Kohti tammikuun otteluruuhkaa

LIIGA / Ennakko
Lukon ja TPS:n kohtaamiset ovat olleet tiukkoja vääntöjä.
Kuva © Anna Ahola - anna.ahola@jatkoaika.com
Uusi vuosi ja uudet kujeet? Kaksi alkukauden pettymystä kohtaavat Raumalla, kun TPS saapuu Lukon vieraaksi. Ottelu aloittaa samalla tammikuun hurjan ottelurypään.

Vuoden 2013 ensimmäisellä kierroksella Raumalla vastakkain asettuvat kaksi enemmän ja vähemmän syyskaudella kontannutta joukkuetta.

Lukon syksy päättyi 11. sijaan ja TPS majailee yhtä sijaa alempana. Siinä mielessä jaossa on jälleen tärkeitä pisteitä.

Joukkueet ovat kohdanneet alkukaudesta kahdesti. Vuorokauden sisään pelatuissa kohtaamisissa kotietu oli valttia. TPS vei ensimmäisen pelin Turussa, mutta Raumalle siirryttäessä Lukko onnistui nappaamaan täyden pistepotin.

On mielenkiintoista nähdä, syttyykö joukkueiden välillä sisäisiä taistelupareja. Seurat kohtaavat nimittäin toisensa tammikuun aikana peräti neljä kertaa.

Lukko löytämissä virettään

Kotijoukkue Lukko lähtee alkaneelle vuodella kohtuullisen luottavaisin mielin. Joulun jälkeen napatut kaksi voittoa tulivat todella tärkeään saumaan.

Varsinkin henkisellä puolella kuusi pistettä olivat tärkeitä joukkueelle, joka piti joulutauolla palaverin heikosti menneestä syksystä.

Vaikka peli on raumalaisittain vieläkin ajoittain melko sekavaa, on peliin tullut pääkäskijä Risto Dufvan esille nostamia voittavia suoritteita ja järkeä.

Laiskasti alakerrassa esiintyneen puolustaja Ryan Caldwellin siirtäminen pois pelaavasta kokoonpanosta on nostanut silminnähden puolustuksen ryhtiä viime peleissä. Nuori Jesse Virtanen on kiittänyt vastuusta ja esiintynyt mallikkaasti pelaamissaan otteluissa.

Maalintekovastuu on Lukossa yhä liikaa tanskalaisketjun vastuulla. Mikkel Boedker on kuitenkin tällä hetkellä liigan yksi kuumimpia maalinsylkijöitä. Se on yksinään antanut jo Lukolle ilta toisensa jälkeen avaimet taistella voitosta.

Toinen suuri yksittäinen tekijä voittojen takana on maalinsuulla päällänsä ajoittain seissyt Petri Vehanen. Maailmanmestari on varsinkin viime aikoina ollut hyvässä vireessä, mikä on heijastunut myös joukkueen puolustuspelaamiseen positiivisella tavalla.

Vieraspelaaminen turkulaisten murheena

Jos Lukko on parantanut otteitaan hiljalleen syksystä, myös TPS:n pelissä on ollut viitteitä jo paremmasta. Yhtälailla turkulaisten pelissä tuntuu olevan myös korjattavaa.

Varsinkin vieraspelaaminen on viimeaikoina tuonut ongelmia Juha Pajuojan miehistölle. Ero kotipelaamisen ja reissaamisen välillä on ollut silmiinpistävää.

Vieraskaukalossa joukkueen tekeminen on ajoittain lähinnä selviytymistaistelua. Tiukat pelit ovatkin viime aikoina kääntyneet vastustajan eduksi. Se on seikka, johon valmennuksen pitää keksiä eväät.

Toinen asioita hankaloittava asia on NHL:n tikittävä tilanne. Joukkueessa odotellaankin tilanteen ratkeamista kuin kuuta nousevaa. Tällä hetkellä puolustuksen kiekollinen johtaja Kevin Shattenkirk jää auttamatta yksin.

Puolustuksen heikkous on korostunut Rasmus Ristolaisen ja Kris Russelin poissaolojen myötä. Kiekollisen osaamisen puuttuessa myös joukkueen ylivoima on ollut heikon oloista.

Jos Vehanen on antanut Lukolle mahdollisuuden taistella ilta toisensa jälkeen voitosta, löytyy myös TPS:n alakerrasta raumalainen lukko.

Atte Engren on ollut viime kierroksilla turkulaisten harvoja valonpilkahduksia. Maalivahti on pelannut alkukauden loistavalla tasolla ja varsinkin joulukuu oli vahdille loistava.

Kokoonpanot

Lukko pääsee otteluun lähes parhaalla miehistöllään. Vain Jussi Pesonen on poissa loukkaantumisen takia.

TPS:llä poissa ovat puolustuksessa Ristolainen, Russell, Travis Ehrhardt, Markus Palmroth ja Timo Seppänen. Myös Alec Martinez palasi juuri Pohjois-Amerikkaan. Hyökkäyksestä poissa on yhä Timo Salo.

Seuraa Heitä

Filip Riska #24 |

Keskushyökkääjä

Energinen laituri katkaisi juuri 18 ottelun maalittoman putkensa Espoossa. Jatkuuko tehot myös uuden vuoden puolella?

Mikkel Bødker #89 | Lugano

Laitahyökkääjä

Neljä maalia viimeiseen kahteen otteluun. SM-liigan kovavireisimmästä maalinsylkijästä ei liene epäselvyyksiä.

Hannu Pikkarainen #48 |

Puolustaja

Omassa päässä jopa yllättävän hyvä. Tuki hyökkäyspäähän ollut kuitenkin vaisua. Saako onnistumisia kasvavan vastuun myötä?

Marko Anttila #12 | Kärpät

Laitahyökkääjä

Lempäälän jätillä on allaan vahva joulukuu. Jatkuuko tehoilu myös Raumalla?

Viimeisimmät ottelut, TOP5

Lukko M S P
1.Justin Azevedo 0 1 1
2.Teemu Nurmi 0 1 1
3.Mikkel Bødker 1 0 1
TPS M S P
1.Marko Anttila 3 3 6
2.Ville Vahalahti 2 3 5
3.Hannu Pikkarainen 0 3 3
4.Tapio Laakso 0 2 2
5.Tero Koskiranta 0 2 2

» Lähetä palautetta toimitukselle