Pelaajakartta: Nuorentuneesssa HPK:ssa ei ole nimimiehiä, mutta potentiaalia senkin edestä

LIIGA / Artikkeli
Sami Rajaniemi kuuluu HPK:n tärkeimpiin pelaajiin tulevallakin kaudella.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
Kausi 2023-2024 oli HPK:lle hyvin haasteellinen joukkueen jäädessä sarjassa toiseksi viimeiseksi. Tulevallakaan kaudella HPK:n kokoonpanosta ei löydy supertähtiä tai takuuvarmoja pistenikkareita. Heikkoudet löytyvät edelleen etenkin hyökkäyksestä.

HPK:n viime kaudesta ei jäänyt paljoa kerrottavaa. Kausi sisälsi yksittäisiä hyviä jaksoja, mutta kokonaisuudessaan kausi oli vaikea ja tappioputket venyivät useiden otteluiden mittaisiksi. Päävalmentaja Matias "Maso" Lehtosen tulokaskausi ei siis ollut vielä lupauksia herättävä. Tulevalle kaudelle valmennukseen on saatu uutena kasvona kokenut paluumuuttaja Ari-Pekka Selin, joka korvaa Pelicansiin loikanneen Tony Virran.

Kerhon pelaajamateriaali ei tälläkään kaudella tarjoa lähtökohtaisesti Lehtoselle parhaita mahdollisia työkaluja. Lehtosen "pelikirjan" olisi kuitenkin toimittava alusta asti, jotta viime kauden kaltaisia tappioputkia ei syntyisi. Lisäksi Lehtosen olisi onnistuttava todistaakseen, että hän on liigatasolle pätevä valmentaja. Helppo kausi ei ole taaskaan edessä, mutta positiivisesti ajateltuna tilanne ei ole niin Lehtoselle kuin Kerhollekaan uusi. Lehtosen ja HPK:n lumipallon on pyörittävä alusta asti oikeaan suuntaan. Muuten nuoren ja suhteellisen kokemattoman joukkueen kaudesta saattaa tulla alusta asti liian vaikea.

Hyökkäyksessä nuorennusleikkaus

HPK:n joukkue nuorentui viime kauden edetessä selvästi, sillä Kerhon siirtorajalla harjoittaman tyhjennysmyynnin takia Danick Martel, Markus Nenonen, Antti Pihlström ja Aleksi Mustonen jättivät Kerhon taakseen. Lähteneitä pelaajia korvattiin kauden aikana pääosin oman U20-joukkueen pelaajilla ja kesällä heidän tilalleen saapui nuorta potentiaalia.

Kesän aikana HPK:sta poistui puolustaja Miro Karjalainen, joka otti suunnakseen Vaasan Sportin. Karjalainen palasi viime kaudella Kerhon alakertaan pitkän loukkaantumisjakson jälkeen. Vaikka Karjalaisen lähtö ei pelillisesti olisi kovin suuri menetys, katoaa Kerhon puolustuksesta kuitenkin isokokoisen puolustajan tuoma taklausuhka ja fyysisyys.

Pelaajakartta HPK:n pelaajakartta

VLH

Teemu Rautiainen
Heikki Huttunen
Miro Ruokonen
Aleksi Sinkkonen
Roope Vesterinen
Oliver Kopiloff

KH

Kyle Topping
Christopher Bengtsson
Kasper Lundell
Olli Korhonen
Sami Päivärinta
Vili Alitalo
Juho Järvelä
Julius Janhonen (koeaika)

OLH

Eetu Tuulola
Jesse Kiiskinen
Axel Skinnari
Samuli Aaltonen
Valtteri Savolainen
Vili Toivonen

P

Petteri Nikkilä
Juuso Hietanen
Juuso Ketola
Petteri Nurmi
Miska Kukkonen
Ossi Ikonen
Kalle Kangas
Artūrs Andžans
Eerik Wallenius
Viljami Jokirinne

MV

Sami Rajaniemi
Kim Saarinen

Valmentaja

Matias Lehtonen

Hyökkäys edelleen heikkous

Kerhon kenties kiinnostavin hankinta viime kauden jälkeen oli kanadalaissentteri Kyle Topping. Hän pelasi viime kaudella Ruotsissa Allsvenskanissa piste-per-peli –tahtia ja loppukaudesta osoitti pystyvänsä tuottamaan myös SHL:ssä. Topping tuo kaivattua vahvistusta Kerhon keskikaistalle pelipaikan ollessa todennäköisesti ykkös- tai kakkosketjun keskellä. Ainakin ylivoimavastuuta lienee myös luvassa.

Hyökkäyksessä isoja peliminuutteja tulevat todennäköisesti saamaan myös omat kasvatit Teemu Rautiainen ja Eetu Tuulola. Rautiaisen viime kausi oli sekä tehopisteiden että peliesitysten kannalta todella heikko, kun taas Tuulola oli läpi kauden Kerhon parhaimmistoa. Tulevalla kaudella kaksikon pitäisi pystyä tuottamaan hyökkäyspäässä ja samalla näyttää esimerkkiä nuorelle joukkueelle.

Kärjen takaa hyökkäyksestä löytyy paljon nuoria. Muun muassa Jesse Kiiskisellä, Axel Skinnarilla ja Kasper Lundellilla on mahdollisuus ottaa merkittävä rooli hyökkäyksessä. Lisäksi mielenkiintoisia seurattavia nimiä ovat Norjan liigasta saapuva Christopher Bengtsson sekä viime vuodet Yhdysvaltojen yliopistosarjassa pelannut ja Kerhoon tryout-sopimuksella saapuva Julius Janhonen. Kenenkään odotusarvona ei ole ensi kaudella taistella pistepörssin voitosta, mutta Kerhon hyökkäyksessä onnistumiset voivat tarjota isonkin roolin.

HPK:n hyökkäys on materiaalina Liigan heikoimpia. Sentteriosastoa on kuitenkin saatu viime kauden jälkeen hieman vahvistettua ainakin määrällisesti, joten osa keskushyökkääjistä saatetaan nähdä laitahyökkääjinä. Laidoilla laadusta on kuitenkin yhä pulaa.

Vahvuudet puolustuksessa ja tolppien välissä

Viime kauden tapaan HPK:n vahvuudet löytyvät pakistosta ja maalivahdeista. Puolustuksessa jatkuvuus on vahvempaa kuin hyökkäyksessä. Ykköspakkiparin tulevat todennäköisesti muodostamaan syöttötaituri Petteri Nikkilä sekä viime kaudella väläytellyt Juuso Ketola.

Kakkosparissa tulee todennäköisesti pelaamaan viime kaudella lisää vastuuta saanut Petteri Nurmi. Hänen parinaan nähtäneen KooKoo:sta saapunut Miska Kukkonen. Kokenut luottoratsu Juuso Hietanen pelannee kolmannessa parissa ja paikasta hänen vierellään kisaavat etunenässä Ossi Ikonen, U20-maajoukkueessakin esiintynyt Kalle Kangas sekä latvialaisvahvistus Artūrs Andžans. Puolustukseen lisää kilpailua tuovat myös Forssan Palloseurasta saapunut Viljami Jokirinne sekä kesällä NHL:ään varattu Eerik Wallenius.

Kokonaisuudessaan pakisto on parhaimmillaan Liigan keskitasoa. Roolituksen onnistuessa ja pelaajien pysyessä terveenä puolustus on Liiga-tasolle toimiva. Viime kauden kaltaista loukkaantumisaaltoa se ei kuitenkaan kestä.

Lähtökohtaisesti maalivahtiosasto on kunnossa. Sami Rajaniemi lähtee kauteen ykkösveskarina ja on parhaimmillaan aivan Liigan maalivahtieliittiä. Rajaniemen kirittäjäksi lähtee kesällä NHL:ään varattu Kim Saarinen. Saarisen tehtävänä on lähtökohtaisesti pelata tarpeeksi hyvin Rajaniemen ollessa huilivuorossa ja samalla kerätä kokemusta Liigasta.

Paras laukoja: Kyle Topping

Nopein luistelija: Ossi Ikonen

Kovin taklaaja: Eetu Tuulola

Henkinen johtaja: Juuso Hietanen

Flopin ainekset: Teemu Rautiainen

Tärkein pelaaja: Sami Rajaniemi

» Lähetä palautetta toimitukselle