – yhdysvaltalaisvalmentaja
– Se investointi on meille äärimmäisen tärkeä. Meillä on Kuortaneella valikoidut ammattivalmentajat ja koko urheiluopiston monilajinen tuki ja osaajat siellä. Se on kaikista laadukkain valmennusympäristö, koska etäisyys sängyn, ruokalan, jäähallin ja koulun välillä on ehkä 300 metriä siivu. Aikaa ei mene yhtään hukkaan, kuvailee Mustonen toimintaa (Suomen olympiakomitea, 28.10.2021).
Vaikka Yhdysvaltojen liiton kehitysjoukkueet ovat kiistatta tuoneet Yhdysvalloille menestystä ja niissä on pelannut lukuisia pelaajia, joista on tullut tähtiä, kuten joukkueiden sivuilta käy ilmi, harva lajin parissa toimiva amerikkalainen suhtautuu toimintaan varauksetta.
Amerikkalaistutkijoiden mukaan suurin osa yhdysvaltalaisista valmentajista ja eri tasojen lajipomoista suhtautuu nuivasti tapaan keskittää resursseja noin kahteen joukkueelliseen pelaajia. Tutkijat suosittelevatkin, että rahaa käytettäisiin sarjojen kehittämiseen ja ruohonjuuritason toimintaan, sillä heidän mielestään se on paras tapa kasvattaa lajin suosiota.
On myös huomionarvioista, että kyselytutkimukseen osallistuneet yhdysvaltalaisvalmentajat ja -lajipomot vastustavat lajin kaupallistumista ja elitistymistä nuorella iällä. Kuortaneen kaltainen kouralliseen pelaajia keskittyvä akatemiamalli on hyvä esimerkki elitistisestä kehitysohjelmasta, jonka toiminta nakertaa paikallisten toimijoiden roolia pelaajamäärien kasvattamisessa.
U18 maajoukkueen runkona
Kuortaneen kunnan mukaan joukkueen valmentajat kartoittavat joukkueeseen sopivia pelaajia liiton tapahtumissa. Toisin sanoen liitto rekrytoi jäsenseurojensa pelaajia omiin tarpeisiinsa tarjoamissaan tapahtumissa.
– Kyllähän me pyritään tänne kokoamaan kaikki joko lukioon tai sitten 9-luokalle tulevat lahjakkaimmat, jos nyt sitä termiä voidaan käyttää, pelaajat, jotka haluavat mennä olympialaisiin ja voittaa siellä mitalin, toteaa joukkueen ja liiton U18-joukkueen päävalmentajana toimiva Mira Kuisma (Suomen olympiakomitea, 29.10.2021).
– Totta kai tämä on todella tärkeä palanen matkalla kohti naisleijonuutta, lisää Kuisma.
Kansainvälinen jääkiekkoliitto on järjestänyt alle 18-vuotiaiden kisoja nuorille naisille vuodesta 2008 lähtien. Turnaukset ovat olleet Kanadan ja Yhdysvaltojen välisiä mittelöitä vuoden 2018 kisoja lukuun ottamatta, jolloin Ruotsi raivasi tiensä finaaliin. Suomi on yltänyt kaksi kertaa pronssille, mutta muutoin menestys on ollut heikkoa. Ruotsi on yltänyt pronssille viidesti.
Mikään muu maa ei ole saavuttanut menestystä alle 18-vuotiaiden kisoissa keskittämällä parhaita pelaajat yhteen joukkueeseen kauden ajaksi.
Vuoden 2011 pronssimitalia tuskin voi lukea Team Kuortaneen ansioksi, sillä joukkue oli tuolloin vasta perustettu. Team Kuortaneessa pelanneita pelaajia oli tuolloin vain kolme: Christa Alanko, Tiina Ranne ja Saana Valkama.
Vuoden 2019 pronssijoukkueesta oli kymmenen pelaajaa Kuortaneelta: Jenna Kaila, Aino Laitinen, Elli Mäkelä, Sanni Rantala, Sofianna Sundelin, Nea Tervonen, Anni Timonen, Viivi Vainikka, Emilia Vesa ja Kiira Yrjänen. Vaikka vajaa puolet pelaajista oli Kuortaneelta, ei menestyksen voi suoraan sanoa johtuneen heistä.
Joukkueessa oli mukana muun muassa sen parhaimmistoon lukeutuneet Elisa Holopainen (KalPa), Kiti Seikkula (HPK), Nelli Laitinen (Blues) ja Julia Liikala (HPK), sekä maalin suulla Erica Jaskari (Blues).
Nykytasosta on vaikea sanoa juuri mitään, sillä alle 18-vuotiaiden kisoja ei ole pelattu kahteen vuoteen. Ainoa mittari tältä kaudelta on Euroopan nuorten olympiafestivaalien osana pelattu eurooppalaisten joukkueiden turnaus, jossa Suomi sijoittui kolmanneksi, Tšekin ja Ruotsin jälkeen.
Mikään muu maa ei ole saavuttanut menestystä alle 18-vuotiaiden kisoissa keskittämällä parhaita pelaajat yhteen joukkueeseen kauden ajaksi. Kanadan ja Yhdysvaltojen joukkueet koostuvat lukio- ja juniorijoukkueiden pelaajista. Ruotsin pelaajat koostuvat naisten ykkös- ja kakkostason sarjojen ja poikien juniorisarjojen pelaajista.
Kohti naisten maajoukkuetta
Team Kuortaneen on siis tarkoitus ennakoida naisten maajoukkueen tulevaisuuden tarpeita kehittämällä nuorista naisista huippu-urheilijoita. Kausien 2010–11 ja 2022–23 välillä joukkuetta on edustanut 98 kenttäpelaajaa ja 15 maalivahtia.
Kenttäpelaajista kuusi on ollut yli-ikäisiä ja maalivahdeista yksi on ollut yli-ikäinen, mikä hankaloittaa tarkastelua, sillä yli-ikäiset pelaajat eivät vastaa joukkueen tarkoitusta. Naisten maajoukkueeseen kenttäpelaajista on yltänyt 23 ja maalivahdeista kolme.
Näiden lukemien perusteella Team Kuortanetta voi pitää onnistumisena, sillä 24 prosenttia Team Kuortanetta edustaneista kenttäpelaajista ja 23 prosenttia maalivahdeista on yltänyt maajoukkueeseen saakka.
– Se kertoo kaiken. Niin se on ollut monessa MM-joukkueessa, eikä se ole sattumaa. Viime olympialaisissakin Petra Nieminen ja Sara Säkkinen voittivat olympiamitalin ollessaan vielä Kuortaneella, kommentoi Mustonen Kuortaneen roolia maajoukkueen näkökulmasta (Suomen olympiakomitea, 28.10.2021)
"Se investointi on meille äärimmäisen tärkeä." – Pasi Mustonen
Asian lähempi tarkastelu ei kuitenkaan tue tätä. Maajoukkueen runkopelaajiksi Kuortaneella pelanneista voi lukea vain muutaman. Tilastot hämäävät, sillä monille on kertynyt vain hajapelejä harjoitusotteluissa. Aivan maailman huippuihin lukeutuvia kenttäpelaajia on käytännössä vain yksi: Petra Nieminen.
Kauden 2021–22 marraskuisen maajoukkuetauon aikana Helsingissä ja Turussa pelatut ottelut Kanadaa vastaan näyttivät paikalle saapuneille katsojille ja lähetystä seuranneille, ketkä suomalaisista pärjäävät maailman huipun vauhdissa.
Käytännössä ainoastaan Michelle Karvisen, Susanna Tapanin ja Niemisen kentällinen pysyi kanadalaisten vauhdissa, eikä jäänyt vastustajan jalkoihin fyysisissä laita- ja maalinedusväännöissä. Puolustajista vain Jenni Hiirikoski pysyi menossa mukana.
Kuortaneen joukkueesta on toki noustu maajoukkueeseen, mutta Niemisen lisäksi huipuiksi heistä ei vielä ole ollut. Kahden maan turnauksessa Kuortaneen pelaajat, Oona Koukkula ja Sofianna Sundelin, ja entiset pelaajat, Sanni Rantala, Ella Viitasuo, Viivi Vainikka, Kiira Yrjänen, olivat pahoissa vaikeuksissa itseään kookkaampien, vahvempien ja vikkelämpien kanadalaisten kanssa.
Sama meno jatkui myös Pekingin olympiaturnauksessa. Sama ykköskentällinen vastasi Suomen menestyksestä.
Ohituskaista maajoukkueeseen
Lisäksi on huomion arvoista, että moni maajoukkueeseen yltäneistä pelaajista − kuten Nieminen, Anna Kilponen, Niina Mäkinen, Jenna Suokko, Sara Säkkinen, Viivi Vainikka ja Kiira Yrjänen − oli jo todistanut kykynsä naisten pääsarjatasolla tai poikien juniorisarjoissa ennen siirtymistään Kuortaneelle.
Kuortaneella loistaneet pelaajat eivät siis ole olleet lupaavia tulevaisuuden nimiä, joiden kehityksen liiton valmennus ottaisi vastuulleen, jottei se pysähtyisi huonoihin olosuhteisiin. Sen sijaan he ovat olleet pelaajatarkkailijoiden jargonin mukaisesti parhaita saatavilla olevia pelaajia, joiden tiedetään pystyvän pistetehtailuun pääsarjatasolla.
Maajoukkueen valmennus tiedostaa tilanteen, sillä kansainvälisiin peleihin ponnistetaan myös muualta, mikä puolestaan kyseenalaistaa projektin Kuortaneella.
– Kuortaneella on tehty hyvää työtä, mutta onhan meille tullut loistavia nuoria pelaajia myös muista seuroista – vaikkapa Elisa Holopainen ja Nelli Laitinen ovat ihan maailman huippua ikäluokassaan, tunnustaa Mustonen (Suomen olympiakomitea, 28.10.2021).
– Ja Sanni [Vanhanen] on tullut Tapparan laadukkaan juniorityön kautta pelaamalla pelkästään pojissa, lisää Mustonen.
Maalivahdeista maajoukkueeseen ovat nousseet Anni Keisala, Eveliina Mäkinen ja Tiina Ranne, mutta heidän roolikseen on usein jäänyt seurata kokeneempien maalivahtien, Meeri Räisäsen ja Noora Rädyn, otteita penkiltä. Paikkansa maajoukkueessa he ovat saavuttaneet aikuisiällä useamman kauden menestyksen pohjalta.
Kuortaneella pelanneita maajoukkuepelaajia yhdistää se, että he ovat todistaneet taitonsa pääsarjatasolla joko ennen tai jälkeen aikaansa Kuortaneella. He olisivat todennäköisesti menestyneet muissakin pääsarjajoukkueissa ja ansainneet paikkansa alle 18-vuotiaiden maajoukkueeseen ja lopulta raivanneet tiensä maajoukkueeseen viimeistään aikuisiällä.
Tie vie yliopistoon
Kuortaneen on ajateltu toimivan myös suomalaisten naisten pelaajaputkena Yhdysvaltain yliopistosarjoihin, kuten IIHF:n sivuilla todetaan. Tätä kautta pelaajien kehitys saa jatkoa aiempaa vaativammissa olosuhteissa.
44 suomalaisista naista on pelannut yhdysvaltalaisissa korkeimman tason yliopistosarjoissa, joista 10 edustanut Kuortanetta pelaajaurallaan. Toisin sanoen 77 prosenttia näistä pelaajista ei ole edustanut Kuortanetta.
Pelaaja (pelipaikka) |
Ottelut |
Maalit |
Syötöt |
Pisteet |
+/- |
Yliopisto |
Sini Karjalainen (P) |
103 |
8 |
41 |
49 |
-23 |
Vermont |
Anna Kilponen (P) |
124 |
3 |
23 |
26 |
8 |
Pohjois-Dakota, Quinnipiac |
Linnea Melotindos (H) |
25 |
0 |
1 |
1 |
-11 |
St. Cloud |
Jenniina Nylund (H) |
101 |
26 |
35 |
61 |
-29 |
St. Cloud |
Suvi Ollikainen (H) |
137 |
3 |
7 |
10 |
-38 |
St. Cloud |
Eve Savander (P) |
86 |
1 |
14 |
15 |
17 |
Ohio State |
Sara Säkkinen (H) |
119 |
9 |
24 |
33 |
11 |
Ohio State |
Vilma Tanskanen (H) |
129 |
27 |
30 |
57 |
2 |
Pohjois-Dakota, Mercyhurst |
Saana Valkama (H) |
135 |
26 |
38 |
64 |
0 |
Vermont |
Kuten tilastoista käy ilmi, kukaan Kuortanetta edustaneista pelaajista ei ole murtautunut yliopistosarjojen eliittiin.
Viimeisen kymmenen vuoden aikana on Michelle Karvisen veroisia suomalaisia hyökkääjiä ei ole Yhdysvaltojen yliopistosarjoissa nähty. Kuortanetta edustaneista Vilma Tanskanen oli parhaimmillaan pistepörssin sijall 55 kaudella 2017–18. Suomalaisista parhaita ovat viime vuosina olleet Bluesista ja Sportista maailmalle ponnistaneet Emma Nuutinen ja Ida Kuoppala.
Suomaisten puolustajien parhaimmistoa viimeisen kymmenen vuoden aikana ovat olleet Mira Jalosuo ja Minnamari Tuominen. Kuortanetta edustanut Sini Karjalainen pelasi hyvin kaudella 2019–20, mutta sen jälkeen meno on muun joukkueen tavoin hyytynyt.
Maalivahdeissa ei ole ollut Rädyn tasoista kiekkojen pysäyttäjää. Kuortaneen maalivahdeista Eveliina Mäkinen pyörähti Yhdysvalloissa, mutta pelasi vain yhden pelin Minnesota-Duluthin joukkueessa kaudella 2014–15.
Yliopistosarjojen osalta kuvaavaa on se, että suomalaisten sijaan sarjojen kärkipelaajiksi on noussut pelaajia muun muassa Ranskasta, Ruotsista, Tšekistä ja Sveitsistä.
Huippuja vai huteja?
Lukuja voi tarkastella myös toisin päin. Kaikista Kuortanetta edustaneista pelaajista noin 75 prosentista ei ole tullut huippu-urheilijoita, sillä heistä ei ole tullut maajoukkuetasoisia pelaajia.
Tilastot alle 18-vuotiaiden nuorten naisten maajoukkuepeleistä vuosilta 2010–2021 ovat yhtä karua tarkasteltavaa, sillä samat jo muualla taitonsa näyttäneet ovat Kuortaneen parhaimmistoa tälläkin saralla sekä puolustajissa, että hyökkääjissä. Kausi 2021–22 ei ole listauksessa mukana, koska maajoukkueen osalta kausi on edelleen kesken.
Puolustaja |
Ottelut |
Maalit |
Syötöt |
Pisteet |
Julia Ahlskog |
35 |
0 |
5 |
5 |
Janina Aro |
23 |
1 |
7 |
8 |
Outi Harkkila |
1 |
0 |
0 |
0 |
Laura Heiskari |
0 |
0 |
0 |
0 |
Anni Hietaharju |
13 |
0 |
6 |
6 |
Kiia Kangas |
4 |
0 |
0 |
0 |
Sofia Kari |
0 |
0 |
0 |
0 |
Sini Karjalainen |
43 |
4 |
10 |
14 |
Anna Kilponen |
36 |
12 |
8 |
20 |
Oona Koukkula |
23 |
0 |
2 |
2 |
Neea Lehtimäki |
18 |
0 |
0 |
0 |
Minni Lehtopelto |
30 |
1 |
6 |
7 |
Jasmin Leppänen |
2 |
0 |
0 |
0 |
Lotta Leskinen |
0 |
0 |
0 |
0 |
Reetta Lindholm |
29 |
1 |
3 |
4 |
Raili Mustonen |
0 |
0 |
0 |
0 |
Eveliina Nurmi |
8 |
0 |
0 |
0 |
Venla Nurmi |
0 |
0 |
0 |
0 |
Jennika Tuulia Ojala |
0 |
0 |
0 |
0 |
Petra Peltonen |
2 |
0 |
0 |
0 |
Sofia Pohjanen (yli-ik.) |
0 |
0 |
0 |
0 |
Sannimaria Puotila |
0 |
0 |
0 |
0 |
Sanni Rantala |
44 |
8 |
12 |
20 |
Emma Salpakari |
0 |
0 |
0 |
0 |
Eve Savander |
32 |
2 |
6 |
8 |
Anni Timonen |
51 |
3 |
5 |
8 |
Iina Tohila |
47 |
1 |
3 |
4 |
Lotta Toivanen |
18 |
0 |
1 |
1 |
Susanne Uppgård |
13 |
0 |
0 |
0 |
Sinna Varjonen |
0 |
0 |
0 |
0 |
Ella Viitasuo |
40 |
0 |
5 |
5 |
Petra Hautaniemi (P/H) |
4 |
0 |
0 |
0 |
Elli Mäkelä (P/H) |
29 |
2 |
1 |
3 |
Mari Tervala (P/H) |
16 |
0 |
2 |
2 |
Aliisa Yli-Kauppila (P/H) |
0 |
0 |
0 |
0 |
Yllä lueteltujen tilastojen perusteella ei tietenkään voi antaa täydellistä kuvaa puolustajista, mutta sen perusteella pystyy kuitenkin päättelemään, että vain harvat Kuortaneella pelanneet puolustajat ovat olleet merkittävässä roolissa U18-maajoukkueessa.
Muiden paikkakuntien pelaajat ovat pelanneet hyvin, jopa Kuortaneen pelaajia paremmin: esimerkiksi Aino Karppinen (RoKi), Nelli Laitinen (HAKI/Blues), Ronja Savolainen (KJT/Blues).
Hyökkääjä |
Ottelut |
Maalit |
Syötö |
Pisteet |
Christa Alanko |
41 |
5 |
8 |
13 |
Reetta Aralinna (yli-ik.) |
16 |
2 |
1 |
3 |
Sanni Grönroos |
10 |
0 |
2 |
2 |
Laura Hakala |
13 |
0 |
0 |
0 |
Eveliina Huttula |
7 |
2 |
1 |
3 |
Henrika Huuskonen |
0 |
0 |
0 |
0 |
Sanni Huuskonen |
9 |
0 |
1 |
1 |
Janita Juvakka |
10 |
4 |
0 |
4 |
Jenna Kaila |
32 |
2 |
6 |
8 |
Petra Keromaa |
30 |
2 |
1 |
3 |
Camilla Korpela |
0 |
0 |
0 |
0 |
Nella Korpela |
0 |
0 |
0 |
0 |
Venla Kotkaslahti |
36 |
11 |
6 |
17 |
Niina Koukkula |
20 |
2 |
2 |
4 |
Jenniina Kuoppala |
4 |
0 |
0 |
0 |
Olivia Laitamäki |
0 |
0 |
0 |
0 |
Kerttu Lehmus |
0 |
0 |
0 |
0 |
Niina Mäkinen |
36 |
8 |
9 |
17 |
Linnea Melotindos |
36 |
15 |
9 |
24 |
Samantha Menton (yli-ik., ulk.) |
0 |
0 |
0 |
0 |
Petra Nieminen |
38 |
27 |
20 |
47 |
Roosa Nuolikoski |
0 |
0 |
0 |
0 |
Aleksandra Nurminen |
3 |
0 |
1 |
1 |
Jenniina Nylund |
34 |
14 |
11 |
25 |
Suvi Ollikainen |
40 |
6 |
11 |
17 |
Milla Raitala |
1 |
0 |
0 |
0 |
Anna-Lotta Räsänen |
13 |
1 |
2 |
3 |
Viivi Rautiainen (yli-ik.) |
0 |
0 |
0 |
0 |
Camilla Reinikainen |
18 |
3 |
4 |
7 |
Nea Ruuskanen |
15 |
2 |
4 |
6 |
Sara Säkkinen |
36 |
10 |
16 |
26 |
Roosa Siikki |
1 |
0 |
2 |
2 |
Sofianna Sundelin |
36 |
6 |
7 |
13 |
Jenna Suokko |
42 |
13 |
7 |
20 |
Lisette Täks |
19 |
1 |
1 |
2 |
Salla Tammisalo (yli-ik.) |
0 |
0 |
0 |
0 |
Vilma Tanskanen |
29 |
9 |
6 |
15 |
Elli-Mari Tervo |
0 |
0 |
0 |
0 |
Piitu-Liina Tervo |
8 |
1 |
1 |
2 |
Nea Tervonen |
34 |
4 |
7 |
11 |
Satu Tuominen (yli-ik.) |
0 |
0 |
0 |
0 |
Jenna Tuovinen |
12 |
1 |
1 |
2 |
Viivi Vainikka |
38 |
10 |
16 |
26 |
Alisa Vainio |
5 |
0 |
2 |
2 |
Laura Vainionpää |
14 |
1 |
1 |
2 |
Saana Valkama |
28 |
8 |
10 |
18 |
Reetta Valkjärvi |
33 |
0 |
4 |
4 |
Emilia Varpula |
20 |
0 |
1 |
1 |
Sanni Vartiainen |
15 |
0 |
0 |
0 |
Emilia Vesa |
48 |
10 |
12 |
22 |
Peppi-Pauliina Virtanen |
0 |
0 |
0 |
0 |
Jonna Yli-Mäenpää |
27 |
0 |
5 |
5 |
Kiira Yrjänen |
59 |
16 |
17 |
33 |
Noora Hautamaa (H/P) |
16 |
1 |
1 |
2 |
Emma Katajamäki (H/P) |
14 |
1 |
0 |
1 |
Aino Krook (H/P) |
0 |
0 |
0 |
0 |
Vaula Mikkonen (H/P) |
5 |
1 |
0 |
1 |
Kiia Nousiainen (H/P) |
47 |
6 |
10 |
16 |
Kiia Simola (H/P) |
3 |
0 |
0 |
0 |
Karoliina Vuorenmaa (H/P) |
12 |
0 |
0 |
0 |
Kuten puolustajien kohdalla, hyökkääjissä korostuu muutama yksilö, jotka ovat olleet poikkeuksellisen hyviä jo ennen siirtymistään Kuortaneelle. Suurin osa Kuortanetta edustaneista pelaajista ei ole esiintynyt edukseen U18-maajoukkuepeleissä.
Muilla paikkakunnilla pelanneista monet ovat olleet Kuortaneen pelaajia parempia: Anni Olander (Ilves), Sanni Hakala (JYP), Elisa Holopainen (KalPa), Anniina Kaitala (HPK), Ida Kuoppala (Sport), Julia Liikala (HPK), Matilda Nilsson (KJT), Emma Nuutinen (Blues), Emmi Rakkolainen (KJT), Susanna Tapani (LaJy) ja Noora Tulus (KJT).
Anti kotimaiseen pääsarjaan ohut
Liiton silmissä mikään olemassa oleva naisten pääsarja ei vaikuta täyttävän huippu-urheilun kriteerejä, ei edes Ruotsin pääsarja Svenska Damhockeyligan eli SDHL.
– Se on laadukas naisten sarjaksi, mutta ei se vauhti vastaa sitä, mitä Kanadan tai Yhdysvaltojen kohtaaminen on. Siihen on hankala sopeutua, toteaa liiton edellinen naiskiekon ykkösmies Mustonen länsinaapurin pääsarjasta (Suomen olympiakomitea, 28.10.2021).
Jos huippu-urheiluksi kuitenkin haluaa ajatella kotimaisen Naisten Liigan, Team Kuortanetta on vaikea mieltää menestyksekkääksi joukkueeksi nähtyjen otteiden perusteella. Ensimmäiset viisi vuotta se kamppaili sarjapaikastaan, jonka jälkeen sen paras saavutus on kolmas sija kaudella 2017–18.
Kuortaneen joukkuetta ei ehkä ole mielekästä tarkastella sen menestyksen perusteella, sillä sen on tarkoitus tuottaa tähtipelaajia, jolloin sarjamenestys on sen toiminnan kannalta toissijaista, ellei jopa epäoleellista. Lienee olennaisempaa tarkastella sen onnistumista pelaajatuotannossa.
Naisten Liigassa pelejään kaudella 2021–22 jatkoi 23 Kuortanetta aiemmin edustanutta kenttäpelaajaa. Lisäksi alemmilla sarjatasoilla pelejään jatkaa viisi pelaajaa ja ulkomailla yhdeksän pelaajaa. Tämä tarkoittaa sitä, että Naisten Liigassa muita joukkueita edustavista noin 200 pelaajasta kymmenisen prosenttia on aiemmin edustanut Kuortanetta.
Käänteisesti 90 prosenttia kaudella 2021–22 Naisten Liigassa kiekkoilleista pelaajista ei ole käynyt liiton juniorimyllyssä. Tilastoihin laskettu mukaan myös alemman jatkosarjan tilastot.
Puolustaja |
Joukkue |
Ottelut runkosarjassa |
Maalit |
Syötöt |
Pisteet |
Janina Aro |
Kiekko-Espoo |
153 |
25 |
42 |
67 |
Anni Hietaharju |
HIFK |
145 |
14 |
39 |
53 |
Kiia Kangas |
TPS |
86 |
2 |
9 |
11 |
Anna Kilponen |
Ilves |
193 |
41 |
82 |
123 |
Reetta Lindholm |
Kärpät |
281 |
27 |
81 |
108 |
Eveliina Nurmi |
KalPa |
227 |
16 |
21 |
37 |
Venla Nurmi |
KalPa |
61 |
11 |
12 |
23 |
Sanni Rantala |
Kiekko-Espoo |
104 |
21 |
52 |
73 |
Emma Salpakari |
Sport |
60 |
1 |
0 |
1 |
Anni Timonen |
TPS |
103 |
18 |
22 |
40 |
Ella Viitasuo |
Kiekko-Espoo |
275 |
44 |
78 |
122 |
Elli Mäkelä (P/H) |
KalPa |
141 |
12 |
26 |
38 |
Mari Tervala (P/H) |
Sport |
160 |
9 |
22 |
31 |
Hyökkääjä |
Joukkue |
Ottelut runkosarjassa |
Maalit |
Syötöt |
Pisteet |
Sanni Grönroos |
TPS |
104 |
3 |
10 |
13 |
Eveliina Huttula |
Kärpät |
245 |
29 |
44 |
73 |
Niina Koukkula |
HPK |
189 |
34 |
48 |
82 |
Reetta Valkjärvi |
Kiekko-Espoo |
230 |
42 |
74 |
116 |
Emilia Varpula |
Ilves |
220 |
70 |
80 |
150 |
Sanni Vartiainen |
HPK |
110 |
8 |
11 |
19 |
Emilia Vesa |
Kiekko-Espoo |
152 |
52 |
87 |
139 |
Jonna Yli-Mäenpää |
Kärpät |
181 |
37 |
49 |
86 |
Kiira Yrjänen |
Kiekko-Espoo |
121 |
80 |
57 |
137 |
Emma Katajamäki (H/P) |
HPK |
178 |
22 |
14 |
36 |
Kuortaneen merkitys naisten pääsarjalle on kokonaisuuden kannalta pieni ja sieltä muualle lähteneet pelaajat jakautuvat epätasaisesti muihin pääsarjajoukkueisiin. Samat jo ennen Kuortaneen vuosia hyvät pelaajat nousevat esille kautena 2021–22 pääsarjassa kiekkoilleiden listauksessa.
Vain harvasta Kuortaneella pelanneesta pelaajasta on muovautunut edes pääsarjatason vakiokasvo.
Yksinkertaistettuna, jos Kuortaneen joukkueen korvaisi jollain toisella joukkueella, sen vaikutus sarjan pelaajistoon olisi samankaltainen. Tässä joukkueessa pelaisi joukkueellinen tämän tai muiden joukkueiden kasvatteja. Toisin sanoen Kuortane ei tuota pelaajia muiden joukkueiden tarpeisiin yhtään enempää kuin mikään toinen joukkue.
"Meillä on Kuortaneella valikoidut ammattivalmentajat ja koko urheiluopiston monilajinen tuki ja osaajat siellä. Se on kaikista laadukkain valmennusympäristö" – Pasi Mustonen
Kuortanetta aiemmin edustaneista maalivahdeista kuusi edusti kaudella 2021–22 jotain toista joukkuetta Naisten Liigassa: Anni Keisala, Tea Koljonen, Oona Mäki, Tiia Pajarinen, Neea Pohjamo ja Tiina Ranne. Heistä tosin vain kolme on vakiinnuttanut asemansa joukkueensa ykköstorjujana: Keisala, Pajarinen ja Ranne. Ulkomailla kaudella 2021–22 pelasivat Aino Laitinen (Budapest JA) ja Eveliina Mäkinen (Brynäs).
Kokonaisuuden kannalta joukkue toimii Naisten Liigassa Van Vlietin vuosikymmeniä sitten esittämän kritiikin mukaisesti. Sillä on rekrytointivaltti, joka vääristää kilpailua sarjan sisällä. Kuortane ei pysty tarjoamaan sarjan muille joukkueille vastapainoksi mitään, mitä ne eivät itse pystyisi tuottamaan.
Lupaavien pelaajien haaliminen liiton valmennuskeskukseen on myös naisjoukkueita pyörittäviltä liiton jäsenseuroilta pois. Vaikka pelaaja lopettaisi lukion tai ammatillisten opintojen päätyttyä, eikä täten olisi jatkossa seurajoukkueen käytettävissä, hän olisi kuitenkin käytettävissä tuona 3–4-vuoden aikana, mikäli rahkeet riittävät pääsarjatasolle.
Esimerkiksi riihimäkeläisen Nikkarien poikajoukkueissa tehoilleet Sanni Rantala ja Kiira Yrjänen olisivat varmasti kelvanneet HPK:lle, KJT:lle tai Bluesille (nyk. Kiekko-Espoo). Vastaavasti Bluesille olisi varmasti kelvannut Blues EKS:n Linnea Melotindos ja Red Wingsin Viivi Vainikka.
Vielä ongelmallisempaa on se, että pääsarjatasolla pelaavat joukkueet saattavat menettää omia pelaajiaan sarjajärjestäjän joukkueeseen. Näin on käynyt varsinkin Ilveksellä, joka on menettänyt Anna Kilposen, Venla Kotkaslahden, Jenna Suokon, Sara Säkkisen ja Saana Valkaman Kuortaneelle.
Pelaajilla on tietysti oikeus vaihtaa joukkuetta, jos he niin parhaaksi katsovat. Kuortaneen paketti on pelaajan kannalta houkutteleva. Sitä on vaikea kiistää. Ei Neuvostoliitossakaan kukaan katsonut pahalla sitä, että nuoret pelaajat vaihtoivat keskusjoukkueeseen, koska kyseessä oli pelaajien kannalta houkutteleva ratkaisu, kuten Baumann huomauttaa tutkimuksessaan.
Kuortane ei tuota pelaajia muiden joukkueiden tarpeisiin yhtään enempää kuin mikään toinen joukkue.
Liiton projektin kohdalla epäkohta onkin siinä, että sarjaan itse osallistuva sarjajärjestäjä vaikuttaa muihin sarjaan osallistuviin joukkueisiin houkuttelemalla niiden pelaajia, mikä saattaa puolestaan vaikuttaa joukkueiden välisiin voimasuhteisiin.
Mistään Baumannin kuvailemasta neuvostotason vääristymästä ei ole kyse, sillä liitolla ei ole valtaa määrittää pelaajien joukkueita. Se on kuitenkin neuvostomallin kaltainen, sillä liiton toimintaa voi pitää välinpitämättömänä sen omaa sarjatoimintaa ja seurajoukkueita kohtaan, koska joukkueiden rooli on toimia tulevien maajoukkuepelaajien sparraajina.
Kuortaneen rooli Naisten Liigassa on myös ongelmallinen siinä mielessä, että sen osallistumisen myötä sarja profiloituu osin alle 18-vuotiaiden pelaajien kehityssarjaksi, vaikka kyseessä on ainoa liiton alainen aikuisten pääsarja. Toisin sanoen sarjaa pyöritetään juniorien ehdoilla, U18-ikäisten maajoukkuepelejä silmällä pitäen, ei aikuisten ehdoilla. Tämä on ongelmallista, sillä alaikäisten pelaajien kunnossa ja lihasmassassa tiedetään olevan puutteita aikuisiin verrattuna.
– Verrattuna nuorempiin urheilijoihin (<18-vuotta), urheilijat aikuisten kategoriassa (avoin, >18-vuotta) olivat painavampia, heillä oli enemmän voimaa alavartalossa ja ylävartalon lihasvoimaa ja kestävyyttä, sekä korkeampi aerobinen suorituskyky, toteavat IIHF:n harjoitusleireille osallistuneiden naiskiekkoilijoiden suoritustasoja tarkastelleet yhdysvaltalaistutkijat vuonna 2013 julkaistussa tutkimuksessaan.
Ongelma koskee myös muita joukkueita, joissa pelaa alaikäisiä pelaajia, mutta se korostuu merkittävästi Kuortaneen kohdalla, sillä joukkueen on tarkoitus koostua alaikäisistä pelaajista.
Puolet värvätyistä lopettaa
Huippu-urheilijaksi on pyritty Kuortaneella koulimaan 98 kenttäpelaajaa, joista kaudella 2021–22 aktiivisia oli 58 ja lopettaneita tai tauolla olevia 40. Viidestätoista maalivahdista kolme on lopettanut. Toisin sanoen 41 prosenttia kenttäpelaajista on laittanut hokkarit naulaan. Maalivahtien osalta tilanne on parempi, sillä vain 20 prosenttia on lopettanut.
Tarkastelussa on toki otettava huomioon, että Kuortanetta on edustanut jokunen yli-ikäinen pelaaja, joten lopettaneiden lukumäärästä putoaa pois kuusi pelaajaa ja maalivahdeista yksi. Tämä kaunistaa lukemia hieman.
Lukemat kuitenkin rumentuvat, kun otetaan huomioon, että kenttäpelaajista 21 lukeutuu Kuortanetta kaudella 2021–22 edustaneisiin pelaajiin. Myös kolme pelejään jatkavista maalivahdeista edusti Kuortanetta kaudella 2021–22. Toisin sanoen vain 37 Kuortanetta aiemmin edustanutta puolustajaa tai hyökkääjää jatkaa edelleen pelejään kilpasarjoissa, kun taas 34 heistä on lopettanut.
Yhteenvetona voidaan todeta, että vajaa puolet liiton juniorimyllyssä vuosien 2010 ja 2022 välillä olleista naispelaajista on lopettanut jääkiekon pelaamisen kilpasarjoissa viimeistään aikuisiällä.
juniorimyllyn läpikäyneistä pelaajista ei ole kasvanut esitteissä hehkutettuja huippu-urheilijoita.
Pelejään jatkavista 58 kenttäpelaajasta 18 ja lopettaneista 34 kenttäpelaajasta 5 on edustanut naisten maajoukkuetta. Toisin sanoen noin viidesosa kansainväliselle huipulle edes hetkellisesti yltäneistä pelaajista on lopettanut.
Liittoa ei tietenkään voi syyttää siitä, että pelaajat lopettavat aikuisiässä. Korkeakouluopintojen tai työelämän sovittaminen jääkiekon pelaamiseen pääsarjatasolla on haastavaa maasta riippumatta. Tämä muodostaa merkittävän pullonkaulan pelaajakehitykselle ja sarjatoiminnalle.
Lopettaneiden korkeaa määrää voi kuitenkin pitää epäonnistumisena, sillä juniorimyllyn läpikäyneistä pelaajista ei ole kasvanut esitteissä hehkutettuja huippu-urheilijoita. Juhlapuheiden tuotosten sijaan resurssit vaikuttavat valuvan hukkaan.
Osalle pelaajista epäonnistuminen liiton joukkueessa saattaa olla kova pala. Heillä saattaisi olla vielä paljon annettavaa lajille, missä tahansa joukkueessa, mutteivat välttämättä koe asiaa näin, koska liitto korostaa kaikki tai ei mitään -mentaliteettia.
Tämä saattaa selittää lopettaneiden huomattavan korkeaa määrää. Lisäksi pelihalut alemmissa sarjoissa saattavat kadota, kun on jo tottunut pelipaikkaan pääsarjatasolla.
Katteettomia lupauksia?
Jos pelaajat mieltää nykyhengen mukaisesti asiakkaiksi, jotka ostavat liitolta palvelun, jonka avulla he kehittävät itseään, ei asiakkaan voi sanoa saavan rahoilleen vastinetta, kun tilastoja tarkastellaan yhdentoista kauden otannalla.
Tilastoissa on huomioitu kaikki runkosarjan aikana pelatut ottelut Kuortaneen paidassa, mukaan lukien alemmassa jatkosarjassa, jota liitto ei virallisesti tilastoi pääsarjaotteluiksi. Kaudella 2021–22 joukkuetta edustaneet on listattu *-merkillä.
Puolustaja |
Kausia Kuortaneella |
Kaudet |
Ottelut |
Maalit |
Syötöt |
Pisteet |
Julia Ahlskog |
3* |
2019–22 |
77 |
2 |
5 |
7 |
Janina Aro |
3 |
2015–18 |
54 |
2 |
10 |
12 |
Outi Harkkila |
3 |
2011–14 |
48 |
2 |
3 |
5 |
Laura Heiskari |
1 |
2010–11 |
10 |
0 |
0 |
0 |
Anni Hietaharju |
3 |
2014–17 |
41 |
0 |
9 |
9 |
Kiia Kangas |
2 |
2018–20 |
56 |
2 |
6 |
8 |
Sofia Kari |
2* |
2020–22 |
49 |
6 |
4 |
10 |
Sini Karjalainen |
3 |
2015–18 |
86 |
9 |
27 |
36 |
Anna Kilponen |
3 |
2011–14 |
68 |
17 |
27 |
44 |
Oona Koukkula |
4* |
2018–22 |
111 |
6 |
29 |
35 |
Neea Lehtimäki |
2 |
2016–18 |
52 |
1 |
3 |
4 |
Minni Lehtopelto |
2 |
2014–16 |
52 |
0 |
5 |
5 |
Jasmin Leppänen |
3 |
2010–13 |
55 |
1 |
2 |
3 |
Lotta Leskinen |
1 |
2018–19 |
13 |
0 |
2 |
2 |
Reetta Lindholm |
3 |
2012–15 |
83 |
10 |
13 |
23 |
Raili Mustonen |
2* |
2020–22 |
45 |
3 |
3 |
6 |
Eveliina Nurmi |
3 |
2013–16 |
78 |
0 |
0 |
0 |
Venla Nurmi |
1 |
2014–15 |
25 |
1 |
1 |
2 |
Jennika Tuulia Ojala |
2* |
2020–22 |
29 |
0 |
0 |
0 |
Petra Peltonen |
2 |
2010–12 |
29 |
0 |
5 |
5 |
Sofia Pohjanen (yli-ik.) |
1 |
2010–11 |
13 |
0 |
1 |
1 |
Sannimaria Puotila |
1 |
2010–11 |
15 |
0 |
0 |
0 |
Sanni Rantala |
4 |
2017–21 |
83 |
14 |
34 |
48 |
Emma Salpakari |
1 |
2015–16 |
17 |
0 |
0 |
0 |
Eve Savander |
4 |
2014–18 |
90 |
11 |
32 |
43 |
Tuuli Tallinen |
1* |
2021–22 |
25 |
0 |
3 |
3 |
Anni Timonen |
2 |
2017–19 |
58 |
7 |
9 |
16 |
Iina Tohila |
3 |
2016–19 |
73 |
5 |
16 |
21 |
Lotta Toivanen |
2 |
2013–15 |
50 |
2 |
3 |
5 |
Susanne Uppgård |
4 |
2010–14 |
76 |
0 |
11 |
11 |
Sinna Varjonen |
2* |
2020–22 |
54 |
2 |
8 |
10 |
Ella Viitasuo |
3 |
2012–15 |
83 |
4 |
10 |
14 |
Petra Hautaniemi (P/H) |
5 |
2016–21 |
114 |
5 |
16 |
21 |
Elli Mäkelä (P/H) |
3 |
2017–20 |
89 |
5 |
14 |
19 |
Mari Tervala (P/H) |
3 |
2015–18 |
55 |
1 |
2 |
3 |
Aliisa Yli-Kauppila (P/H) |
4* |
2018–22 |
77 |
2 |
4 |
6 |
Kuortaneella on pelannut 36 puolustajaa eri pituisia pätkiä. Suurimman osan otteet pääsarjassa ovat kuitenkin olleet vaatimattomia, kun niitä vertaa esittelyissä hehkutettuun harjoittelun määrään ja laatuun ammattimaisessa valmennuksessa, sekä siihen, että jäällä tapahtuvaan harjoitteluun on tarjolla käytännössä loputtomasti aikaa.
Hyökkääjä |
Kausia Kuortaneella |
Kaudet |
Ottelut |
Maalit |
Syötöt |
Pisteet |
Christa Alanko |
3 |
2010–13 |
60 |
11 |
21 |
32 |
Reetta Aralinna (yli-ik.) |
2 |
2010–12 |
30 |
8 |
4 |
12 |
Sanni Grönroos |
3 |
2015–18 |
24 |
0 |
2 |
2 |
Laura Hakala |
3 |
2012–15 |
82 |
4 |
8 |
12 |
Eveliina Huttula |
3 |
2012–15 |
75 |
1 |
6 |
7 |
Henrika Huuskonen |
2 |
2010–12 |
26 |
3 |
0 |
3 |
Sanni Huuskonen |
3 |
2017–20 |
61 |
1 |
3 |
4 |
Janita Juvakka |
3 |
2010–13 |
58 |
8 |
8 |
16 |
Jenna Kaila |
5* |
2017–22 |
122 |
48 |
44 |
92 |
Petra Keromaa |
3 |
2014–17 |
78 |
3 |
4 |
7 |
Heidi Kokora |
1* |
2021–22 |
27 |
0 |
5 |
5 |
Camilla Korpela |
2 |
2010–12 |
11 |
0 |
1 |
1 |
Nella Korpela |
2* |
2020–22 |
44 |
2 |
0 |
2 |
Venla Kotkaslahti |
3 |
2011–14 |
64 |
16 |
24 |
40 |
Niina Koukkula |
3 |
2014–17 |
79 |
16 |
18 |
34 |
Jenniina Kuoppala |
2* |
2020–22 |
49 |
12 |
6 |
18 |
Olivia Laitamäki |
2* |
2020–22 |
37 |
2 |
1 |
3 |
Kerttu Lehmus |
2* |
2020–22 |
52 |
2 |
3 |
5 |
Niina Mäkinen |
1 |
2010–11 |
11 |
3 |
7 |
10 |
Linnea Melotindos |
4 |
2015–19 |
100 |
36 |
38 |
74 |
Samantha Menton (ulk. / yli-ik.) |
1 |
2010–11 |
14 |
0 |
0 |
0 |
Petra Nieminen |
3 |
2015–18 |
69 |
42 |
37 |
79 |
Roosa Nuolikoski |
1 |
2020–21 |
12 |
1 |
0 |
1 |
Aleksandra Nurminen |
4* |
2018–22 |
105 |
1 |
6 |
7 |
Jenniina Nylund |
3 |
2015–18 |
83 |
43 |
36 |
79 |
Suvi Ollikainen |
3 |
2011–14 |
70 |
11 |
16 |
27 |
Neaa Pelkonen |
1* |
2021–22 |
5 |
0 |
0 |
0 |
Milla Raitala |
3 |
2011–13 |
64 |
1 |
2 |
3 |
Anna-Lotta Räsänen |
4 |
2017–21 |
65 |
22 |
31 |
53 |
Viivi Rautiainen (yli-ik.) |
1 |
2010–11 |
6 |
0 |
1 |
1 |
Camilla Reinikainen |
3 |
2014–17 |
60 |
2 |
1 |
3 |
Nea Ruuskanen |
1 |
2014–15 |
28 |
5 |
4 |
9 |
Sara Säkkinen |
4 |
2014–18 |
88 |
20 |
39 |
59 |
Roosa Siikki |
2 |
2010–12 |
31 |
2 |
3 |
5 |
Sofianna Sundelin |
4* |
2018–22 |
96 |
47 |
52 |
99 |
Jenna Suokko |
3 |
2012–14 |
58 |
22 |
12 |
34 |
Lisette Täks |
4* |
2018–22 |
95 |
20 |
18 |
38 |
Salla Tammisalo (yli-ik.) |
1 |
2010–11 |
16 |
0 |
0 |
0 |
Vilma Tanskanen |
3 |
2011–14 |
63 |
20 |
15 |
35 |
Ella-Mari Tervo |
1 |
2010–11 |
3 |
0 |
0 |
0 |
Piitu-Liina Tervo |
3 |
2015–18 |
57 |
2 |
1 |
3 |
Nea Tervonen |
4* |
2018–22 |
101 |
18 |
49 |
67 |
Satu Tuominen (yli-ik.) |
2 |
2012–14 |
45 |
8 |
10 |
18 |
Jenna Tuovinen |
3 |
2010–13 |
56 |
2 |
4 |
6 |
Viivi Vainikka |
4 |
2016–20 |
112 |
68 |
61 |
129 |
Alisa Vainio |
1 |
2013–14 |
11 |
1 |
1 |
2 |
Laura Vainionpää |
3 |
2010–13 |
52 |
8 |
7 |
15 |
Saana Valkama |
4 |
2010–14 |
74 |
45 |
34 |
79 |
Reetta Valkjärvi |
3 |
2012–15 |
62 |
4 |
6 |
10 |
Emilia Varpula |
4 |
2013–17 |
91 |
19 |
21 |
40 |
Sanni Vartiainen |
3 |
2018–21 |
84 |
4 |
6 |
10 |
Emilia Vesa |
4 |
2016–20 |
113 |
26 |
62 |
88 |
Peppi-Pauliina Virtanen |
2* |
2020–22 |
44 |
5 |
9 |
14 |
Jonna Yli-Mäenpää |
2 |
2013–15 |
45 |
5 |
4 |
9 |
Kiira Yrjänen |
4 |
2017–21 |
93 |
53 |
37 |
90 |
Noora Hautamaa (H/P) |
2 |
2015–17 |
40 |
2 |
3 |
5 |
Emma Katajamäki (H/P) |
2 |
2015–17 |
34 |
2 |
0 |
2 |
Aino Krook (H/P) |
2* |
2020–22 |
60 |
3 |
5 |
8 |
Vaula Mikkonen (H/P) |
1 |
2016–17 |
12 |
0 |
4 |
4 |
Kiia Nousiainen (H/P) |
3 |
2016–19 |
87 |
32 |
41 |
73 |
Kiia Simola (H/P) |
1 |
2017–18 |
25 |
1 |
0 |
1 |
Karoliina Vuorenmaa (H/P) |
1 |
2010–11 |
14 |
0 |
5 |
5 |
Sama kaava toteutuu Kuortaneella pelanneiden 62 hyökkääjän kohdalla. Jo aiemmin näyttönsä antaneet ovat Kuortaneen parhaimmistoa, muiden otteiden ollessa vaatimattomia, ainakin heihin käytettyjen resursseihin nähden.
Kun puolustajia ja hyökkääjiä tarkastellaan kokonaisuutena, käytännössä vain valmiiksi hyvät pelaajat ovat esiintyneet edukseen Kuortaneen riveissä Naisten Liigassa. Pelaajien kehityksen ei voi sanoa vastaavan odotuksia, ainakaan siltä osin kuin joukkueen pelaajien mainostetaan voivan keskittyä pelaamiseen täysipäiväisesti.
Yksi mahdollinen syy monen pelaajan vaatimattomiin suorituksiin saatta olla valmentajien taipumus peluuttaa jo valmiiksi hyviä pelaajiaan eniten. Tämä on tuloksellisesti toki ymmärrettävää, mutta pelaajien kehityksen kannalta ongelmallista.
Lupaavat pelaajat harvemmin kehittyvät alempien kenttien roolissa pienellä peliajalla. Isompi rooli toisessa joukkueessa tai sarjassa voisi olla heidän kannaltaan hedelmällisempi ratkaisu.
Kaikki munat samaan koriin
Moni lupaavana pidetty pelaaja katoaa pelaajamassaan. Mitään yksiselitteistä tai yhtä syytä tälle tuskin löytyy. Ongelma lienee ehkä siinä, että juniori-ikäisten pelaajien kehitystä on hankala ennustaa, kuten asiaa käsittelevissä tutkimuksissa todetaan.
– Kasvun ja kehityksen vaikutus fysiologisissa testeissä tekee aikuisiän suoritustason ennustamisesta hankalaa, toteavat australialaistutkijat vuonna 2006 julkaistussa tutkimuksessaan.
– Jopa kokeneet valmentajat ja pelaajatarkkailijat ovat erimielisiä siitä, mikä tekee pelaajasta hyvän, huomauttavat yläkoulu- ja lukioikäisten kanadalaispelaajien lahjakkuuden määrittelemistä tarkastelleet kanadalaistutkijat vuonna 2014 julkaistussa tutkimuksessaan.
aikuisiällä vaadittavat taidot ja ominaisuudet nousevat esille vasta myöhäisessä vaiheessa yksilön kehitystä.
Tämä johtuu siitä, että aikuisiällä vaadittavat taidot ja ominaisuudet nousevat esille vasta myöhäisessä vaiheessa yksilön kehitystä. Moni ominaisuus, joka erottaa aikuisiän huippusuoriutujat muista, saattaa ilmetä vasta murrosiän loppuvaiheilla, huomauttavat kanadalaiset ja saksalaiset tutkijat vuonna 2018 julkaistussa koostetutkimuksessaan.
Tutkimustulokset asettavat liiton projektin kyseenalaiseen valoon, sillä sen päämääränä olevaa aikuisiän menestystä on hankala arvioida juniori-iän otteiden perusteella. Moni alle 16-vuotiaiden sarjoissa pelannut toki jatkaa pelejä alle 18-vuotiaiden sarjoissa ja moni myös siirtyy ikäkausimaajoukkueesta toiseen, vaikka kilpailu kovenee vuosi vuodelta.
– Kaiken kaikkiaan, tulosten mukaan suurin osa nuorista huippu-urheilijoista valittiin juniori[maa]joukkueisiin, huomauttavat portugalilais- ja kanadalaistutkijat vuonna 2014 julkaistussa tutkimuksessaan.
Hämmästyttävintä lienee kuitenkin se, että aikuisiällä menestyjistä suurin osa ei menestynyt hyvin nuorella iällä.
– Kuitenkin vain noin kolmannes näistä varhaisen vaiheen valioyksilöistä oli edelleen huippu-urheilija aikuisten tasolla, lisäävät jalkapalloa, lentopalloa, uintia ja judoa tarkastelleet portugalilais- ja kanadalaistutkijat.
– Lisäksi tulokset viittaavat siihen, että aikuisiällä maajoukkueeseen valittujen nuorena maajoukkueiden ulkopuolelle jääneiden määrä on suurempi kuin nuorena maajoukkueita edustaneiden määrä, huomauttavat tutkijat.
Toisin sanoen, vaikka monesta huippulupauksena pidetystä urheilijasta tulee huippu-urheilija, ei siitä ole tutkimusten mukaan takeita. Pikemmin päinvastoin, suurin osa kehittyy huippu-urheilijoiksi vasta aikuisiällä.
– Nämä havainnot korostavat nuorella iällä menestymiseen pohjautuvan tulevaisuuden menestymisen ennustamisen hankaluutta, summaavat samaiset tutkijat.
Yksi syy epäonnistumiselle saattaa siis löytyä liiton pelaajapolusta. Rekrytoiduille pelaajille myydään liiton luomia mielikuvia tähteydestä ja peleistä maajoukkueessa, vaikka tutkimusten mukaan on epätodennäköistä, että unelmista tulee totta.
Pelaajilta odotetaan liiton tavoittelemia asioita, jotka eivät välttämättä vastaa nuorten pelaajien omia haluja, kuten käy ilmi vaikkapa maajoukkueen pitkäaikaisen päävalmentajan tavasta päättää jopa aikuisikäisten pelaajiensa seurapeleistä.
vajaa puolet liiton juniorimyllyssä vuosien 2010 ja 2022 välillä olleista naispelaajista on lopettanut jääkiekon pelaamisen kilpasarjoissa viimeistään aikuisiällä.
– Pasilta (Mustonen) taisi tulla kolmen joukkueen lista, mistä sain valita oman suosikkini, totesi Kiekko-Espoota kaudella 2021–22 edustanut Laitinen suunnitelmistaan pelata yliopistojoukkueessa Yhdysvalloissa kaudella 2022–23 (Suomen olympiakomitea, 26.10.2021).
Vaarana on siis se, että pelaajat päätyvät elämään toisten elämää, toisten tavalla, ja unelmoimaan toisten unelmista, kuten Kuortaneella kaksi kautta pelannut ja kauden 2019–20 päätteeksi kiekkoilun lopettanut Minni Lehtopelto kuvaili asiaa aikuisiällä.
Tutkijoiden näkemykset vastaavat hokkarinsa verrattain nuorella aikuisiällä laittaneen entisen U18-joukkuepelaajan kokemuksia.
– Lahjakkaita urheilijoita tunnistaessa ja valittaessa tulee ottaa huomioon, että urheilijat kehittyvät eri tahtia, omien henkilökohtaisten rytmiensä ja kaariensa mukaan, josta voidaan päätellä, että huiput nousevat lopulta esiin aikuisiällä, mikäli mahdollisuuksia on tarjolla heille, totevat portugalilaiset ja kanadalaiset tutkijat.
Niinpä liiton strategian ongelmana ei ole se, että pelaajakehitykseen ohjataan resursseja, vaan se, että hyvin nuorten pelaajien kehitykseen keskitetään resursseja, vaikka heidän kehittymisestään huippu-urheilijoiksi ei ole mitään takeita.
Kun asiaa tarkastelee rakentavan kriittisesti, liiton kannattaisi hajauttaa resurssinsa niiden keskittämisen sijaan. Tutkimustiedon valossa huippu-urheilijoiksi noustaan aikuisiässä, joten resurssit kannattaisi kohdentaa juniori-ikäisten pelaajien sijaan aikuisiän saavuttaiden pelaajien tulevaisuuteen jääkiekon parissa.
Tilastojen valossa aivan liian moni nuori pelaaja lopettaa juuri aikuisiän saavutettuaan, kuten pelkästään Kuortaneen joukkuetta koskevasta datasta voidaan päätellä. Samalla valuu toista vuosikymmentä vuotta työtä hukkaan.
Miksi pelaaja harjoittelisi vuosia voidakseen laittaa hokkarit naulaan täytettyään 18 vuotta? Miksi valmentaja käyttäisi aikaansa heihin, jos kaikki vaiva onkin lopulta turhaa?