Topit
1) Pekka Rinne, Nashville Predators
Kempeleen Iron Man on jatkanut siitä mihin viime kaudella jäi. Lyhyt sairaslomakaan ei Rinteen tahtia hidastanut.
Pelejä on kertynyt 27 kappaletta ja niistä 14 ovat olleet voittoja. Rinne komeilee viidentenä 92,5 % torjuntaprosentillaan sekä kärjessä 2,15 päästettyjen maalien keskiarvollaan.
Nollapelejäkin on mahtunut mukaan kaksi kappaletta.
36-vuotias Rinne ei näytä hidastumisen merkkejä vaan kehittää itseään jatkuvalla tahdilla. Predatorsissa kärppäkasvatti jatkaa vielä ainakin seuraavat kaksi vuotta.
2) Jaroslav Halak, Boston Bruins
Viidennessä NHL-seurassa pelaava slovakialainen Halak on pelannut huikeaa kautta syrjäyttäen Tuukka Raskin ainakin tilastollisesti kakkosmaalivahdiksi.
Kaksi viimeistä kautta New York Islandersin riveissä meni tätä kautta merkittävästi heikommin. Bruinsissa Halak on löytänyt jälleen tekemisen meiningin.
33-vuotias slovakki on päässyt aloittamaan 21 kertaa, joista 12 ottelua on päättynyt voittoon. Bratislavan kasvatti on 92,8 torjuntaprosentillaan liigan kärjessä ja päästettyjen maalien keskiarvossa kolmantena 2,28 arvolla. Nollapelejä on kertynyt kolme.
Gibson on suurin vaikuttaja Ducksin mahdollisiin pudotuspeleihin.
3) David Rittich, Calgary Flames
Toinen tšekkiläinen maalivahti Flamesissä sitten Roman Turekin on pelannut hyvää kautta ottaen samalla ykkösmaalivahdin tontin itselleen.
Rittichin otteet ovat olleet yksi syy, miksi Flames komeilee Läntisen konfressin toisella sijalla. Kookas maalivahti on päässyt aloittamaan 18 kertaa torjuen kiekkoja 92,6 prosentin tarkkuudella. Päästettyjä maaleja per ottelu Rittich on päästänyt taakseen keskiarvolla 2,22. Mukaan on myös mahtunut yksi nollapeli.
Mike Smith on jäänyt kakkoseksi 88,8 torjuntaprosentilla, päästettyjen maalien keskiarvon ollessa tasan kolme.
4) John Gibson, Anaheim Ducks
Gibson on suurin vaikuttaja Ducksin mahdollisiin pudotuspeleihin. 25-vuotias yhdysvaltalaismaalivahti on aloittanut otteluita liigassa toiseksi eniten.
Voittoja on tullut 15 kappaletta 92,5 torjuntaprosentilla, päästettyjen maalien keskiarvo on 2,61 ottelua kohden, mikä kertoo Ducksin hieman vaikeammasta kaudesta.
5) Mikko Koskinen, Edmonton Oilers
Harjoitusotteluissa moni Edmontonissa huolestui kolmimetrisen Koskisen otteista, mutta turhaan. Uuden päävalmentajan myötä Koskinen valtasi aloittavan maalivahdin pestin itselleen.
Koskinen on pelaamissaan 18 ottelussa pysäyttänyt kiekot 91,8 prosentin varmuudella ja kirjannut joukkueelleen 11 voittoa.
Vantaalainen pelasi NHL:ssä viimeksi neljä ottelua kaudella 2010-11, mutta on nyt tullut jäädäkseen taalaliigaan.
Flopit
1) Matt Murray, Pittsburgh Penguins
Viimeistään tässä vaiheessa monilla Penguins-faneilla on ikävä seuran entistä ykkösmaalivahtia, Marc-Andre Fleuryä. Murray on pelannut viimeisimmät kaksi kautta erittäin ailahdellen. Kaksi Stanley Cup -sormusta omistava kanadalainen tuskin on seurasta kuitenkaan lähdössä minnekään.
Murray on pysäyttänyt kiekot 90,6 prosentin tarkkuudella ja kiekkoja maaliviivan ylitse on mennyt keskiarvolla 3,14 ottelua kohden. Viimeisistä viidestä pelistä Murray on voittanut kaikki, ja muutkin tilastot ovat näyttäneet hyvältä eli selvää petrausta on havaittavissa.
Murrayn haparoidessa ja ollessa loukkaantuneena AHL-konkari Casey DeSmith otti ykkkösvahdin roolin itselleen. DeSmith on aloittanut 20 ottelua voittaen niistä 11 92,6 torjuntaprosentilla, päästäen ottelua kohden keskiarvoltaan 2,42 maalia.
Tällä kaudella Schneider ei ole saavuttanut yhtään voittoa eikä yhtään runkosarjavoittoa koko kalenterivuonna.
2) Jake Allen, St. Louis Blues
28-vuotias Allen ei ole auttanut Bluesia voittamaan. Kanadalainen on edustanut Bluesin organisaatiota jo vuodesta 2010 lähtien, mutta kaksi viimeisintä kautta on mennyt tilastollisesti huonommin, eikä seuralla ole oikein muutakaan vaihtoehtoa maalin edustalle heittää.
25-vuotias Jordan Binnington on käynyt torjumassa kiekkoja 69 minuutin ajan huonolla menestyksellä.
3) Cory Schneider, New Jersey Devils
Vielä muutama kausi sitten yhdysvaltalaistorjuja pelasi ilmiömäisesti Devilsin maalilla. VIimeiset pari kautta alamäessä on ollut kovaa kyytiä.
Tällä kaudella Schneider ei ole saavuttanut yhtään voittoa eikä yhtään runkosarjavoittoa koko kalenterivuonna.
Devilsin entisen ykkösvahdin tilastot eivät juuri hymyilytä. Seitsemän aloitettua ottelua, ei voittoja, 85,2 torjuntaprosentti, 4,66 päästettyjen maalien keskiarvo.
4) Martin Jones, San Jose Sharks
28-vuotiaalla Jonesilla on meneillään ailahteleva kausi. Välillä saattaa tulla 40 torjunnan iltoja, joissa taakse eksyy vain yksi kiekko. Sitä on seurannut muutama ottelu, kun mikään kiekko ei tartu.
Moni odotti Sharksista tulevan kauden dominoijaa, kun Erik Karlsson liittyi seuraan. Maalivahtipelin on parannuttava merkittävästi, jos näistä haaveista joukkue haluaa pitää kiinni.
Jones on aloittanut maalilla 29 kertaa, 89,9 torjuntaprosentilla ja korkealla 2,87 päästettyjen maalien keskiarvolla.
5) Corey Crawford, Chicago Blackhawks
Kokenut Crawford pelasi viime kaudella huikeaa kautta, mutta vakavan loukkaantumisen myötä kauden pelit loppuivat aikasin. Uran jatko tuntui olevan myös vaakalaudalla.
Kokenut Montreal-lähtöinen torjuja kuitenkin kuntoutui juuri kauden aloituksen kynnyksellä. Blackhawksilla on ollut vaikea kausi, mikä näkyy myös Crawfordin tilastoissa. 23 aloitetusta ottelusta voittoon on päättynyt vain kuusi ottelua.