Mielipide

Sisäinen kasvu on materiaaliltaan heikentyneen HIFK:n ainoa mahdollisuus menestykseen

LIIGA / Kolumni
Viikon päästä starttaavaan liigakauteen 2024−25 lähdetään Helsingissä viime kauden jättipettymys hyvässä muistissa ja luottaen nuorten pelaajien kehittymiseen ja esiin nousuun.

Vaikka Liigakausi 2024–25 kolkuttelee jo ovella, Helsingissä puidaan edelleen viime kauden pettymystä. Kauteen 2023–24 HIFK lähti kovin panostuksin nimivahvalla joukkueella ja vain mestaruus mielessään.

Vuoristoratamainen kausi päättyi kuitenkin jättipettymykseen puolivälierissä Lahden Pelicansia vastaan lukemin 4–3. Olkoonkin, että joukkue nousi vielä taistelemaan välieräpaikasta, oltuaan ottelusarjassa jo 0–3-tappioasemassa. Tämä jo sinällään huima nousu taistoon mukaan ei toki lohduta kaupungissa, jossa edellisestä mestaruudesta tulee ensi keväänä jo 14 vuotta.

Mahalaskuun päättyneen kauden myötä HIFK:ssa tehtiin henkilöstömuutoksia, kun urheilujohtaja Tobias Salmelainen sekä toimitusjohtaja Markus Lindström jättivät seuran. Toukokuussa HIFK ilmoitti, että uusina urheilujohtajan paikalle on palkattu Janne Pesonen ja toimitusjohtajaksi Alexander Sneen.

Helsingin kesässä on moneen kertaan pohdittu joukkueen tilaa ja sitä, missä ovat hankinnat tulevalle kaudelle? Lähtijöiden lista on pitkä ja sitä katsellessa tulee väkisinkin mieleen kysymys: miten lähteneet pelimiehet korvataan? Hyökkääjät Julius Nättinen, Eetu Koivistoinen, NHL-sopimuksen saanut Juha Jääskä sekä HIFK:n monivuotinen luottopuolustaja Johan Motin vaihtoivat kaikki maisemaa. Edellä mainittujen lisäksi joukkueesta poistui pitkään Helsingissä viihtynyt Teemu Tallberg. 

Uusina hankintoina kesän aikana joukkueeseen ovat saapuneet hyökkääjät Juhani Jasu, Petr Kodýtek ja puolustaja Ronald Knot. Viimeisimpänä remmiin liittyi yksi hyökkääjä lisää, kun Panu Mieho palasi Helsinkiin kaksivuotisella sopimuksella Ruotsista. Edellä mainittujen lisäksi HIFK teki aiemmin kesällä tukun sopimuksia useamman nuoren pelaajan kanssa.

Suurimpia huolenaiheita kannattajakunnassa on aiheuttanut maalivahtitilanne. Upeasti viime kaudella HIFK:n maalilla torjunut Niko Hovinen päätti hienon uransa ja tällä hetkellä HIFK:n maalivahtitrion muodostavat 23-vuotias Roope Taponen, joulukuussa 19 vuotta täyttävä Eemil Vinni sekä 20-vuotias Rastislav Eliáš. Ja jos on uskominen urheilutoimenjohtaja Janne Pesosta, tilanne maalivahtien suhteen tulee tällaisena myös pysymään.

Varsinkin Taposen kohdalla mieleen herää paljon kysymyksiä. Hän on saanut HIFK:n maalinsuulla jo moneen otteeseen näyttää osaamisensa ja ainakaan vielä odotukset eivät ole kannattajakunnassa täysin täyttyneet. Viimeistään nyt alkavalla kaudella Taposen on aika näyttää, että hän on luottamuksen arvoinen, kun hän todennäköisesti joukkueen ykkösmaalivahtina kauteen lähtee. Vinnillä ja Eliaksella, kummallakin, on näin ollen hyvä mahdollisuus kehittyä rauhassa kohti huippua.

Maalivahtitilannettakin mielenkiintoisempaa on valmentajarintamalla. Ville Peltosella alkaa jo neljäs kausi HIFK:n peräsimessä, eikä edelliseltä kolmelta kaudelta ole oikeastaan yhtään kunnollista näyttöä, sijoitusten ollessa panostuksiin nähden surkeita.

Viime lokakuussa HIFK teki Peltosen kanssa kahden vuoden jatkosopimuksen, ja jo heti tulevan kauden alussa ollaan tämän jatkon kannalta kriittisessä tilanteessa. Huono startti kaudelle, niin jatkon sorvaaminen näyttää vähintäänkin kyseenalaiselta. Vastaavasti hyvä startti tuo hieman lisää hengitystilaa myös vaihtopenkin taakse.

Ihan täysin uusiksi HIFK:n joukkue ei sentään mene. Edellisen kauden joukkueesta jatkavat hyökkääjät Kristian Vesalainen, Joonas Rask, Jori Lehterä, Iiro Pakarinen, Ilari Melart sekä Vincent Marleau, jonka option IFK kesän aikana käytti. Lisäksi puolustajista jatkavia pelaajia ovat Petteri Lindbohm ja viime kaudella HIFK fanien sydämiin itsensä pelannut Luke Martin.

HIFK:n rungon pitäisi siis olla ainakin paperilla hyvällä mallilla. Näyttää siltä, että uuteen kauteen lähdetään tällä miehityksellä ja hankintoja tehdään, jos tilanne niin vaatii.

Helsingissä alkavan kauden voisi tiivistää seuraavalla tavalla: riskejä on otettu ja sisäiseen kasvuun luotetaan. Kauden edetessä nähdään, kannattiko riskinotto.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös