Varakapteeniksi valittu Mikko Kousa myöntää tuntevansa paineita SaiPassa − "Puheet pienemmiksi, ja ruvetaan voittamaan Lappeenrantaa takaisin meille"

LIIGA / Haastattelu
Mikko Kousa on Lahden Pelicansin kasvatti.
SaiPan puolustukseen hankitun Mikko Kousan mukaan lappeenrantalaisryhmä on luistelukunnossa, kun kiekko tippuu jäähän syyskuussa. Alkavalla kaudella keltamustien tavoitteet ovat jossain aivan muualla kuin liigakarsinnoissa. Kokenut lahtelaiskasvatti valittiin joukkueen varakapteeniksi.

SaiPan tulevan kauden kokeneeseen kaartiin kuuluva Mikko Kousa on hyvällä tuulella kesken kovan harjoittelujakson. Runkosarjan alkuun on pari viikkoa aikaa, ja myös uusi kotikaupunki on kohdellut hyvin.

− Lappeenranta on leppoinen ja pieni itäsuomalainen kaupunki. En minä hirveästi ehdi jääkiekon ohella muuta puuhailla. Olen toki asunut myös isoissa kaupungeissa uran aikana, ja sama juttu se on ollut sielläkin, Kousa sanoo.

 Kisapuiston vanha jäähalli on tullut aiemmin tutuksi vastustajan riveissä. Uusi kotiluola ei iäkkyydestään ja kunnostaan huolimatta ole säikäyttänyt kokenutta puolustajaa.

− En voi valittaa, että sieltä puuttuisi jotain. Keski-Euroopassa on tullut huonompiakin halleja vastaan, Kousa naurahtaa.

Luisteluvoimaisuus identiteettinä

Kiekkolegenda Raimo Helmisen alaisuudessa SaiPan odotetaan nostavan pelillistä tasoaan viime kausien alakulosta. Kousa kertoo, että kova harjoittelu on tuntunut hyvältä. Kehityskohteita kuitenkin riittää vielä paljon noin kaksi viikkoa ennen kauden alkua.

− Vaikea uskoa, että kellään muullakaan olisi tässä vaiheessa paletti vielä kasassa, Kousa huomauttaa.

− Luistelukunnossa ollaan ainakin, sen voin sanoa, hän lisää.

Kousa muistuttaa, että vaikka tällä hetkellä tuntuukin hyvältä, niin todellisen kunnon näkee tosipelien alkaessa. Toisaalta huolellinen valmistautuminen auttaa pitkän kauden edetessä.

− Mieluummin minä harjoittelen nyt kovaa, kuin että ryhtyisin kauden aikana kirimään. Näin on helpompi, puolustaja hymähtää.

Vahva luistelu ja työnteko tulee olemaan Kousan mukaan iso osa SaiPan identiteettiä alkavalla kaudella. Muut seurat nojaavat toki samoihin asioihin, mutta 36-vuotias lahtelaiskasvatti painottaa sitä,  miten kovasti töitä pitää tehdä enemmän kuin muut.

− Kaikki ovat nähneet, miten rajua meininki on ollut täällä viime vuodet. Taistelu tulee olemaan keskiössä, Kousa kertoo.

Varakapteeni tuntee paineita

Pukukopin arvostuksesta Kousan kokemusta kohtaan kertoo se, että hänet valittiin SaiPan kapteenistoon. Puolustaja sanoo, että on kunnia olla keltamustien varakapteeni. Hän tiedostaa myös sen, että varakapteenina täytyy ottaa vastuuta esimerkiksi juuri taistelutahdon näyttämisessä.

− Meillä on iso savotta edessä, ja nyt täytyy ruveta tapahtumaan. Puheet pienemmiksi ja ruvetaan voittamaan Lappeenrantaa takaisin meille. Meidän pelaajien tehtävä on saada yleisö takaisin niin, että pelaamme itsemme takaisin lappeenrantalaisten sydämiin, Kousa vakuuttaa.

Tuore varakapteeni myöntää, että asetelma SaiPassa luo jonkin verran paineita. Hän kuitenkin muistuttaa siitä, että ammattiurheilijana täytyy kestää paineita.

− Se on myös välittämistä. Meidän kapteenien täytyy terävöittää koppiin, että se on pelaajiston vastuu näyttää kannattajille, että taistelemme oikeasti.

Liigakarsintojen paluu sarjaohjelmaan sen sijaan ei hetkauta Kousaa. SaiPan tavoitteet ovat alkavalla kaudella aivan muualla.

− Kyllä me lähdetään oikeasti taistelemaan jostain muusta kuin liigakarsinnoista, Kousa sanoo painokkaasti.

Yksinkertainen resepti menestykseen

Harjoituskaudella SaiPa on keskittynyt perusasioiden kuntoon laittamiseen. Tarkemmat tavoitteet kaudelle asetetaan noin viikko ennen kauden alkua. Joukkueen pelityyli tulee olemaan tunnistettava.

− Me tullaan paineistamaan joka puolella, ja välillä mennään vähän ylikovaakin. Emme mieti altavastaajan roolia sen enempää, emmekä alistu siihen. Siihen olemme nyt keskittyneet, ja ehdimme varmaan kyllä kauden aikana trapissäkin olemaan, Kousa naurahtaa.

Menestyksen avaimena ei ole mikään yksittäinen pelillinen asia, vaan Kousan mukaan hyvin yksinkertaisella reseptillä tullaan voittamaan pelejä.

− Meidän täytyy olla yhtenäinen orkesteri, hän päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle