Pelaajakartta: rakas paluumuuttaja, nuorten maailmanmestari ja 27-vuotias valmentaja − KooKoo mullisti kokoonpanonsa valmentajia myöten

LIIGA / Artikkeli
KooKoo koki valtavaa vaihtuvuutta kesällä.
Kuva © Oskari Mäkisarka / https://facebook.com/makisarkaphoto
KooKoo puhdisti pöytänsä viime kaudesta, kun lähes koko joukkue valmennustiimeineen vaihtoivat maisemaa. Jalkeille astuu niin toisilleen kuin jääkiekkokansallekin uusi kokonaisuus, jossa useat tarinat kohtaavat toisensa ensimmäistä kertaa.

KooKoon viime kausi oli lähihistoriallisesti merkittävä muutamallakin eri tavalla. Joukkue näytti kauden alussa nimivahvemmalta kuin mahdollisesti ikinä ja odotukset olivat sen myötä korkeammat, kuin kertaakaan aikaisemmin KooKoon Liiga-taipaleen aikana. Suurilla panostuksillaan joukkue saavutti heikoimman sijoituksensa neljään vuoteen ja näin tuotti kannattajiensa odotuksiin peilaten myös historiallisen pettymyksen.

Kärppien tähtihyökkääjien, TPS:n kultakypärien, HIFK:n kapteeniston jäsenten ja omien edeltävän kauden avainpelaajien kiinnittäminen sopimuksiin on Kouvolassa kerran muutamaan vuoteen -tyylistä herkkua. Tulevaksi kaudeksi 18 pelaajaansa ja hierojasta fysiikkavalmentajaksi siirtynyttä Matti Rantaa lukuun ottamatta koko valmennustiiminsä vaihtanut seura palaa tuttuun kätkettyjen jalokivien etsintään.

Pelaajakartta KooKoon pelaajakartta

VLH

Vilmos Galló
Ville Leskinen
Teemu Engberg
Matic Török
Simo Heinonen

KH

Riley Sawchuk
Marcus Davidsson
Otto Paajanen
Samuel Valkeejärvi
Akseli Mäkinen

OLH

Radek Koblížek
Petter Emanuelsson
Joonas Oden
Ossi-Petteri Jaakola
Emil Välilä

P

Seth Barton
David Farrance
Christian Kåsastul
Jimi Suomi
Saku Salmela
Jesper Ahlroth
Kalle Loponen
Ville Puhakka

MV

Antoine Bibeau
Eetu Randelin

Valmentaja

Jouko Myrrä

KooKoon hyökkäys meni suurelta osin uusiksi viime kauden jälkeen. Tehopisteitä liukuhihnalta latoneet laituri Ben Tardif ja ensimmäisen ketjun keskushyökkääjä Arttu Ilomäki vaihtoivat molemmat osoitteita ensimmäisen siirryttyä Kärppiin ja toisen Tsekin liigaan. Emil Molinin, Axel Ottossonin ja Linus Anderssonin muodostama toinen ketju hajaantuivat yhtälailla ympäri pohjoismaita Anderssonin siirryttyä Sportiin ja Ottossonin ja Molinin palattua kotimaahansa Ruotsiin.

KooKoo oli pitkään kahden ketjun tulosyksikön joukkue ja molempien ketjujen keskushyökkääjien lähdettyä urheilujohtaja Jarno Kultanen puki ostohousut ylleen. KooKoon seurayhteisö saikin toivottaa tervetulleeksi viime kaudella ECHL:ssä pelanneen Riley Sawchukin ja Tapparalle mestaruuden edelliskaudella ratkaisseen Marcus Davidssonin.

Joukkueen mahdollisesti suurin liike oli vuosina 2019–21 KooKoota kahden kauden, 110 ottelun ja 81 tehopisteen verran edustaneen Vilmos Gallón kiinnittäminen kolmen vuoden sopimukseen. Muut kärkiketjujen laitahyökkääjäpaikat KooKoo täyttänee jo viime vuonna joukkueessa pelanneilla pelaajilla, sillä Ville Leskisen sopimus on vielä voimassa ja Radek Koblížek ja Petter Emanuelsson solmivat jatkosopimukset seuran kanssa.

Myös joukkueen pohjaketjuissa nähtiin suurta vaihtuvuutta, kun Jesse Nurmi, Toni Suuronen, Leevi Aaltonen ja Olli Korhonen pakkasivat laukkunsa ja vaihtoivat maisemaa. Heidän tilalleen saapuivat seuraan palanneet omat kasvatit Joonas Oden, Akseli Mäkinen ja Ossi-Petteri Jaakola. Teemu Engberg, Otto Paajanen, Matic Török ja Samuel Valkeejärvi jatkavat kaikki seurassa myös ensi kaudella, joten Oden, Mäkinen, Jaakola ja jatkosopimuksen joukkueen kanssa solminut oma kasvatti Simo Heinonen kilpailevat kahdesta jäljellä olevasta kokoonpanopaikasta.

Sarjan paras pakki korvattava, saa suorittaa!

Harva joukkue koki kesällä saman kokoluokan yksittäistä menetystä kuin KooKoo, kun Liigan parhaaksi puolustajaksi palkittu ja seuran puolustajien yhden kauden piste-ennätyksen rikkonut Charle-Édouard D'Astous siirtyi Ruotsiin.

Hänen korvaajakseen haettiin vähintäänkin mielenkiintoinen David Farrance. 25-vuotias puolustaja on voittanut U18 MM-kultaa Yhdysvaltain maajoukkueessa ja koristanut pelaamiensa sarjojen tähtikentällisiä junioripeleissä, mutta jumittui kotimaassaan AHL:n rivimiehistöön.

Joukkue käytti Seth Bartonin sopimuksessa olleen optiovuoden ja näin hyvän, mutta loukkaantumisten takia vain 19 ottelun mittaisen viime kauden pelannut kanadalaispuolustaja jatkaa KooKoossa. Joukkueen puolustukseen tuli runsaasti uusia lisäyksiä, kun Jimi Suomi, Kristian Kåsastul, Ville Puhakka, Jesper Alhroth ja paluumuuttaja Kalle Loponen liittyivät osaksi Jouko Myrrän projektia. Nuorta puolustusta tähdittävät konkarit Ari Gröndahl ja Joonas Lehtivuori, joista Gröndahl on määrittelemättömän ajan sivussa loukkaantumisen takia.

Lähtijöitä ovat pidempään KooKoossa viihtynyt Eero Teräväinen, alkuperäisen suunnitelman mukaan ensi kauden kokoonpanoon kuulunut, mutta NHL-sopimuksen allekirjoittanut Joni Jurmo, kesken viime kauden Itävallan ICEHL:stä hankittu Gustav Bouramman, kaksi kautta KooKoota edustanut Miska Kukkonen, viime kaudella Liigaan murtautunut Väinö Liikonen ja kesällä Utah Hockey Clubiin NHL-varattu Veeti Väisänen.

Maalivahdit ja valmennus kokonaan vaihtoon

KooKoo vaihtoi kesällä maalivahtikaksikkonsa. Edelliset kolme kautta joukkuetta edustaneet Nick Malík ja Oskari Setänen siirtyivät ulkomaille ja tilalle saapuivat neljän NHL-ottelun ja 244 AHL-ottelun jälkeen kauden Ruotsin HockeyAllsvenskanissa pelannut 30-vuotias Antoine Bibeau, sekä viime kaudella Tapparassa kakkosmaalivahdin roolia kantanut 22-vuotias Eetu Randelin.

Seura vaihtoi kesällä myös koko valmennustiiminsä viime kaudella joukkueen hierojana toiminutta ensi kauden fysiikkavalmentajaksi roolitettua Matti Rantaa lukuun ottamatta. Päävalmentaja Olli Salo, valmentajat Sami Helenius ja Janne Grönvall sekä maalivahtivalmentaja Tommi Satosaari vaihtoivat maisemaa.

Uudeksi päävalmentajakseen KooKoo nimitti seuran historian yhden kauden maaliennätystä pelaajana hallussaan pitävän, Ilveksestä Antti Pennasen edeltä siivotun Jouko Myrrän. Myrrä muodostaa tulevan kauden valmennustiimin yhdessä Tuukka Poikosen, Manu Lähteenmäen ja maalivahtivalmentaja Jarkko Rissasen kanssa.

Paras laukoja: Riley Sawchuk
Nopein luistelija: Radek Koblížek
Kovin taklaaja: Seth Barton
Henkinen johtaja: Otto Paajanen
Flopin ainekset: David Farrance
Tärkein pelaaja: Seth Barton

» Lähetä palautetta toimitukselle