Kiekko-Espoon 2024−25 joukkue pelaaja pelaajalta: Espoolaiset konkarit tuovat uskottavuutta

LIIGA / Artikkeli
Maalivahti Petteri Rimpinen on yksi tämän kauden pelaajista, jotka pelasivat joukkueen riveissä myös viime kaudella.
Espoolainen edustuskiekko palaa Liiga-kentille ensimmäistä kertaa sitten kevään 2016, kun Mestiksestä noussut Kiekko-Espoo palaa Liiga-kentille. Samalla nimellä pelattiin viimeksi SM-liigaa kaudella 1997−98. Tässä artikkelissa käydään läpi nousijan joukkue pelaaja pelaajalta.

Liigassa on esiintynyt edellisen kerran uusi joukkue kaudella 2015−16, kun KooKoo nousi pääsarjaan. Tulokasjoukkue Kiekko-Espoon kokoonpano koki kesän aikana suuria muutoksia, kun joukkueeseen liittyi roppakaupalla uusia pelaajia. 

Varmoja tähtitason pelaajia espoolaiset eivät naaranneet, mutta joukkoon liittyi runsaasti espoolaisen kiekkokoulun kasvatteja, potentiaalisia ulkomalaaispelaajia sekä lupaavia nuoria. Kaikkiaan Kiekko-Espoon joukkue on mielenkiintoinen kattaus erilaisia lähtökohtia, joista päävalmentaja Jyrki Aho pyrkii repimään maksimaalisen suorituksen alkavalla kaudella.

Maalivahdit

Marcus Hellgren 
BIK Karlskoga, Allsvenskan | 36 peliä, 91,1%, 2,60

30-vuotias ruotsalaisvahti aloittaa ensimmäisen kautensa pääsarjatasolla. Aiemmin Hellgren on pelannut vain kolme ottelua SHL:ssä IK Oskarshamnin paidassa kaudella 2019−20. Allsvenskanissa hän on pelannut kuitenkin korkealla tasolla jo useamman vuoden. Viime kevään pudotuspeleissä Hellgren pelasi huipputasolla, kun runkosarjassa seitsemänneksi sijoittunut BIK Karlskoga pudotti puolivälierissä runkosarjassa toiseksi sijoittuneen Södertälje SK:n

Petteri Rimpinen 
Kiekko-Espoo, Mestis | 14, 92,5%, 1,94

Viime kaudeksi Espooseen palannut 18-vuotias maalivahti nappasi jopa yllättäen Kiekko-Espoon ykkösvahdin paikan. Rimpisellä oli sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä Mestiksen paras torjuntaprosentti sekä päästettyjen maalien keskiarvo. 

Puolustajat

Miro Keskitalo 
Kiekko-Espoo, Mestis | 47, 4+12=16, -5

Ennen tätä kautta 185 Liiga-ottelua pelannut Keskitalo on mukana Kiekko-Espoon projektissa jo neljättä kautta. Vain Arttu Tuomaala on ollut yhtämittaisesti yhtä pitkään mukana. Viime kaudella 28-vuotias puolustaja toimi myös joukkueen kapteenina.

Eelis Marila 
HIFK U20 | 37, 2+6=8, -1

18-vuotias puolustaja taistelee kynsin ja hampain Liiga-paikasta. Viime kaudella HIFK:n juniorijoukkueissa pelannut isokokoinen puolustaja on kuulunut myös ikäkausimaajoukkueiden rinkiin, muttei mahtunut viime kaudella alle 18-vuotiaiden MM-kisajoukkueeseen.

Kasper Kulonummi 
Tappara, Liiga | 40, 0+4=4, +4

Nuori puolustaja lähti Jokereista Tapparaan valloittamaan läpimurtoa Liiga-kentille, muttei onnistunut valloittamaan pelipaikkaa. Tapparan vahvistettua joukkuetta Kulonummelle jäi sivustaseuraajan rooli. Kilpailu Kiekko-Espoon takalinjoilla ei ole yhtä kovaa, joten Kulonummelle on luvassa näyttöpaikkoja myös nähtyä kiekollisempaan rooliin. Ja juuri kiekollisessa roolissa ovatkin puolustajan vahvuudet, jotka toivat myös 3. kierroksen NHL-varauksen.

Aleksi Laakso 
HC Plzeň, Tšekki | 34, 5+8=13, +3

Konkaripakki, joka on pelannut Liigaa jo seitsemässä eri joukkueessa. Debytoi Bluesissa vuonna 2009, minkä lisäksi pelannut myös Itävallassa, Tanskassa sekä tuoreimpana Tšekeissä. Edellisen pelinsä Espoossa Laakso pelasi kaudella 2011−12. Laakso tuo puolustukseen kokemusta ja vakautta, mutta suurtekoja ei kannata 34-vuotiaalta pelurista enää odottaa.

Anders Koch
Aalborg Pirates, Tanska | 45, 8+28=36, +21

Tanskan riveissä kahdet MM-kisat pelannut puolustaja on vasta 26-vuotias, mutta debytoi aikuisten tasolla jo 15-vuotiaana, joten voidaan puhua kokeneesta pelaajasta. Viime kausi oli tulosten valossa ylivoimaisesti uran paras. Pelillisesti Liiga on Metal Ligaenia edellä, joten Koch joutuu uusien haasteiden eteen.

Ville Lajusella on tilillään kahdet MM-kisat.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Ville Lajunen "C"
Löwen Frankfurt, DEL | 52, 6+23=29, +7

Yksi espoolaisen edustuskiekon uuden nousun kasvoista ja joukkueen kapteeni. Kahdet MM-kisat urallaan pelannut Lajunen saa Kiekko-Espoossa valtavat saappaat, joista kokenut pelimies tuskin hätkähtää. Toissa kaudella nakutteli Saksassa 45 pistettä, mikä kertoo omaa kieltään siitä, että kiekolliset taidot ovat edelleen tallessa. Lajunen nähtiin viimeksi espoolaisjoukkueen paidassa kaudella 2011−12 Bluesin paidassa.

Kasper Kotkansalo
HIFK, Liiga | 23, 2+3=5, +3

Loukkaantumisista viimeisen kahden kauden aikana kärsinyt Kotkansalo haluaa palata takaisin huipulle kotikaupungissaan, josta lähti maailmalle syksyllä 2016. Puolustaja tuo jämäkkyyttä joukkueen takalinjoille, eikä sovi unohtaa kauden 2021−22 alun kiekollisia väläytyksiä, jotka toivat näyttöpaikan myös Leijonien EHT-ringissä. 

Niko Seppälä
HIFK, Liiga | 37, 3+8=11, +11

Seppälä aloitti viime kauden Kiekko-Espoon riveissä ennen kutsua paikkaamaan loukkaantumisia HIFK:hon. Pystyi vakuuttamaan tuuraajana HIFK:n valmennusjohdon siinä määrin, että vakiinnutti paikkansa punapaitojen kokoonpanossa kartuttaen kokemusta tämän kauden Liiga-taipaleen varalle. 

Hyökkääjät

Arvid Degerstedt
AIK, Allsvenskan | 45, 6+15=21, +12

Toinen Kiekko-Espoon pelaaja, joka on pelannut pitkään kotimaassaan onnistumatta kuitenkaan nousemaan pääsarjatason pelaajaksi. 304 ottelua Allsvenskanissa ovat tuottaneet 87 tehopistettä, mikä ei ole hyökkääjälle erikoinen pistepotti. Korkea työmoraali sopii kuitenkin päävalmentaja Jyrki Ahon ideologiaan, joten odotuksia kohdistuu myös 25-vuotiaaseen Degerstedtiin. 

Jaakko Heikkinen
Kiekko-Espoo, Mestis | 20, 8+12=20, +10

27-vuotias hyökkääjä ei lukeudu joukkueen nimekkäimpiin pelaajiin, mutta yliopistovuosiensa jälkeiset kolme kautta Mestiksessä sujuivat yli pisteen ottelukeskiarvolla. Kovista Mestis-näytöistä huolimatta Heikkisellä on vielä matkaa pelipaikan vakiinnuttamiseksi. 

Cameron Hillis
Indy Fuel, ECHL | 54, 18+43=61, +14

Pienikokoinen hyökkääjä tehoili kahden viime kauden aikana ECHL:ssä yli pisteen ottelukeskiarvolla. Myös Kiekko-Espoossa on luvassa suuri rooli kiekollisessa pelissä. Hillis on yksi pelaajista, joiden suorittaminen saattaa määrittää koko joukkueen kautta. Harjoituskaudella Hillisistä ja Peter Quennevillestä on rakennettu joukkueen kantavaa tutkaparia. 

Matti Järvisen edellisestä Espoon visiitistä on jo aikaa.
Kuva © Timo Savela

Janne Hämäläinen
Kiekko-Espoo, Mestis | 33, 13+21=34, +5

26-vuotias hyökkääjä on päässyt yrittämään Liigan valloitusta peräti kuudella kaudella, mutta heikoin tuloksin. Viime vuosien aikana Hämäläisestä on muodostunut eräänlainen väliinputoaja, kun Mestis on näyttänyt jo useampaan kertaan valloitetulta, mutta Liigaan asti rahkeet eivät ole kantaneet. Nyt pääsee vielä kerran hakemaan lopullista läpimurtoa tutussa ympäristössä, jossa onnistumiset ovat kasvattaneet itseluottamusta.

Joni Ikonen
HIFK, Liiga | 45, 2+15=17, +8

Toissa kaudella Pelicansissa oivat tehopisteet katosivat matkalla Helsinkiin, sillä HIFK:ssa verkko heilui vain kahdesti ja paikka kokoonpanossa oli tiukassa. Vaikka Ikonen ei HIFK:ssa löytänyt paikkaansa, vähemmän nimekkäässä Kiekko-Espoon kokoonpanossa on tilausta Ikosen osaamiselle. Vuonna 2017 toisella kierroksella varattu Ikonen on pelannut harjoituskaudella normaalista poiketen paljon laitahyökkääjän tontilla. Toisen polven espoolaiskiekkoilija jätti kotikaupunkinsa tomut taakseen 16-vuotiaana syksyllä 2015. 

Matti Järvinen
BK Mladá Boleslav, Extraliga (Tšekki) | 42, 6+14=20, -15

Espoolaisen kiekkokoulun kasvatti palaa kotikonnuilleen kymmenen vuoden reissaamisen jälkeen. Vuosien varrella Järvinen on muovautunut luotettavaksi kahden suunnan keskushyökkääjäksi, jolla on palasten osuessa kohdalleen vielä paljonkin annettavaa myös hyökkäyspäässä. Toisaalta, vaikka tarjolla ei olisikaan tonttia ykköstähtien välissä, Järvinen hoitaa oman osuutensa kunnialla.

Juho Koivusaari
Kiekko-Espoo, Mestis | 8, 0+2=2, +3

Koivusaarta ei enää 26-vuotiaana voi laskea nuoriso-osastoon, mutta Liiga-kokemusta on vain kolmen ottelun verran, joten todistettavaa tulevalla kaudella riittää. Loukkaantumiset ovat vaivanneet hyökkääjää ja hidastaneet nousua parrasvaloihin. Taistelee paikastaan kokoonpanossa. 

Ottoville Leppänen
Jukurit, Liiga | 41, 7+8=15, +6

Espoolainen Leppänen palasi viime kaudeksi yliopistovuosien jälkeen Suomeen ja Jukurien paitaan, kuluneena kesänä hyökkääjä palasi kotikonnuilleen. Debyyttikausi ei herättänyt hurraa -huutoja, muttei ollut myöskään pettymys. Kiekko-Espoon tasaisessa kokoonpanossa tarjolla on lähtökohtaisesti alempien ketjujen paikka, mutta onnistuessaan voi nostaa osakkeitaan paljonkin.

Heikki Liedes
Tappara, Liiga | 59, 18+14=32, +13

Jos joku pelaaja Kiekko-Espoon riveissä pystyy kertomaan Liigan voittamisesta, se on Heikki Liedes, joka nosteli Kanada-maljaa ensin Lukon kapteenina keväällä 2021 ja uusi tempun Tapparassa viime keväänä. Kiekollinen pelaaminen on ottanut viime kausien aikana suuren harppauksen, joten konkarilta odotetaan onnistumisia myös tehopisteiden valossa. 

Joni Piipponen
Kiekko-Espoo, Mestis | 37, 11+20=31, +9

30-vuotiasta Piipposta voi huoletta kutsua mestisjyräksi, sillä hyökkääjä ehti kiertää Mestis-kaukaloita hyvin tehoin kaikkiaan yhdeksän kauden ajan, mutta Liiga-debyytti tulee vasta alkavalla kaudella. Lähtökohtaisesti peliaika on kuitenkin tiukassa, joten näyttöpaikat ovat koko uran jatkon kannalta erityisen tärkeitä. 

Peter Quenneville
Storhamar, Elitserien | 43, 33+39=72, +8

30-vuotias hyökkääjä kävi Liigassa kokeilemassa jo kuusi kautta sitten SaiPan paidassa, mutta tuolloin suurteot jäivät tekemättä. Sen jälkeen Quenneville on kiertänyt Liigaa heikompien sarjoja, joissa näytöt ovat olleet kuitenkin vakuuttavia. Viime kaudella kanadalainen voitti selvällä marginaalilla koko Norjan Elitserienin pistepörssin. Kokemusta suuressa roolissa ja tulosvastuussa pelaamisesta siis löytyy, kysymys on pystyykö sopeutumaan Liigan pelitempoon.

Joachim Rohdin
BK Mladá Boleslav, Extraliga (Tšekki) | 39, 4+3=7, -11

Kausina 2020−2023 Liigaa Ässien ja Jukurien paidassa pelannut ruotsalainen palaa välivuoden jälkeen Liigaan. Rohdin ei ole taitopelaaja, mutta pystyy tinkimättömällä työmäärällä ja itsensä likoon laittamisella korvaamaan puutteitaan ja iskemään oivan määrän tehopisteitä siinä sivussa. Edellisellä Liiga-kaudella Ässien paidassa 60 pelissä syntyivät tehopisteet 11+15=26. 

Tomi Sallinen
Malmö Redhawks, SHL | 20, 1+4=5, -4

Kolminkertaisen MM-kisakävijän putki ei liiku enää vanhaan tapaan, mutta on monessa mielessä tärkeä pelaaja Kiekko-Espoolle. Espoolaisen kiekkokoulun kasvatti on yksi uuden tulemisen kasvoista, mutta myös pelillisesti tärkeä palanen joukkuetta. Kiekko-Espoolla on nippu tasaisia keskushyökkääjiä, joten pistetuotannon osalta roolitus vaikuttaa tekemiseen. Joka tapauksessa Sallisella on tärkeä rooli alkavan kauden joukkueessa. Viimeksi Sallinen viiletti Espoossa Liiga-kentillä 2013−14, minkä jälkeen ulkomaiden kaukaloissa kului kymmenen vuotta ennen paluuta. 

Tomi Sallinen palaa Liigaan rutkasti kokeneempana.
Kuva © Alise Harju

Tuomas Suoniemi
Kiekko-Espoo, U20 SM-sarja | 29, 8+18=26, 0

Vasta 18-vuotias toisen polven kiekkoilija pääsi viime kaudella ottamaan tuntumaa Mestiksen vauhtiin neljän ottelun verran. Murtautuminen Liiga-joukkueeseen alkavalla kaudella näyttää kuitenkin kaukaa haetulta. Tarvitsee lisää kokemusta ja voimaa noustakseen seuraavalle tasolle. 

Rasmus Toivainen
Kiekko-Espoo, Mestis | 14, 2+4=6, -1

Suoniemeä kaksi vuotta vanhempi Toivainen kuuluu myös lähtökohtaisesti rotaatiopelaajiin. Hyökkääjä pääsi viime kaudella kokeilemaan Liiga-vauhtia HIFK:n paidassa kolmen ottelun verran ilman merkittävämpiä saavutuksia. 

Venni Tolppola
Kiekko-Espoo, Mestis | 5, 2+1=3, 0

20-vuotias Tolppola aloitti viime kauden Lukon organisaatiossa, jossa pelejä kertyi pääosin U20 SM-sarjassa, mutta ehti debytoimaan myös Liigassa neljän ottelun verran ennen siirtoa Kiekko-Espooseen. Lähtökohtaisesti saa kuitenkin alkavalla kaudella peliajasta lähinnä rotaation puolella. 

Arttu Tuomaala
Kiekko-Espoo, Mestis | 41, 19+21=40, +12

Miro Keskitalon tapaan Tuomaalalla alkaa neljäs kausi Kiekko-Espoon riveissä. 22-vuotias hyökkääjä vakiinnutti kahden viime kauden aikana paikkansa espoolaisten tulosketjuissa, mutta nyt edessä on uusi haaste, kun vastus kovenee. Edellytykset Liigassa menestymiselle on, mutta lähtökohtaisesti Tuomaala on alempien ketjujen pelaaja. 

Santeri Virtanen
Ilves, Liiga | 31, 1+8=9, -1

Urallaan hurjan määrän loukkaantumisia kärsineelle Virtaselle siirto Kiekko-Espoon riveihin on paluu lähemmäs synnyinseutuja. Entinen juniorilupaus on 25-vuotiaana tilanteessa, jossa on otettava seuraava askel, joka on jäänyt sekä SaiPassa että Ilveksessä ottamatta. Monipuolisena pelaajana saa takuulla myös näyttöpaikkoja, mutta rooli on vielä epävarma. 

» Lähetä palautetta toimitukselle