Mielipide

TPS uhmasi mustavalkoisia numeroita ja pumppasi renkaat täyteen toivoa

LIIGA / Kolumni

Miltei päivälleen vuotta ennen Liiga-kauden 2024–25 alkua TPS tiedotti tehneensä edeltävällä tilikaudella mykistävät 2,9 miljoonan euron tappiot. Tunnelma seurayhteisössä oli jo valmiiksi rakoillut 100-vuotisjuhlakauden heikon urheilullisen menestyksen jälkeen, mutta talousasioita koskenutta tiedotetta lukiessa moni mustavalkoisten kannattaja vaipui todelliseen epäuskoon.

– Olemme käynnistäneet tehostamisohjelman, jonka tavoitteena on sopeuttaa organisaatio ja kustannukset vastaamaan tuloja seuraavan kahden kauden aikana.

– Pääomistajien taloudellinen tuki riittää vielä suunnitellun tehostamisohjelman läpiviemiseen, minkä jälkeen seuran tulee toimia omavaraisesti.

Seuran toimitusjohtaja Aki Holman ja hallituksen puheenjohtaja Kai Koskisen sitaatit tiedotteesta viestivät siitä, että historiallisen seuran tulevaisuus on valunut heikoille jäille. Seuran pääomistajat, Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja, olisivat sulkemassa rahahanansa kauden 2024–25 päätteeksi. Moni uskoi jopa seuran tulevaisuuden olevan riippuvainen pudotuspeleihin selviytymisestä, ja Palloseuran ollessa sarjakärjessä kahden pelatun viikon jälkeen moni näki jo valon tunnelin päässä.

Kausi ei kuitenkaan jatkunut yhtä lennokkaasti, sillä kalenterivuoden lopun aikana Palloseura kynti kotonaan miltei kaksi kuukautta ilman varsinaisen peliajan voittoa, valahti sarjataulukossa pohjakerrokseen ja päätti kalenterivuoden ulkona pudotuspelisijoituksilta. Kausi eteni helmikuuhun, jonka aikana seura tiedotti jälleen, tällä kertaa luoden katsauksen tehostamisohjelmaansa.

Tiedossa olisi jälleen noin 2,4 miljoonan euron tappiot, ja yhdeksästä päättyvästä pelaajasopimuksesta olisi mahdollista korvata taloudellisesti vain neljä kappaletta. Tiedotteen antamishetkellä seura oli edelleen runkosarjassa 11. sijalla, ulkona pudotuspeleistä, mutta viimeisillä kierroksilla pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle yltäminen loi toivoa niin pelillisesti kuin taloudellisesti.

TPS selätti rakkaan vihollisen pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, kun Lukko taipui kolmessa ottelussa. Puolivälierissä vastaan luisteli Tappara, ja sarjasta ennakoitiin kylmäävän tylyä turkulaisryhmälle. Sisukas ryhmä imi kuitenkin energiaa kahdesti miltei loppuunmyydystä Turkuhallista, ja taisteli pudotuspelisarjan kuudenteen otteluun asti taipuen jatkoerässä kirvesrinnoille.

Kulunut kausi oli ollut seurayhteisölle vuoristoratamainen, mutta Turkuhallin käytävillä oli maaliskuussa aistittavissa kevätilman lisäksi myös jotain, mikä oli loistanut poissaolollaan jo yli puolitoista vuotta – uskoa tulevaisuuteen.

Taloudellisesti puolivälieräottelut olivat menestys, sillä kuluvan vuoden elokuussa seura tiedotti vain kahden miljoonan euron tappioista. Vaikka lukema oli edelleen itsessään karu, pudotuspelivisiitti kaunisteli karua tilannetta merkittävästi. Budjetista säästynyt vajaa puoli miljoonaa näkyy tulevalla kaudella myös jäällä, sillä TPS on tuonut viisi uutta hankintaa kokoonpanoonsa, jonka lisäksi se solmi Lukas Wernblomin ja Max Lindrothin kaltaisten avainpelaajien kanssa pelillisesti korvaamattomia jatkosopimuksia.

Ykkössentteri Viljami Marjala solmi jatkosopimuksen jo alkuvuodesta eikä siirtynyt Pohjois-Amerikan kirkkaisiin valoihin. Kokoonpanoon on tuotu Carter Savoien kaltaisia kovia hakuja Pohjois-Amerikasta, ja myös maalivahtiosastolla tehty päivitys Filip Lindbergistä Adam Werneriin on merkki taloudellisesta venymiskyvystä.

Hankinnoista ja jatkosopimuksista huolimatta Palloseuran täytyy silti tukeutua omaan junioriputkeen leventääkseen materiaaliaan. Kasper Pikkarainen ja Emil Hemming lähtivät Pohjois-Amerikkaan, mutta mustavalkonutun pukee ensi kaudella ylleen Turun jaloimman kiekkosuvun tuorein lupaus, Aatos Koivu.

TPS taisteli viime keväänä sekä pudotuspelipaikasta, että taloudellisen kurssinsa korjaamisesta. Viime tilikauden luvut ovat yhä synkkiä ja seura tavoittelee yhä alkaneella tilikaudella nollatulosta, mutta siitäkin huolimatta seura uhmasi aiemmin tiedotettuja numeroita ja pelaajabudjettia kasaten Turkuun kipailukykyisen joukkue.

Seura, joka on kulkenut kahden peräkkäisen finaalikäynnin jälkeen hurjan kujanjuoksun vain kahdessa vuodessa voi laskea edes hetkeksi huolensa sivuun ja rakentaa uutta tulevaisuutta kevään pudotuspelivisiitin päälle.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös