Pelaajakartta: Säästökuuri näkyy viime kaudella tuhlailleen HIFK:n joukkueessa

LIIGA / Artikkeli
Petteri Lindbohm ja Kristian Vesalainen ovat HIFK:n runkopelaajia tulevallakin kaudella.
Kuva © Ville Tohka
HIFK ei ole pystynyt kokoamaan viime kauden veroista tähtisikermää. Lähteneet pelaajat on korvattu maltillisin vahvistuksin.

HIFK:n urheilujohtajan paikalta keväällä väistynyt Tobias Salmelainen kokosi viimeiseksi jääneellä kaudellaan aikakautensa nimekkäimmän ja kalleimman joukkueen. Penkin alle menneestä kaudesta jäi kuitenkin käteen vain ailahteleva runkosarja, putoaminen puolivälierissä ja mittavat taloudelliset tappiot.

Palkkabudjetin otaksutaan pienentyneen tälle kaudelle, mutta uusi urheilujohtaja Janne Pesonen on kiertänyt kysymykset aiheesta väittämällä, ettei tiedä viime kauden lukuja.

Kun nimilistaa vertaa vuoden takaiseen, on säästökuuriin helppo uskoa. Viime kauden hyökkäyskalustosta esimerkiksi Juha Jääskä, Eetu Koivistoinen ja Julius Nättinen lähtivät maailmalle. Uusista hankinnoista ainoastaan Ilveksessä viime kaudella 20 maalia iskenyt keskushyökkääjä Petr Kodýtek on lähtökohtaisesti kärkiketjujen pelaaja, vaikka Daniel Mäkiahoa onkin soviteltu kakkosketjun laitaan harjoitusotteluissa. Alempien ketjujen senttereiksi hankittiin paluumuuttaja Panu Mieho ja kokenut Juhani Jasu.

Pelaajakartta HIFK:n pelaajakartta

VLH

Kristian Vesalainen
Daniel Mäkiaho
Leo Komarov
Jesse Seppälä
Aatu Karjalainen

KH

Jori Lehterä
Petr Kodýtek
Panu Mieho
Juhani Jasu
Santeri Hartikainen

OLH

Iiro Pakarinen
Vincent Marleau
Joonas Rask
Micke-Max Åsten
Valtteri Piironen

P

Luke Martin
Tony Sund
Ronald Knot
Petteri Lindbohm
Ilari Melart
Aron Kiviharju
Oskari Manninen
Einari Luhanka

MV

Roope Taponen
Eemil Vinni

Valmentaja

Ville Peltonen

Jori Lehterä on edelleen sarjan nimekkäimpiä pelaajia ja pystyy etenkin hyökkäyspäässä parhaimmillaan määrittämään koko pelin tahdin mieleisekseen. Lehterän lisäksi myös Kristian Vesalainen ja Iiro Pakarinen uusivat viimevuotiset paikkansa pelaajakartan kärjessä, mutta materiaali heidän takanaan on aiempaa kapeampi.

Viime vuodenvaihteessa hankittu Vincent Marleau ottaa viimekautista suuremman roolin kärkiketjuissa. HIFK:ssa toivotaan myös vuosi sitten hankitulle Leo Komaroville ehjempää kautta ja sen myötä tason nousua. Kokoonpanossa on aiempaa vähemmän paikkansa Liigassa vakiinnuttaneita pelaajia, joten esimerkiksi viime kaudella lainalla Mestiksen Kiekko-Vantaassa tehokkaasti esiintynyt Santeri Hartikainen pääsee yrittämään vakiokokoonpanoon murtautumista.

Oma lukunsa kokoonpanon syvyydestä puhuttaessa ovat loukkaantumiset. Nykyisellään hyökkäyskalusto ei kestä montaa loukkaantumista, viime kausien tapaisista sairastuvan ruuhkautumisista puhumattakaan.

Puolustus pitää, jos pysyy terveenä

Tšekin maajoukkueessakin esiintynyt Ronald Knot on ainoa uusi hankinta puolustuksessa. Viime kauden puolustajien pistepörssin kakkonen Luke Martin on pakiston ykkösnimi etenkin hyökkäyssuuntaan. Ulkomaalaiskaksikko muodostaa puolustuksen rungon yhdessä kokeneiden kotimaisten Ilari Melartin, Petteri Lindbohmin ja Tony Sundin kanssa.

18-vuotiaan Aron Kiviharjun viime kausi meni loukkaantumisen takia pieleen ja samalla vielä vuosi sitten korkeaksi spekuloitu NHL-varausnumero romahti. Kiviharju esiintyi varaustilaisuudessa itsevarmasti onnitellessaan Minnesota Wildia itsensä varaamisesta. Samaa itseluottamusta HIFK:ssa odotellaan myös tulevan Liiga-kauden aikana.

HIFK:n viime kauden päättäneessä seitsemännessä puolivälierässä pelanneista kuudesta puolustajasta peräti neljä on vaihtanut maisemaa. Yhdelläkään lähtijöistä ei tämän kauden joukkueessa silti olisi varmaa paikkaa pelaavassa sekstetissä, eikä olisi ollut viime keväänäkään ilman Sundin, Melartin, Kiviharjun ja Oskari Mannisen samanaikaisia loukkaantumisia.

Puolustus vaikuttaa kauteen lähdettäessä paperilla HIFK:n vahvimmalta osa-alueelta. Etenkin jos loukkaantumisilta satutaan tällä kertaa välttymään.

Roope Taponen nauttii edelleen luottamusta HIFK-maalilla.

Maalivahdeille mahdollisuuksia

Toissa kaudella läpimurtonsa tehnyt maalivahti Roope Taponen ei viime kaudella yltänyt aivan samalle tasolle ja viimeisissä pudotuspeleissä tolppien välissä seisoi kokenut Niko Hovinen. HIFK:ssa luotetaan kuitenkin edelleen Taposeen, sillä uransa lopettaneelle Hoviselle ei hankittu korvaajaa ulkopuolelta.

Kakkosmaalivahtina kauteen lähtee viime kaudella Mestiksessä Joensuun Kiekko-Pojissa lainalla ollut Eemil Vinni. Vasta 18-vuotiasta Vinniä pidetään yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista maalivahdeista maailmassa, mutta Liiga-kokemusta nuorukaiselle on kertynyt vain reilun kolmen vartin verran. Nuorukainen ei loukkaantumisen takia päässyt hankkimaan lisäkokemusta Liiga-joukkueen peleistä harjoituskaudellakaan.

Molemmat maalivahdit kantavat siis toistaiseksi suurinta vastuuta urallaan. Aika näyttää onko heistä siihen, ja meneekö HIFK tällä kaksikolla koko kauden.

HIFK ei siis lähde kauteen yhtä nimekkäällä joukkueella kuin viime syksynä. Aiempaa säästeliäämmästä budjetista huolimatta lienee selvää, ettei joukkue säily samanlaisena läpi kauden ja vahvistuksia tavoitellaan tarpeen mukaan.

Sarjajärjestelmän muutoksen takia sijoitus kärkinelikossa olisi entistäkin tärkeämpi. HIFK on edellisen kahdeksan kauden aikana sijoittunut runkosarjassa neljän parhaan joukkoon vain kerran, ja viime vuonna päävalmentaja Ville Peltonen johti huomattavasti nimekkäämmän version HIFK:sta runkosarjan sijalle kuusi.

Nykyiselläkin nimilistalla voi sijoittua neljän joukkoon, mutta Peltosen täytyy saada joukkue pelaamaan pelaajamateriaalin edellyttämällä tasolla ilman suurempia ailahteluja. Tästä oltiin viime kaudella kaukana ja nyt kohtalona voi olla pudotuspelien aloittaminen uusitulta ensimmäiseltä kierrokselta.

Paras laukoja: Kristian Vesalainen
Nopein luistelija: Joonas Rask
Kovin taklaaja: Ilari Melart
Henkinen johtaja: Ilari Melart
Flopin ainekset: Ville Peltonen
Tärkein pelaaja: Jori Lehterä

» Lähetä palautetta toimitukselle