Veljensä kanssa kesällä ristiin siirtynyt Carter Savoie hakee Turusta uutta tuulta NHL-uralleen

LIIGA / Haastattelu
Savoie pelaa ensimmäistä kauttaan Euroopassa.
Kuva © Tiia Mahkonen
Kesällä ilman NHL-sopimusta jäänyt Carter Savoie saapui Turkuun lyhyellä varoitusajalla hakemaan uusia tuulia purjeisiinsa.

TPS menetti viime kaudesta merkittäviä tulosyksikön pelaajia, mutta mustavalkoisten hyökkäysosastolle on tuotu myös mielenkiintoisia vahvistuksia. Yksi Palloseuran avainhankinnoista uuteen kauteen on kanadalainen Carter Savoie, joka saapuu Suomeen NHL-seura Edmonton Oilersin organisaatiosta.

Savoien siirtyminen uudelle mantereelle ja uuteen ympäristöön on ollut nopea, joten laiturin harjoituskauden suoritukset ovat jättäneet kaksijakoisen maun kanadalaisen suuhun.

– Pelissäni on edelleen seikkoja, joita haluan hieman parantaa. Esimerkiksi isolle jäälle sopeutumisessa on ollut jotain haasteita, ja minun pitäisi laukoa huomattavasti enemmän.

– Kokonaisvaltaisesti pelini on ollut kuitenkin ihan hyvää.

Kanadalainen on harjoitukaudella nauttinut viisikkopelin lisäksi myös paljon ylivoimavastuuta. Viime kausina Palloseuraa kovasti vaivanneet ylivoimaongelmat eivät ainakaan tuoreeltaan mukaan saapuneen Savoien mielestä ole enää nähtävissä.

– Ylivoimapeli on pyörinyt mielestäni hyvin. Mielestäni on todella vakuuttavaa, että meillä on kaksi näin hyvää ylivoimayksikköä, jotka voivat tehtailla maaleja joka ilta niin yhden kuin kahdenkin miehen ylivoimalla. Uskon myös, että sama tahti jatkuu kaudella.

Savoie pelaa ensimmäistä kertaa urallaan Euroopassa, joten isompi jää on aiheuttanut takkuisuutta sopeutumisessa, kuten monilla pohjoisamerikkalaisilla. Kanadalainen kuitenkin on pitänyt kokemastaan.

– Oppimisprosessi on ollut mielenkiintoinen, mutta nautin siitä. Täällä joutuu luistelemaan huomattavasti enemmän, mutta se on aika peliä mullistavaa, kun laidoilla on muutama metri lisätilaa. Pidän siitä.

22-vuotias ylistää myös kulissien takana tehtyä työtä ja hän kokee sopeutuneensa välittömästi turkulaisryhmään.

– Olen sopeutunut tänne jo hyvin, ensimmäisestä päivästä saakka. Joukkuekaverini, valmentajat ja huoltajat täällä ovat toivottaneet minut todella lämpimästi tervetulleeksi, joten pidän siitä.

– Pukukopin kemia on ensimmäisestä päivästä asti tuntunut olevan erittäin hyvä, ja myös uudet pelaajat ovat istuutuneet hyvin joukkueeseen. Emme ole olleet yhdessä hirveän kauaa, mutta siihenkin nähden tilanne on hyvä.

Myös Tommi Miettisen johtama valmennustiimi saa Savoielta kiitoksia.

– Olen työskennellyt harjoituskauden aikana paljon valmennuksen kanssa erityisesti sen suhteen, miten liikun isommalla jäällä. He painottavat sitä, että minun täytyy liikkua aktiivisemmin, sillä en ole täysin sopeutunut siihen vielä.

– He ovat olleet minulle iso apu, ja haluan parantaa peliäni heidän avullaan koko ajan.

Siirtymä Eurooppaan oli nopea

Savoie on Edmonton Oilersin neljännen kierroksen varaus syksyn 2020 varaustilaisuudesta. Kanadalainen solmi yliopistokauden 2021–22 päätteeksi kolmen vuoden tulokassopimuksen Oilersin kanssa, ja liittyi välittömästi seuran AHL-miehistö Bakersfield Condorsin riveihin.

109 AHL:n runkosarjapeliä myöhemmin Oilers päätti olla solmimatta jatkosopimusta laiturin kanssa, joka pakotti hänet etsimään uusia vaihtoehtoja.

– Olin rajoitettu vapaa agentti kauden päätteeksi, mutta Oilers ei tehnyt minulle alustavaa tarjousta takarajaan mennessä, joten oikeuteni raukesivat. Agenttini soitti minulle, kun se tapahtui, ja punnitsimme yhdessä vaihtoehtojani. Kun kuulin TPS:n kiinnostuksesta, olin vain muutaman päivän päästä lentämässä Suomeen ja aloin välittömästi valmistautumaan harjoituskauden alkuun.

– Harjoituskauden aikainen alku oli hieman haastava, sillä en ole tottunut siihen Pohjois-Amerikassa, mutta siirtymä sujui loppujen lopuksi suhteellisen kivuttomasti.

TPS oli minun ensimmäinen valintani, joten en juurikaan katsonut muualle.

Aivan sokeasti Savoie ei kuitenkaan Turkuun saapunut. Denverin yliopistossa kausina 2020–22 kanadalaisen kanssa pelannut Antti Tuomisto piti Savoielle palopuheen seurasta, jota hän itse edusti kaudella 2022–23. 

– Puhuin Antin kanssa hieman seurasta ja Liigan tasosta ylipäätään. Näin myös hänet täällä hallilla harjoituskauden aikana, ennen kun hän lähti Pohjois-Amerikkaan.

– Olimme yliopistoaikana huonekavereita, joten oli erittäin kivaa puhua hänen kanssaan TPS:stä ja muusta.

Savoie on nauttinut sopeutumisesta eurooppalaiseen kiekkoon – Turkuhallin sumusta huolimatta.
Kuva © Timo Savela

Veljen kanssa pelaaminen oli lähellä

Savoien pikkuveli, 20-vuotias Matthew Savoie on niittänyt Pohjois-Amerikassa mainetta huippulupauksena. Buffalo Sabres varasi nuoremman veljen kesän 2022 varaustilaisuuden yhdeksännellä vuorolla, mutta NHL-paikkaa Buffalossa ei auennut. Sabres kauppasi nuoremman veljen juurikin Oilersiin kesällä, mutta veljekset eivät harmillisesti osuneet samaan aikaan seuran sopimuspelaajien listaan.

– Emme juurikaan spekuloineet yhdessä pelaamisella, sillä minun oveni Oilersin kanssa sulkeutui hieman ennen hänen vaihtokauppaa.

Savoie kuitenkin antaa täyden tukensa hänen veljelleen, joka pääsee pelaamaan vain noin 25 minuutin päässä kaksikon kotikaupungista, St. Albertista.

– Olen todella innoissaan hänen puolestaan. Mahdollisuus pelata miltei kotikaupungissa ja kotiyleisön edessä on huikea. Olen varma, että hän tulee pärjäämään siellä erittäin hyvin.

Savoie tähtää itsekin takaisin taalajäille, mutta hän tiedostaa matkan vaativan paljon.

– Tavoitteeni on vielä pelata NHL:ssä, kuten varmaankin kaikilla jääkiekkoilijoilla. Siksi uskon, että tämä etappi on tärkeä ja oikea askel palatakseni siihen suuntaan.

– Minulla on hieman tehtävää saadakseni itseni parempaan kuntoon, niin kehonhuollon kuin myös voiman puolesta.

Millaisena pelaajana kuvailisit itseäsi suomalaiselle yleisölle, jolle et välttämättä ole entuudestaan tuttu pelaaja?

– Olen mielestäni hyvä luistelija, ja minulla on erinomainen laukaus. Tykkään yleensä laukoa aktiivisesti, mutta osaan myös luoda maalintekopaikkoja joukkuekavereilleni. Voisi sanoa, että olen melko hyökkäysmielinen pelaaja.

– Ja haluan voittaa jääkiekkopelejä, Savoie päättää itsevarmasti.

» Lähetä palautetta toimitukselle